• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 11: Cultuur-zzp’ers grijpen mis bij coronasteun gemeente, Uber-chauffeurs verdienen bijna de zzp-norm en zzp’er onderschat risico van cybercriminaliteit

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Kleine ondernemer onderschat risico cybercriminaliteit

Vele kleine ondernemers denken dat ze niet interessant zijn voor cybercriminelen. Dat is een grote misvatting, stelt expert Henk de Zwaan van Univé. “Er is weinig bewustzijn bij ondernemers. Ze weten wel dat cybercrime een ding is, maar vooral kleine ondernemers hebben heel erg het idee dat vooral grote bedrijven er last van hebben.”

De kans om slachtoffer te worden van cybercriminelen is groot, zo blijkt uit onderzoek. Eén op de vijf ondernemers is wel eens gehackt. Alle voorbeelden die je in de pers voorbij ziet komen, gaan over grote instellingen, zoals ziekenhuizen en universiteiten. De Zwaan: “Dus denkt een kleine ondernemer of zzp’er: ik ben helemaal niet interessant. Dat is een grote misvatting. Als kleine ondernemer ben je wel degelijk interessant, dat blijkt ook uit de cijfers.’’

Lees ook het artikel: Hoe wapen je je als zzp’er tegen cybercrime?

Bij Univé komen circa 4.000 meldingen van cybercriminaliteit per jaar binnen. Volgens De Zwaan mikken cybercriminelen op de massa, waarbij het niet uitmaakt of het een grote of kleine ondernemer is. Hij merkt dat zzp’ers minder bereid zijn om geld voor computerbeveiliging uit te geven. ”Bij zzp’ers lopen particulier en bedrijf vaak in elkaar over. Ze werken in dezelfde wifi-omgeving voor zakelijk en privégebruik. Als een crimineel binnenkomt omdat je zoon of dochter ergens op een site is geweest waar ze beter niet op hadden kunnen klikken, dan kunnen je ondernemersactiviteiten daar ook door worden getroffen. Als ondernemer moet je echt met dit onderwerp aan de slag.“

Bron: Dagblad van het Noorden

Uber-chauffeurs verdienen bijna de zzp-norm

De chauffeurs van Uber verdienen bijna de zzp-norm. Op basis van door Uber verstrekte gegevens concluderen onderzoekers van de Universiteit van Maastricht dat een gemiddelde Uber-chauffeur in Amsterdam vorig jaar niet langer dan 25 uur per week online was en ruim € 32 per uur verdiende. Vakbond FNV uit grote twijfels over het onderzoek. “Uber levert de data en daar rollen de verlangde conclusies uit. Derden kunnen dat niet verifiëren”, zegt FNV-woordvoerder Amrit Sewgobind.

De gemiddelde uurbeloning van de zzp-chauffeurs van Uber ligt nu bijna € 10 boven het niveau van vóór de coronapandemie in 2019. De € 32 per uur is volgens Uber in lijn met de uitspraak van de SER, dat een bedrag van € 30 tot € 35 per uur heeft aangegeven als ondergrens voor zzp-schap.

Lees ook het artikel: Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp’er?

Volgens de FNV zijn de Uber-chauffeurs schijnzelfstandigen, die na aftrek van hun bedrijfskosten en sociale lasten minder dan het minimumloon verdienen. Negen op de tien chauffeurs verkiezen werk als zzp’er, met flexibele uren en inkomsten, boven een baan in loondienst. Zo blijkt uit een enquête onder de Amsterdamse chauffeurs. Ongeveer 44% van de chauffeurs is tevreden of zeer tevreden over hun werk, terwijl circa een derde van de chauffeurs ontevreden of zeer ontevreden is.     

Bron: FD.nl

Wet DBA (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA helpdesk
Wet DBA (schijnzelfstandig) helpdesk

Zzp-millennials kiezen voor vrijheid, flexibiliteit en werkgeluk

In 2022 kwamen er 34.000 zorg-zzp’ers bij. Vooral bij millennials is het werken als freelancer populair. Het programma Stand van Zaken: generatie Next zocht uit wat jongeren motiveert om het zzp-schap te verkiezen boven een baan in loondienst. “Wat je ziet in onze generatie is dat wij het heel erg belangrijk vinden om vrijheid te hebben in ons werk, in hoe wij onze dagen inrichten”, zegt Evelien van Leeuwen, deskundige duurzame inzetbaarheid.

Ten opzichte van eerdere generaties vinden jongeren een goede werk-privébalans veel belangrijker. Van Leeuwen: “Door als zzp’er aan de slag te gaan krijg je veel meer ruimte om die flexibiliteit te nemen. En je kunt om de zoveel maanden zeggen: ik ga op vakantie.” Heel gek is het niet dat mensen ervoor kiezen om als zzp’er aan de slag te gaan, om zo hun werk te kneden naar wat zij belangrijk vinden, erkent Van Leeuwen. “We zien in onderzoek terug dat autonomie, de keuze die jij hebt hoe je je werk vormgeeft, ontzettend belangrijk is voor werktevredenheid  en duurzame inzetbaarheid.”

Volgens zorg-zzp’er Cindy Vermeulen worden vele zorgmedewerkers door de markt richting het zzp-schap geduwd. “Onbewust word je gedwongen, omdat je er continu tegenaan bokst dat een rooster niet kloppend is of omdat je vindt dat vakantiedagen aanvragen steeds moeilijker wordt. Je raakt je werkgeluk kwijt en je kiest waarvoor je hebt geleerd. Dan laat je de neventaken over aan het vaste team.”

Bron: WNL

Zzp’ers kind van de rekening bij coronasteun cultuursector

De gemeenten in Nederland kregen tijdens de coronacrisis extra steun van het ministerie van OCW voor de cultuursector. Er is echter geen onderzoek naar hoe de gemeentelijke steun is uitgepakt. Al in mei 2021 concludeerde de Boekmanstichting dat vele zzp’ers in de cultuursector weinig profiteerden van de steun, met fors verlies van werkgelegenheid tot gevolg. Die conclusie is sindsdien meermaals bevestigd.

De 342 Nederlandse gemeenten ontvingen vanwege de coronacrisis circa 400 miljoen euro aan extra cultuursubsidies van het ministerie van OCW. Zij kregen de verantwoordelijkheid om zelf te verdelen. Er is geen overzicht hoe en waar die gemeentelijke steun is terechtgekomen. Er kwam een Taskforce culturele en creatieve sector die erop aandrong dat de extra subsidie ook daadwerkelijk naar de cultuursector moest gaan. “We zagen dat de situatie voor kleinere organisaties zorgelijk was en dat zzp’ers kind van de rekening waren”, aldus Taskforce-lid Jan Brands. “En we zagen een groot verschil tussen kleinere en grotere gemeenten.”

Bij een deel van de gemeenten is geld overgebleven. Beleidsmedewerker Marcelle Pinckers van de gemeente Maastricht weet dat vele zzp’ers uit de cultuursector zijn vertrokken. “Zij zijn de groep die het minst gebruik heeft gemaakt van de subsidie. Ook vertrokken veel zelfstandig werkende technici bij podia. Daar is veel kennis verloren gegaan.” Volgens Brands van de Taskforce had het ministerie van OCW meer controle moeten uitoefenen op de bestemming van de cultuursteun. “Maar dat wilde OCW niet doen. Bij een volgende crisis zou het ministerie veel meer regie moeten nemen.”

Bron: NRC

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

ZZP Agenda