• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

In welke branches werken zzp’ers?

Zzp’er vormen een sterk gedifferentieerde groep werkenden. Je komt ze in bijna iedere bedrijfstak tegen. Waar de meeste zzp’ers werken en wat voor werk ze doen, lees je in dit kennisartikel.

Waar werken de zzp'ers?

In 2019 werd met ruim 207.000 een recordaantal nieuwe bedrijven opgericht. Daarmee telt ons land nu 1,85 miljoen actieve bedrijven, blijkt uit cijfers van het CBS. Ruim driekwart van de nieuwe bedrijven waren eenmanszaken, waarmee er in een jaar tijd een kleine 159.000 zzp'ers bijkwamen. Hiermee komt de teller op ruim 1,2 miljoen zzp'ers.

De grootste groep zzp’ers zijn degenen die vooral eigen arbeid of diensten aanbieden. In 2019 waren zij met 890.000. Hun aantal is sinds 2012 – het eerste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn – met 178 duizend toegenomen. Zzp’ers die vooral producten verkopen of grondstoffen aanbieden, waren in 2019 met 211.000. Hun aantal is 17.000 hoger dan zeven jaar eerder.

Sectoren met de meeste zzp'ers

Veruit de meeste zzp’ers zijn volgens cijfers van het CBS werkzaam in de zakelijke dienstverlening. De volgende sectoren zijn het meest vertegenwoordigd onder Nederlandse zzp’ers:

  • Specialistische zakelijke dienstverlening (201.000).
  • Zorg (107.000).
  • Bouw (101.000).
  • Handel (98.000).
  • Landbouw (66.000).

 

Mannelijke zzp’ers werken bovengemiddeld vaak in de bouw, informatie/communicatie en financiële dienstverlening, terwijl vrouwelijke zzp’ers vaker actief zijn in het onderwijs en de zorg.

In de grafiek hieronder hebben we het totaal aantal werkenden voor verschillende beroepsklassen afgezet tegen de aantal zzp’ers die in die beroepsklassen werkzaam zijn. Bron: CBS Open Data.Made with OnlineChartTool.Com

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Groei en krimp aantallen zzp'ers per sector

De afgelopen jaren is het aandeel zzp’ers in vrijwel alle bedrijfstakken toegenomen. De grootste stijging deed zich echter voor in de zakelijke dienstverlening, waardoor 35% van alle werkenden in die bedrijfstak een zzp’er is. Zakelijke dienstverlening is een vrij brede sector. Denk hierbij aan managementadviesbureaus, maar ook aan veel designers, communicatiespecialisten, ingenieurs en architecten die voor zichzelf beginnen.

Niet alleen in de zakelijke dienstverlening is sprake van een sterke groei. Ook in de sectoren bouwnijverheid, specialistische zakelijke diensten en informatie en communicatie nam het aantal zzp’ers bovengemiddeld toe. Daarentegen was de toename in grote branches zoals industrie, handel en openbaar bestuur gering. In de sectoren horeca en landbouw, bosbouw en visserij was een lichte daling te zien.

In de tabel hieronder zie je de groei en krimp van het aantal zzp'ers per bedrijfstak, van 2013 tot 2018. (Bron: CBS)

 

In deze beroepen werken veel zzp'ers

Bedrijfsorganisatiedeskundige of -adviseur is het meest voorkomende beroep onder zzp’ers die diensten aanbieden. Daarnaast zijn er veel kappers of schoonheidsspecialisten en beroepen in de bouw, zoals timmerman, aannemer timmerwerk en schilder. Ook medische beroepen als arts en fysiotherapeut staan in de top tien van meestvoorkomende beroepen.

In bepaalde bedrijfssegmenten vind je relatief veel zzp’ers. Dit is met name het geval in de culturele sector, in sport en recreatie en in de zakelijke dienstverlening. Van alle auteurs en kunstenaars is 59% een zzp'er en van de ‘vakspecialisten op artistiek en cultureel gebied’ (o.a. grafisch vormgevers, fotografen en interieurontwerpers) 48%. Ook van alle tuinders, akkerbouwers en veetelers en van bouwarbeiders en sportinstructeurs werkt een relatief groot deel als zzp'er, namelijk 36%. Daarentegen kom je zzp’ers weinig tegen in het openbaar bestuur en de industrie.

In de tabel hieronder de tien beroepssegmenten met het grootste aandeel zzp'ers (2019). Bron: CBS

In onderstaande gratis downloads vind je nog veel meer kengetallen en statistieken over de wereld van zzp'ers.
Lees voor de meest actuele cijfers ook dit artikel.

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.