• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Hoe krijg ik subsidie voor mijn opleiding als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. De kosten voor opleidingen en cursussen die je volgt in loondienst zijn vaak voor rekening van je werkgever. Maar wat zijn jouw mogelijkheden als zzp’er? Kun je subsidie krijgen voor een opleiding of cursus? In dit artikel lees je meer.

Voorheen waren er diverse mogelijkheden om als zzp'er subsidie te krijgen voor ontwikkeling of opleiding. Subsidies komen en gaan. Zo kunnen zzp’ers geen aanspraak meer maken op subsidies uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Zzp’ers kunnen echter vanaf 1 maart 2022 een beroep doen op STAP-budget, een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling.

Studiekosten vanaf 2022 niet meer aftrekbaar

Studiekosten en andere scholingsuitgaven zijn vanaf 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar. In plaats van de aftrek opleidingskosten treedt vanaf 1 maart 2022 een nieuwe subsidieregeling in werking: STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. De afkorting STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Als zzp’er kun je bij het UWV maximaal € 1.000 aanvragen voor een relevante opleiding, training of workshop. Je kunt eenmaal per jaar een beroep op deze subsidieregeling doen.

De invoering van het STAP-budget heeft de volgende consequenties:

  • Studiekosten die je in 2021 hebt betaald, mag je nog aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting 2021.
  • In 2022 betaalde studiekosten zijn niet meer aftrekbaar.
  • Je krijgt in jouw voorlopige aanslag 2022 geen aftrek van studiekosten meer.

LET OP Als je studiekosten zakelijke kosten zijn, kun je ze als zelfstandig ondernemer nog steeds aftrekken van de winst. Er zijn wel voorwaarden, bijvoorbeeld dat je geen recht hebt op studiefinanciering of dat de studie of opleiding voor jouw (toekomstige) beroep is.

TIP In dit artikel vertellen we je alles over het aftrekken van jouw kosten als je een opleiding volgt. 

Starten als zzp'er doe je niet alleen. Daarom werken wij samen met tientallen regionale partners. Zoek vrijblijvend hulp in jouw regio.

Hulp in de regio

STAP-budget aanvragen bij het UWV

Het STAP-budget vervangt als subsidieregeling de fiscale aftrek scholingskosten. Je kunt als zzp’er vanaf 1 maart 2022 een aanvraag voor scholing en ontwikkeling indienen op het STAP-portaal van het UWV. Dit kan een keer per jaar. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag van de opleiding of training aan de opleider betaald.

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt een scholingsregister bij met opleidingen waarvoor je STAP-budget kunt aanvragen. Bekijk hier de meest gestelde vragen over de subsidieregeling STAP-budget.Volg je de opleiding voor je toekomstige beroep? Ook dan gelden er een paar voorwaarden. De btw is niet apart terug te krijgen en reis-, verblijf- en hotelkosten en je studeer- of werkkamer zijn niet aftrekbaar. Andere kosten – zoals afschrijving van je laptop – zijn wel aftrekbaar. Daarbij geldt een financiële drempel van € 250,- en je moet de kosten in het kalenderjaar hebben voldaan.  

TIP Meer weten over fiscale aftrekmogelijkheden en toeslagen voor zzp'ers? Download het gratis handboek Ondernemen van de Belastingdienst.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

ZZP Aftrekposten Scan

ZZP Aftrekposten Scan

Wil je snel weten welke aftrekposten en toelages voor jou van toepassing zijn? Doe dan de ZZP Aftrekposten scan hieronder en krijg het complete plaatje binnen 2 minuten.