• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 52: Minder risico zzp’ers op terugbetalen kinderopvangtoeslag, hervorming pensioenstelsel voordelig voor zzp’ers en wijziging regeling STAP-budget

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Hervorming pensioenstelsel voordelig voor zzp’ers

De hervorming van het pensioenstelsel, die net voor het sluiten van 2022 door de Tweede Kamer is goedgekeurd, kan voordelig uitpakken voor de 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland. Als het wetsvoorstel straks ook door de Eerste Kamer komt, kunnen zzp’ers elk jaar met meer belastingvoordeel geld in hun persoonlijke pensioenpotje storten.

In de nieuwe pensioenwet mogen zelfstandigen maximaal 30% van hun winst bestemmen, voordat ze inkomstenbelasting betalen voor hun pensioen. Nu kunnen zij 13,3% van het jaarlijks verdiende geld in hun pensioen stoppen, zonder daarover inkomstenbelasting te betalen. Concreet betekent dit dat als je inkomen als zzp’er in de bovenste belastingschijf valt en je € 10.000 voor je pensioen inlegt, het je netto maar € 5.050 kost. Oskar Barendse van Knab: “Goedkoper wordt het niet. De enige voorwaarde is dat je belegt in een derde pijlerproduct, zoals pensioensparen, beleggen of lijfrenteverzekeringen.”

Lees ook het artikel: Lijfrente voor zzp’ers en/of bezoek ons pensioen dossier

Als de nieuwe pensioenwet van kracht is, mogen pensioenfondsen zich ook voor zzp’ers openstellen. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 zzp’ers van plan is om bij een pensioenfonds te gaan sparen, als die zzp’ers accepteert. Barendse: “Of dat verstandig is, is zeer de vraag. Zo’n fonds is vaak duurder dan wanneer je zelf belegt op bijvoorbeeld een pensioenspaarrekening.”

Uit recent onderzoek blijkt ook dat 60% van de zzp’ers in Nederland niet actief bezig is met het regelen van hun pensioen. Een van de redenen is dat zij niet goed op de hoogte zijn van de fiscale regelingen.

Bronnen: InFinance en AccountantWeek

Minder risico zzp’ers op terugbetalen kinderopvangtoeslag

Bij de koppeling van de kinderopvangtoeslag met het aantal gewerkte uren, is vanaf 1 januari 2023 niet meer het aantal uur dat de minst werkende ouder werkt bepalend. Dit overheidsbesluit is vooral van belang voor ouders met wisselende of onregelmatige uren, zoals zzp’ers.

Zzp’ers werken vaak onregelmatig, waardoor het niet altijd goed in te schatten is hoeveel zij per maand (gaan) werken. Het doel van de wijziging van het besluit waarin de koppeling van kinderopvangtoeslag met gewerkte uren is geregeld, is dat ouders hierdoor minder risico lopen op het moeten terugbetalen van de kinderopvangtoeslag.

Lees ook het artikel: Kinderopvangtoeslag voor zzp’ers

Waar de koppeling gewerkte uren (KGU) is losgelaten, blijven andere onderdelen ongewijzigd. Ouders moeten ook in 2023 voldoen aan de arbeidseis. Per kalendermaand waarin ouders betaalde arbeid hebben verricht, kan er aanspraak worden gemaakt op maximaal 230 uur kinderopvangtoeslag. Wat ook onveranderd blijft, is de koppeling van de toeslag met de hoogte van het gezamenlijke inkomen van beide ouders.

Bron: Kinderopvang Totaal

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.

Meer over de pensioen helpdesk
Pensioen helpdesk

ꞌBeschermen kwetsbare zzp’ers moet het doel zijnꞌ

Het kabinet wil harder optreden tegen schijnzelfstandigheid. Volgens advocaat Enes Dedeic maken de nieuwe overheidsmaatregelen echter weinig verschil. Niet minder zzp’ers, maar het beschermen van kwetsbare zzp’ers moet het doel zijn, aldus de advocaat in een opiniestuk in Het Financieele Dagblad.

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) hebben wetgeving aangekondigd om de Nederlandse arbeidsmarkt te beschermen, waarbij meer zal worden gehandhaafd op schijnzelfstandigheid van zzp’ers. Het idee achter de maatregelen is dat ꞌde oplossing aan de markt overlatenꞌ niet zou werken.

Lees ook het artikel: Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp’er?

Dedeic: “Maar recente rechterlijke uitspraken hebben de markt bruikbare handvatten opgeleverd, die juist heel goed kunnen werken. Met andere woorden: de oplossing die we nodig hebben voor de gewenste bescherming van de arbeidsmarkt ligt er al.” De senior legal counsel bij Suitsupply stelt dat de beschikbare jurisprudentie over dit onderwerp moet worden geanalyseerd en gebruikt.

Daarbij refereert hij aan het arrest ꞌX versus gemeente Amsterdamꞌ uit december 2021. Hier verschafte de Hoge Raad duidelijkheid in het grijze gebied tussen wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst en wanneer van een overeenkomst van opdracht. “De oplossing is eenvoudig: kijk naar hoe partijen feitelijk hun relatie hebben ingevuld, en verbind daar vervolgens consequenties aan.”

Bron: FD.nl

Raadpleging over wijziging regeling STAP-budget

Het kabinet maakt de komende vier jaar 500 miljoen euro vrij (125 miljoen euro per jaar) voor om- en bijscholing van mensen met maximaal een mbo 4-diploma. Volgens het principe van leerrechten heeft elke Nederlander recht op publiek bekostigd onderwijs. Er wordt via de bestaande STAP-regeling extra budget aan deze subsidieregeling toegevoegd. De wijziging die nodig is om de STAP-regeling aan te passen, staat momenteel open ter internetconsultatie.

Lees ook het artikel: Kom ik als zzp’er in aanmerking voor STAP-budget?

In het coalitieakkoord is opgenomen dat permanente scholing via leerrechten zal worden bevorderd. Alleen mensen met een afgeronde mbo 4-opleiding die zich willen om- of bijscholen, kunnen van het extra budget gebruikmaken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid streeft ernaar om de wijzing medio 2023 door te voeren.

Bronnen: Rijksoverheid en Nationale Onderwijsgids

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA helpdesk

Wet DBA helpdesk

Wil je meer duidelijkheid over de wet DBA en model overeenkomsten? Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) is uitgesteld?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.