• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

#ZZPUpdate week 31: Coronacrisis versnelt groei aantal zzp’ers en vergeten vinkje kost gemeente Renkum mogelijk tonnen aan Tozo-steun

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de opvallend sterke groei van het aantal zzp’ers, niet ingevulde urenregistratie van Tozo-hulp komt Gelderse gemeente Renkum mogelijk duur te staan, en financiële buffers van zzp-huishoudens opmerkelijk stabiel.

Coronacrisis versnelt groei van het aantal zzp’ers

De coronacrisis heeft gezorgd voor een versnelling van de groei van het aantal zzp’ers. Dit blijkt uit recent onderzoek van HR-dienstverlener HeadFirst Group en arbeidsmarktspecialist Intelligence Group. In 2019 waren iets meer dan 720 zzp’ers per 10.000 inwoners, op dit moment staat de teller op 810 zzp’ers per 10.000 inwoners.

Lees ook: In welke branches en beroepen werken zzp'ers?

Volgens het rapport is er een duidelijke verschuiving zichtbaar van uitzenden naar het inhuren van zelfstandigen. Daarnaast is de groei bovengemiddeld binnen een aantal beroepsgroepen waar door de coronacrisis de vraag is toegenomen, zoals bouwarbeiders, tuinders en lassers. Ook zijn er veel zzp’ers bijgekomen in beroepsgroepen waar corona  juist hard ingeslagen is, bijvoorbeeld koks. “Met hun skills bleken zij in staat op andere manieren hun geld te verdienen, bijvoorbeeld als thuiskok, in de catering of flexibel werkend voor restaurants die thuis zijn gaan bezorgen.”

Volgens het onderzoek kunnen zzp’ers – sommige beroepen en sectoren daargelaten – met vertrouwen naar de toekomst kijken. De economie trekt snel aan, de vraag naar personeel neemt toe en omdat er een tekort is aan talent komt de flexibele schil steeds vaker in beeld om tekorten aan de vaste kant op te vangen.

Bron: Consultancy.nl

Financiële buffers van zzp’ers stabiel, ondanks coronacrisis

Begin 2021 schatte 20% van de zzp’ers hooguit drie maanden rond te kunnen komen als het inkomen uit hun bedrijf zou wegvallen. Dat is evenveel als begin 2019. Ondanks de invloed van de coronacrisis op de economie is het merendeel van de zzp'ers er dus in geslaagd om hun financiële buffers op peil te houden. Wel zijn er grote verschillen als het gaat om de beroepsklassen waarin ze werkzaam zijn.

Dit blijkt uit de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van CBS en TNO over het jaar 2021. Ook de lange termijn buffers blijken opvallend stabiel: 39% van de zzp’ers heeft genoeg buffer om het een jaar of langer uit te zingen. Dit is slechts een fractie minder dan begin 2019 (41%). Van alle zzp’ers kon 16% geen inschatting maken hoelang ze de eindjes aan elkaar kunnen knopen als het bedrijfsinkomen wegvalt.

De kleinste buffers vinden we in dienstverlenende beroepen en transport/logistieke beroepen. Eenderde van deze zzp'ers denkt minder dan drie maanden te kunnen rondkomen zonder inkomen. Het gaat dan om onder ander kappers, schoonheidsspecialisten en taxichauffeurs. Zzp’ers die werkzaam zijn in ICT-beroepen en in bedrijfseconomische en administratieve beroepen geven daarentegen juist minder vaak aan binnen drie maanden het huishoudboekje niet meer rond te krijgen.

Bron: CBS

Vergeten vinkje kost Renkum mogelijk tonnen Tozo-steun

De Gelderse gemeente Renkum moet mogelijk tonnen aan Tozo-steun terugbetalen aan het rijk. In de haast om ondernemers zo snel mogelijk te helpen, hebben ambtenaren bijna structureel vergeten om op de aanvraagformulieren aan te vinken of er voldoende uren zijn gewerkt in 2019. Hierdoor kan de Rijksoverheid niet controleren of Renkum terecht haar ondernemers steun heeft uitgekeerd.

Lees ook: Hoe verwerk je een ontvangen Tozo-uitkering in je boekhouding?

"Om te voorkomen dat ze in de problemen kwamen, hebben we de ondernemers in de eerste weken van de eerste coronagolf zo snel en efficiënt mogelijk willen helpen’', zegt wethouder Marinka Mulder tegen dagblad De Gelderlander. "We hebben hen mondeling ondervraagd en dat wel op papier vastgelegd, maar hebben bij 329 ondernemers vergeten een vinkje bij ‘ja’ te zetten of ze in 2019 voldoende uren hadden gewerkt."

Het ontbrekende vinkje staat een goedkeurende accountantsverklaring in de weg, met mogelijk terugbetalen tot gevolg. Ambtenaren en zelfs wethouders van de gemeente zijn nu met man en macht zzp'ers aan het nabellen die in de eerste coronagolf steun hebben ontvangen om het ontbrekende vinkje alsnog te kunnen plaatsten.

Bron: De Gelderlander

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.