#ZZPUpdate week 44: Bijna helft van de zzp’ers heeft pensioenspijt, één op zeven zzp’ers bang voor verlies opdrachten en zzp’ers stuwen eventcatering op
44% van de zzp’ers heeft door late opbouw pensioenspijt
Van de zzp’ers heeft 44% spijt dat ze niet eerder zijn begonnen met pensioenopbouw. De pensioenspijt is vooral te zien onder de zzp’ers die na hun dertigste jaar begonnen zijn met hun pensioenopbouw. In totaal vindt bijna twee derde (64%) van de zzp'ers dat ze het gevoel hebben dat ze hun pensioen niet goed geregeld hebben.
Dit komt naar voren uit onderzoek van de online bank Knab onder 1.000 zzp’ers. Slechts 36% van alle zzp’ers heeft het gevoel dat ze hun pensioen goed hebben geregeld. Ruim een kwart (27%) zegt dat ze het slecht geregeld hebben en 36% vindt dat het 'niet goed, niet slecht' is. Van de zzp'ers met een lager inkomen (met een netto besteedbaar inkomen onder de € 2.000), is slechts 25% tevreden met hoe ze hun pensioen hebben geregeld. Dit staat in schril contrast met de hogere inkomensgroepen. Onder zzp'ers die meer dan € 4.000 per maand te besteden hebben, is 52% tevreden met hoe ze hun pensioen hebben geregeld.
Ongeveer de helft van alle zzp’ers zet consequent een deel van hun inkomsten periodiek opzij voor hun pensioen. De meesten (68%) doen dat maandelijks of per jaar (20%), terwijl 7% van de zzp’ers per binnenkomende transactie geld opzijschuift. Gemiddeld zetten ze 10% van hun inkomen opzij voor hun pensioen. Veel zzp'ers maken onvoldoende gebruik van fiscale regelingen die hen kunnen helpen om pensioen op te bouwen. Uit het Knab-onderzoek blijkt dat slechts 48% van de zzp’ers bekend is met het begrip 'jaarruimte' en de belastingvoordelen die pensioenproducten zoals lijfrente kunnen bieden.
Knab heeft inmiddels voor zzp’ers een AI-campagne gelanceerd die inspeelt op het gevoel van pensioenspijt. Zzp’ers ontvangen een gepersonaliseerde boodschap van hun 'oudere zelf' om hen aan te moedigen om tijdig actie te ondernemen. Via een ontvangen e-mail kunnen klanten een foto uploaden die door middel van AI-verouderingstechnologie wordt aangepast. Hun 'toekomstige zelf' spreekt hen vervolgens persoonlijk toe: “Je hebt nog mooie jaren voor de boeg, maar ik zou één ding anders doen: eerder geld opzijzetten voor je pensioen.”
Bijna één op de zeven zzp’ers verwacht opdrachten kwijt te raken door de hernieuwde handhaving van de wet DBA vanaf 2025. Eén op de twaalf kleine zelfstandigen overweegt zelfs te stoppen als de Belastingdienst streng op (vermeende) schijnzelfstandigheid gaat controleren.
Dit zijn de uitkomsten van een onderzoek van Boekhouder.nl onder 400 zzp’ers. Opdrachtgevers die zzp'ers inhuren zonder dat zij in de praktijk zelfstandig kunnen werken, kunnen worden beboet. De dreiging van boetes beweegt sommige opdrachtgevers om samenwerkingen met zzp’ers te beëindigen, blijkt al in de praktijk. Ruim 13% van de zzp’ers verwacht om deze reden opdrachten kwijt te raken. Bijna 6% van de zzp'ers overweegt hierdoor te stoppen en bijna 3% weet dit zelfs al zeker.
Daar staat tegenover dat ruim een kwart van de zzp’ers verwacht dat de hernieuwde handhaving waarschijnlijk geen invloed op het voortbestaan van hun ondernemerschap zal hebben. Twee derde van de respondenten geeft aan 'op zeker' gewoon door te gaan als zzp'er.
