• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 27: Experiment met zzp-pensioenen loopt vast en met deze tips kunnen zzp'ers onbezorgd op vakantie

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over het vastgelopen experiment met het zzp-pensioen, groeiende animo onder zzp’ers voor verplichte AOV, en handige tips waardoor ook jij onbezorgd op vakantie kunt deze zomer.

In verband met de zomervakantie is dit de laatste ZZPUpdate in de maand juli. Vanaf augustus zijn we weer terug met nieuws uit de zzp-wereld.

Experiment zzp-pensioenen loopt vast

De experimenten die pensioenfondsen zouden uitvoeren met het zzp-pensioen liggen stil of lopen grote vertraging op. Privacy- en fiscale regels zijn er volgens de pensioenfondsen de oorzaak van dat het experiment met het pensioen niet van de grond komt. Zo verlangen zij vrij toegang tot de gegevens van zzp’ers uit de Kamer van Koophandel-registers. Plan is dat er een opt-outsysteem komt, waarbij zzp’ers automatisch deelnemen in een fonds en zelf moeten aangeven wanneer zij dit niet willen.

Daarnaast is het de bedoeling dat de inleg van zzp'ers moet kunnen wisselen al naar gelang het inkomen. Hiervoor is inzicht nodig in het in het inkomen van zzp’ers, maar ook hier stuiten ze op barrières. BpfBouw, het pensioenfonds voor de bouwsector, is gestopt met de proef. Pensioenfonds PFZW, voor zzp’ers in de cultuursector, heeft de voorbereidingen stilgelegd en zegt verdere ontwikkelingen af te wachten.

Lees ook: Experimenten zzp-pensioen zinloos en gedoemd te mislukken

Sjaak Zonneveld van BrightPensioen is niet verrast dat de experimenten vastlopen. “Het is natuurlijk absurd dat pensioenfondsen zomaar de gegevens zouden krijgen uit de KvK-registers. Nog absurder is dat zzp'ers - die naar volle tevredenheid klant zijn bij ons of een andere zzp-pensioenaanbieder - automatisch klant worden bij een pensioenfonds als ze vergeten aan te geven dat ze dit niet willen. Het illustreert de luxepositie waarin pensioenfondsen nu zitten: ze hoeven niets te doen om klanten te werven. Op deze manier krijg je gedwongen winkelnering. Dat is bij velen een doorn in het oog, waarom zou dit dan ook moeten gaan gelden voor zzp'ers?”

Bron: De Telegraaf

Animo onder zzp’ers voor verplichte AOV groeit

Meer zzp’ers hebben de afgelopen jaren een arbeidsongeschiktheidsverzekering genomen.  Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Knab onder 2500 zzp’ers. Van de ondervraagden zegt 39% zich verzekerd te hebben tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Twee jaar geleden was dat nog 13%.

Vooral onder zzp’ers met fysiek zware beroepen, zoals in de bouw en industrie, is er meer animo. In deze sectoren hebben relatief veel zzp’ers (47%) een AOV afgesloten. Ook binnen de zakelijke dienstverlening is het aantal verzekerden relatief hoog (44%). Zzp’ers werkzaam in de sectoren kunst & cultuur, detailhandel, en de horeca verzekeren zich daarentegen minder vaak tegen arbeidsongeschiktheid. De zzp’ers die zich niet hebben verzekerd, geven vooral aan moeite te hebben met de hoge premies die de verzekeraars rekenen.

Lees ook: Zo regel je jouw pensioen en AOV in één keer

Ook de animo voor een verplichte (basis) AOV stijgt. Bij een Ipsos-onderzoek uit 2019 was 25% voor een verplichting. Inmiddels ligt dit op een ruime 40%. Voorstanders hopen vooral dat - door de verplichting - de premie voor een AOV omlaag gaat. Uit het onderzoek blijkt verder dat startende zzp'ers zich iets minder vaak (36%) verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid dan niet-starters (39%).

Juist als je net begint is het verstandig om dit direct te regelen. Martijn Pennekamp van ikwordzzper.nl: "Startende zzp’ers doen er goed aan om 'iets' te regelen voor het afdekken van het arbeidsongeschiktheidsrisico. Verreken de verzekeringspremie van het begin in je tarief. En dat 'iets' hoeft helemaal niet duur te zijn. Alternatieven voor een AOV - zoals een broodfonds of schenkenkring - rekenen vaak lage instaptarieven voor zzp'er."

Bronnen: AD en Knab

Zo kun je onbezorgd op vakantie als zzp'er

Veel zzp'ers vinden het lastig om op vakantie te gaan uit angst dat ze geld mislopen. Een dag niet gewerkt is immers een dag geen inkomsten. Op Nu.nl geven experts tips voor hoe je als zzp’er toch die welverdiende vakantie voor jezelf kunt regelen.

Eerste tip: verwerk vakantiedagen altijd in je tarief. Een open deur, zou je zeggen. Toch laten veel zzp’ers het na om dit te doen. Bedenk hoeveel vakantiedagen je nodig hebt en hoeveel 'extra' je per uur moet verdienen om dat te kunnen realiseren.

Tweede atip: zorg voor backup. Als zzp’er sta je er in principe alleen voor. Maar dat moet natuurlijk niet betekenen dat je niet weg kunt, omdat je anders een grote klus verliest. Als je tijdig aangeeft dat je met vakantie gaat, is er veel mogelijk. Of vraag anders een bevriende zzp'er het werk van je over te nemen als jij op vakantie bent.

En de laatste tip: weg is weg. Dus niet de laptop open klappen. Zorg dat je echt uitrust, even uitstaat. Dan voel je daarna weer vol energie om verder te gaan.

Uiteindelijk gaan zelfstandigen wel minder vaak op vakantie dan mensen die in loondienst werken. Maar dat verschilt wel per zzp'er. Sommigen hebben genoeg financiële en emotionele vrijheid om veel weg te gaan. Anderen werken liever door omdat ze de inkomsten niet kunnen missen. En tenslotte is er de groep die het gewoon heel druk heeft omdat ze zo gepassioneerd zijn over hun eigen bedrijf.

Bron: Nu.nl

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

De beste software voor zzp’ers van 2022: 

De beste software voor zzp’ers van 2022: 

Dit zijn de beste softwarepakketten voor zzp’ers van 2022: