• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 14: Pakkans bij schijnzelfstandigheid laag, onderzoek naar Tozo als financiële reddingsboei en 42% opdrachtgevers niet geïnteresseerd in opleiding zzp’er

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Pakkans bij schijnzelfstandigheid zzp’ers is laag

Opdrachtgevers die schijnzelfstandigen inhuren, komen daar vrijwel altijd ongestraft mee weg. Zzp’ers die als werknemer moeten worden gezien en daardoor onterecht minder belasting betalen, worden niet snel gepakt door de Belastingdienst. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Algemene Rekenkamer, dat eerde deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Belastingdienst gaf opdrachtgevers in ruim twee jaar slechts vier keer een tik op de vingers vanwege schijnzelfstandigheid. Niet alleen opdrachtgevers lijken ertussendoor te glippen, ook zzp’ers krijgen minder controles.  

Voor het onderzoek van de Algemene Rekenkamer zijn 1,1 miljoen aangiftes van zzp’ers bekeken, om erachter te komen hoe vaak de Belastingdienst de aangifte corrigeert. Het aantal correcties loopt sinds 2016 terug, het jaar dat de Wet DBA werd ingevoerd. De conclusies zijn stevig. Volgens de Rekenkamer ontbreekt het de Belastingdienst aan instrumenten én mensen om schijnzelfstandigheid aan te pakken. De praktijk leert dat opdrachtgevers hierdoor kunnen doen en laten wat zij willen.

Lees ook het kennisartikel: Wanneer ben je als zzp’er schijnzelfstandig?

De Algemene Rekenkamer benadrukt dat het aan de politiek is om de huidige situatie te doorbreken. Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij zegt de conclusies te herkennen en serieus ter hand te nemen.        

Bronnen: NOS.nl en NRC

Pointer: was Tozo voor zzp’ers financiële reddingsboei?

Heb jij als zzp’er tijdens de coronapandemie Tozo aangevraagd en ben je in de problemen gekomen omdat de steun is geweigerd? Of moest je Tozo terugbetalen, terwijl je daar niet op had gerekend? Het onderzoeksjournalistiek tv-programma Pointer wil graag van ondernemers weten of de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers de financiële reddingsboei was. Zzp’ers konden deze uitkering aanvragen bij hun gemeente, als zij aan bepaalde voorwaarden voldeden. De gemeente controleerde vervolgens of de ondernemers recht hadden op steun en betaalden deze uit.

Raadpleeg onze kennisbank met artikelen over de Tozo-uitkering voor ondernemers

Pointer wil de ervaringen van zzp’ers met Tozo in kaart brengen. Had je als zzp’er te maken met een zeer strenge gemeente en werd er informatie gevraagd die niet in de voorwaarden stond? Kwam je in de problemen door de partnertoets? Of vond je als zelfstandig ondernemer de regels bij voorbaat al zo ingewikkeld dat je er niet eens aan begonnen bent? Nu de steun is gestopt, wil Pointer terugkijken op de regeling. Ofwel: wat ging er goed en wat ging er fout.  

Bron: Pointer

42% opdrachtgevers toont geen interesse in opleiding zzp’er

Maar liefst 42% van de opdrachtgevers toont geen interesse in de gevolgde opleidingen door zzp’ers en andere zelfstandig ondernemers. Dit blijkt uit onderzoek onder 524 zelfstandigen van Younited en Opleiding.nl, uitgevoerd door PanelWizard. Slechts 11% van de ondervraagde ondernemers heeft wel eens een scholingstraject van hun opdrachtgever aangeboden gekregen. Dit percentage staat haaks op de verwachtingen van de zzp’ers zelf: 45% van de zelfstandig ondernemers stelt bijscholing en het volgen van opleidingen op prijs.

Lees ook het artikel: Hoe krijg ik subsidie voor mijn opleiding als zzp’er?

De ondernemers vinden scholing wél belangrijk voor hun carrière. 21% van de ondervraagden overweegt zich momenteel te laten omscholen. Eenzelfde percentage van de zzp’ers geeft aan dat het lastig is om een opleiding te volgen naast het werk, omdat het initiatief geheel bij henzelf ligt en opdrachtgevers hen hierin niet motiveren.   

Bron: Baaz

Tarieven zzp’ers binnen de publieke omroep gaan omhoog

Zzp’ers die binnen de publieke omroep werkzaam zijn, krijgen vanaf 1 april 2022 meer betaald. Het vastgestelde minimumtarief voor freelancers gaat dit jaar met 3% omhoog en in 2023 nog eens met 2%. Zelfstandig ondernemers die boven het minimum werken, kunnen vanaf deze week 1,8% meer in rekening brengen.  

Lees ook: Hoe bepaal ik als zzp’er mijn uurtarief?

De stijging van het minimumtarief is gekoppeld aan de onlangs vastgestelde cao binnen de omroepwereld. Een freelancer mag nooit minder verdienen dan anderhalf keer het minimumloon, dat geldt voor de specifieke functie die wordt uitgevoerd. De verhoging van alle andere tarieven (boven het minimum) vloeit voort uit de inflatiecorrectie die de rijksoverheid in de bijdrage aan de publieke omroepen doorvoert. Deze correctie mogen de zzp’ers op hun beurt weer doorberekenen aan hun opdrachtgever. Dit jaar is dat percentage 1,8%.  

Bron: FNV

Beveiliging met extra stap vereist voor zzp’ers bij fiscus

Eenmanszaken en zzp’ers kunnen vanaf 1 oktober 2022 niet meer alleen met hun gebruikersnaam en wachtwoord inloggen bij de Belastingdienst. De fiscus vereist vanaf deze datum dat ondernemers (en particulieren) die inloggen met DigiD daarvoor de code-makende app gebruiken of met sms-verificatie inloggen. Bedrijven mét personeel moeten inloggen met eHerkenning, dat een hoger beveiligingsniveau heeft.  

Ook blijft het mogelijk dat mensen telefonisch of schriftelijk zaken met de Belastingdienst regelen, meldt staatssecretaris Van Rij in een brief aan de Tweede Kamer. Inloggen met alleen gebruikersnaam en wachtwoord is al jaren erg onveilig. Wachtwoorden worden vaak hergebruikt op meerdere sites. Criminelen hebben geleerd om buitgemaakte wachtwoorden automatisch op andere websites uit te proberen. Dat probleem is op te lossen door beveiliging met een extra stap.

Bron: CMWeb

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

Gratis ZZP Competentiescan

Gratis ZZP Competentiescan

Weet je zeker of je zzp'er wilt worden? Ben je nog niet overtuigd van jouw kwaliteiten als potentiële zzp'er? Doe dan hier de gratis ZZP Competentiescan. Vind uit wat voor type ondernemer jij bent en waar je kwaliteiten liggen.