De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) maakt werkgever en werknemer samen verantwoordelijk voor afspraken over en de juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie. Een zzp’er kan als schijnzelfstandige worden beschouwd wanneer hij of zij in de praktijk werkt onder dezelfde voorwaarden als een gewone werknemer. Als de Belastingdienst oordeelt dat feitelijk sprake is van een dienstverband, moet de opdrachtgever met terugwerkende kracht loonbelasting en sociale premies betalen en mogelijk een boete.
Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.
Het aantal bedrijven dat zich bezighoudt met eventcatering is tussen 2007 en 2024 verzesvoudigd. De explosieve groei komt voornamelijk op het conto van de groep zzp’ers, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Tussen 2007 en 2024 is het totale aantal bedrijven in de eet- en drinkvoorzieningenbranche met maar liefst 83% gestegen. Waar er in 2007 nog circa 38.000 bedrijven in deze sector actief waren, ligt dat aantal nu op ongeveer 69.000. Dit komt vooral door het grote aantal eenpersoonsbedrijven. Zonder de zzp’ers zou de groei tussen 2007 en 2024 maar 32% bedragen.
Het aantal restaurants in Nederland is sinds 2007 met 58% toegenomen. De meeste eet- en drinkvoorzieningen zijn eventcatering (27.000 bedrijven), gevolgd door restaurants (16.000), overige eetgelegenheden (snackbars, fastfoodrestaurants, lunchrooms, eetkramen en ijssalons, ook 16.000), cafés (8.000) en kantines en contractcatering (1.000). De meeste eet- en drinkvoorzieningen zijn in Noord-Holland (25%), Zuid-Holland (21%) en Noord-Brabant (13%). Deze drie provincies zijn dus samen goed voor 59% van alle eet- en drinkvoorzieningen in Nederland.
De zorgsector vreest voor een uittocht van zzp’ers als de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 serieus gaat optreden tegen schijnzelfstandigheid. “Als zzp'ers niet meer als zzp'er aan de slag kunnen in de zorg, gaan ze naar andere sectoren”, zegt René Dongelmans, voorzitter van de Vereniging Zelfstandig Ondernemers in de Zorg. “Je ziet nu al dat ziekenhuizen tegen zzp'ers zeggen dat ze geen nieuw contract aanbieden vanaf 1 januari.”
Het probleem is volgens Dongelmans dat veel zzp'ers er juist voor hebben gekozen om de loondienst te verlaten. “Mensen willen dat niet meer doen, en gaan het niet meer doen.” Hij vreest dat veel zzp’ers uit de sector zullen stappen, terwijl er al schreeuwende tekorten zijn. “Er is al decennialang sprake van slecht werkgeverschap. Voor heel veel zzp'ers is een laatste strohalm om het vak uit te oefenen, het op zzp-basis te doen.”
Volgens SoloPartners, branchevereniging voor zzp’ers in de zorg, is handhaven op schijnzelfstandigheid zinloos. Een zorg-zzp’er wordt niet uitgebuit, er is geen oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden en er is geen sprake van belastingontwijking of ontduiking, aldus SoloPartners. “Als de voorgenomen handhaving wordt doorgezet, met de zorg als speerpuntsector, zijn de gevolgen desastreus. De uitvoerbaarheid en betaalbaarheid van de zorg staan hierdoor op de tocht. De zorgcapaciteit vermindert aanzienlijk; een slechte ontwikkeling in een sector die al met grote tekorten kampt.”
Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.
Je bent ingelogd en kunt direct downloaden!
Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Duik samen met Martijn in de wet DBA/VBAR en ga goed voorbereid 2025 in! Alvast een geruststelling: er verandert niet zo heel veel vanaf 1 januari, dit wordt uitgebreid toegelicht tijdens het webinar. Maar vertel dat maar eens aan jouw opdrachtgever!