• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

In welke branches en beroepen werken zzp’ers?

Zzp’ers kom je in bijna iedere bedrijfstak tegen. Waar de meeste zzp’ers werken en wat voor werk ze doen, lees je in dit kennisartikel.

In welke branches werken veel zzp'ers?

De afgelopen jaren is het aantal zzp'ers sterk gegroeid. In vrijwel alle branches kom je zzp'ers dan ook tegen, al werken in sommige sectoren meer zzp’ers dan in andere.

Sterk vertegenwoordigd zijn zzp'ers vanouds in de sector cultuur, sport en recreatie. Ook in de landbouw, bosbouw en visserij werken ook relatief veel zzp’ers. In die branche werken ook relatief veel zelfstandigen met personeel en meewerkende gezinsleden, waardoor zelfstandigen er getalsmatig de overhand hebben op werknemers.

In de specialistische zakelijke en overige dienstverlening zijn zelfstandigen met personeel (zmp'ers) oververtegenwoordigd. Grote bedrijfstakken waar relatief weinig zzp’ers werken, zijn het openbaar bestuur, de horeca en de industrie.

In deze 5 sectoren zijn de meeste zzp'ers werkzaam (2019):

  • Specialistische zakelijke dienstverlening (202.000)
  • Zorg (111.000)
  • Bouw (111.000)
  • Handel (91.000)
  • Cultuur, sport en recreatie (77.000)

Bron: CBS Open Data

Zzp'er-producten of zzp'er-eigen arbeid?

Kijkend naar de aard van hun werkzaamheden, zijn zzp'ers grofweg onder te verdelen in twee hoofdgroepen. Het CBS omschrijft deze groepen als volgt: zzp'er-eigen arbeid en zzp'er-producten. Met zzp’er-producten worden zzp’ers bedoeld die producten of grondstoffen verkopen aan klanten, denk aan een slager, kruidenier of boer. Met de zzp’er-eigen arbeid worden zzp’ers bedoeld die arbeid of diensten aanbieden aan bedrijven of aan particulieren.
Een ruime meerderheid (81%) van de zzp’ers zijn zzp’er-eigen arbeid.

Gratis ZZP Competentiescan

Gratis ZZP Competentiescan

Weet je zeker of je zzp'er wilt worden? Ben je nog niet overtuigd van jouw kwaliteiten als potentiële zzp'er? Doe dan hier de gratis ZZP Competentiescan. Vind uit wat voor type ondernemer jij bent en waar je kwaliteiten liggen.

In welke beroepen werken veel zzp'ers?

Bepaalde beroepen worden relatief vaak door zzp’ers uitgeoefend. Bedrijfsorganisatiedeskundige of -adviseur is het het meest voorkomende beroep onder zzp’ers die diensten aanbieden. Daarnaast zijn er veel kappers of schoonheidsspecialisten en beroepen in de bouw, zoals timmerman, aannemer timmerwerk en schilder. Maar ook medische beroepen als arts en fysiotherapeut staan in de top tien van meestvoorkomende beroepen. Veel freelancers vind je in de media en reclame. Van alle auteurs en kunstenaars was 59% een zzp'er in 2020. Onder grafisch vormgevers, fotografen en interieurontwerpers ligt dit aandeel op 47%. Ook van alle bouwvakkers, sportinstructeurs en tuinders, akkerbouwers en veetelers werkt een relatief groot deel als zzp'er.

Bron: CBS

In onderstaande gratis downloads vind je nog veel meer kengetallen en statistieken over de wereld van zzp'ers. Lees voor de meest actuele cijfers ook dit artikel.

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.