• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 8: Mannelijke zzp’er verdient meer dan vrouwelijke zzp’er, ook pensioenkloof tussen beide seksen loopt op, EU-wetgeving tegen schijnzelfstandigheid strandt

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Mannelijke zzp’ers verdienen meer dan vrouwelijke zzp’ers

Mannelijke zzp’ers vragen gemiddeld een hoger uurtarief dan vrouwelijke zzp’ers. En verdienen daardoor meer. Vooral onder hoogopgeleide zelfstandigen is de loonkloof groot. Mannelijke zzp’ers met een masterdiploma rekenen gemiddeld 13% meer dan vrouwen voor hetzelfde werk factureren. Vrouwelijke zzp’ers doen zichzelf daarmee ernstig tekort, maar ze zijn desondanks even tevreden over het uurtarief dat ze verdienen.

De genderkloof in uurtarieven onder (hoogopgeleide) zzp’ers blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim tienduizend zzp’ers die klant zijn van de online bank. De verschillen tussen de seksen zijn bij zelfstandigen met een bachelor-diploma nog groter. Hier vragen vrouwelijke zzp’ers gemiddeld 16% minder dan hun mannelijke collega’s. Bij zzp’ers die geen studie hebben afgerond zijn de verschillen aanzienlijk kleiner. Het uurtarief van mannelijke zzp’ers ligt gemiddeld 4% hoger dan dat van vrouwelijke zelfstandigen.

Lees ook de blog van ZZP Expert Martijn Pennekamp: Wat vragen andere zzp’ers voor uurtarief?

Volgens de onderzoekers komen de verschillen in uurtarief tussen mannen en vrouwen voort uit de (mindere) onderhandelingsvaardigheden van sommige vrouwelijke zzp’ers en onwetendheid. Vier op de tien zzp’ers heeft een slecht beeld van de uurtarieven die de concurrenten hanteren. Directeur Nadine Klokke van Knab hoopt met de uitkomsten van dit onderzoek zzp’ers te helpen met het vragen van een passender uurtarief.  Klokke: “We zien bij driekwart van de zzp-beroepen dat mannen een hoger uurtarief rekenen dan vrouwen in omstandigheden die verder vergelijkbaar zijn. Dat is onnodig en niet van deze tijd.”

Bronnen: Accountant.nl, AD.nl en BNR

Vrouwelijke zzp’er bouwt ook minder pensioen op

De loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke zzp’ers leidt ook tot een pensioenkloof tussen beide seksen. Vrouwelijke zzp’ers bouwen door hun lagere uurtarief minder pensioen op dan zelfstandigen van het mannelijk geslacht. Dit zegt Karin Jakobsen van BrightPensioen. Volgens de medeoprichter van de Nederlandse pensioenaanbieder leggen vrouwelijke zzp’ers bij BrightPensioen gemiddeld 29% minder in voor hun oudedag dan hun mannelijke tegenhangers. 

Jakobsen: “Dat is een nog groter verschil dan de kloof in de uurtarieven die ze vragen. Allereerst komt dat natuurlijk door het lagere uurtarief. Als je minder verdient, kun je ook minder pensioen opbouwen. Daarnaast ontstaan er bij vrouwen pensioengaten door tijdelijk minder of niet werken zoals bij een zwangerschap. Ook is het nog steeds zo dat vrouwen vaker de zorgtaak op zich nemen dan mannen en minder gaan werken als ze kinderen hebben. Dat is ook bij zzp’ers het geval.”

Lees ook het artikel: Wat zijn je pensioenmogelijkheden als zzp'er?

Jakobsen benadrukt dat zelfstandig ondernemers, in het bijzonder vrouwen, harder worden getroffen omdat er voor hen geen deeltijdfranchise geldt. Dit betekent dat zelfstandigen die in deeltijd werken minder kunnen bijdragen aan hun pensioen in vergelijking met collega's in loondienst die deeltijdbanen hebben, omdat de gehele AOW-franchise van het (deeltijd)inkomen wordt afgetrokken. “Al deze factoren zorgen ervoor dat de pensioenkloof nog groter is dan de inkomenskloof”, aldus Jakobsen.

Bronnen: InFinance en AM

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.

Meer over de pensioen helpdesk
Pensioen helpdesk

Zzp’ers dreigen bij witwascontrole bankrekening te verliezen

Zakelijke bankklanten, zoals zzp’ers en mkb’ers, dreigen hun rekening te verliezen bij witwascontroles door de banken. Deze bankcontroles gaan niet op een fijne manier, zo werd deze week duidelijk in de tv-uitzending van Radar. Het ministerie van Financiën onderzoekt nu de mogelijkheid om het recht op een zakelijke bankrekening in de wet vast te leggen.

Banken hebben in Nederland de plicht om een rekeninghouder te ondervragen over transacties die ze ongebruikelijk vinden. Dit om witwassen tegen te gaan. Als er naar het oordeel van de bank geen goede uitleg komt, kan de betreffende klant zijn rekening verliezen. Waar consumenten in dat geval als alternatief nog een basisbetaalrekening krijgen, geldt dat recht voor zzp’ers en mkb’ers niet. Opheffing van hun bankrekening betekent een grote strop. “Dan is het einde verhaal met je zaak. Je kunt niet zonder bankrekening zaken doen”, zegt zzp’er Mike Velthuijzen in de uitzending.

Bijna één op de acht door het panel van Radar ondervraagde ondernemers is wel eens door de bank gecontroleerd op fraude of witwassen. Ruim de helft van de ondernemers is ontevreden over de communicatie van de bank.  Zij moeten gissen naar de aanleiding én naar de uitkomsten van de bank. En er wordt om privacygevoelige informatie gevraagd. Het ministerie van Financiën wil de toegang tot zakelijke rekeningen waarborgen. Dit door duidelijke afspraken te maken met brancheverenigingen, banken en toezichthouders.

Bron: Radar

EU-wetgeving tegengaan schijnzelfstandigheid strandt

EU-wetgeving om schijnzelfstandigheid van platformmedewerkers als maaltijdbezorgers en Uber-chauffeurs tegen te gaan, is voorlopig gestrand. De landen in de Europese Unie kunnen het niet eens worden over de tekst van het wetsvoorstel. In de Europese wet moet worden vastgelegd wanneer appwerkers een freelancer zijn en wanneer een vaste werknemer. Ook zouden er afspraken komen om te verhinderen dat werkers via algoritmes worden aangestuurd, waarbij bijvoorbeeld een fitte fietser de veraf gelegen klussen krijgt.

Verschillende grote landen als Frankrijk en Duitsland hebben tegengestemd. Europarlementariër Kim van Sparrentak, onderhandelaar namens de Europese Groenen: “Macron en de Duitse liberalen vinden de winsten van grote platformbedrijven als Uber en Deliveroo blijkbaar belangrijker dan betere werkomstandigheden voor de meest precaire werkenden. De tientallen miljoenen euro aan lobbygeld hebben zich jammer genoeg terugbetaald.”

Lees ook het artikel: Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

Het is onduidelijk hoe het nu verder gaat. Het huidige Belgisch voorzitterschap van de EU beraadt zich op verdere stappen. De kans dat er voor de Europese verkiezingen een wet ligt die de rechtspositie van platformmedewerkers verbetert is erg klein geworden.

Bron: Accountant.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA helpdesk

Wet DBA helpdesk

Wil je meer duidelijkheid over de wet DBA en model overeenkomsten? Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) is uitgesteld?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

ZZP Agenda

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.