• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 22: Aantal zzp’ers stijgt maar aantal werkuren daalt, kleine ondernemers ontevreden over online zichtbaarheid en zzp’ers lopen steeds groter risico op cyberaanval

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Meer zzp’ers die gemiddeld minder uren werken

In 2022 neemt het aantal vacatures en banen nog toe, maar in 2023 gaat het aantal vacatures door de economische onzekerheid weer dalen. De oorlog in Oekraïne, de inflatie, de dalende koopkracht en het tekort aan grondstoffen zorgen voor onzekerheid. Tot 2023 zullen in de meeste sectoren het aantal banen nog wel toenemen, vooral in de uitzendbranche, horeca, zorg en welzijn. Daarentegen zijn in de detailhandel en industrie de effecten te zien van de toenemende arbeidsmarktproductiviteit door automatisering, digitalisering en online winkelen.

Dit stelt het UWV deze week in de jaarlijkse arbeidsmarktprognose. Volgens de uitkeringsinstantie stijgt het aantal vacatures dit jaar waarschijnlijk met ongeveer 9%, maar treedt volgend jaar een daling met 7% op. Tot massale werkloosheid zal dit niet leiden, want de arbeidsmarkt staat er goed voor. De vraag naar personeel is ongekend groot. Tegenover iedere 100 werklozen staan momenteel 133 vacatures, meldde het CBS recent.

Het aantal gewerkte uren blijft wel achter bij het herstel van de economie ná de coronapandemie. Een van de belangrijkste redenen is volgens het UWV dat zelfstandigen minder uren werken. Het aantal zzp’ers is in 2020 fors gestegen, maar dat geldt niet voor het totaal aantal werkuren. Dit is nauwelijks gestegen. Hierdoor is het gemiddelde aantal uren dat een zzp’er werkt sterk gedaald.

Lees ook het kennisartikel: Wat is het urencriterium precies?    

Bronnen: UWV en NRC

Kleine ondernemers ontevreden over online zichtbaarheid

Ruim een derde van de Nederlandse kleine ondernemers (zzp’ers en bedrijven met maximaal tien werknemers) is ontevreden over de online zichtbaarheid van hun onderneming. Dit wordt duidelijk uit onderzoek van internetmarketingorganisatie Trustoo onder 861 Nederlanders met een eigen bedrijf. Deze uitkomst wordt als een probleem gezien, want een kwart van de ondervraagde ondernemers noemt het succes van hun bedrijf grotendeels afhankelijk van online marketing.

Lees ook het artikel: Wat is online marketing?  

Vooral jonge zzp’ers en andere kleine ondernemers (42% van de respondenten jonger dan 30 jaar) zijn ongelukkig met hun positie op het internet. Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers zegt online geen schijn van kans te hebben tegen grote, landelijk actieve partijen. Verder blijkt uit het onderzoek dat ongeveer de helft van de respondenten onvoldoende kennis heeft van online marketing. Juist voor zichtbaarheid op het web is expertise van online marketing noodzakelijk.   

Bron: Emerce

Groei streamingsdiensten: keurmerk zelfstandige ondertitelaars op komst

Streamingsdiensten winnen steeds meer terrein in Nederland. Er is een stortvloed aan tv-series, maar geschikte vertalers om al deze buitenlandse programma’s van Nederlandse ondertiteling te voorzien zijn vrijwel niet voorhanden. Lage beloningen (met daardoor mindere kwaliteit vertalers) en hoge tijdsdruk leiden nogal eens tot niet kloppende of helemaal niet ondertitelde series. “Sommige dingen die worden uitgezonden, kunnen echt niet”, zegt Peter Bosma van de Nederlandse Auteursbond, waar veel zelfstandige ondertitelaars zijn aangesloten. De beroepsorganisatie wil binnenkort komen met een keurmerk voor zzp-ondertitelaars.

Netflix, HBO Max, Apple TV, Disney+. Het zijn enkele van de streamingsdiensten die bij elkaar een stortvloed aan series en films over de Nederlandse kijker uitstorten. De nood voor snelle vertalingen neemt toe. De Nederlandse Auteursbond constateert dat steeds meer bedrijven werken met machinevertalingen en series vertalen via templates met tekst en tijdcodes waarvan niet mag worden afgeweken.

Streaming- en vertaaldiensten beloven vooral te hameren op de kwaliteit van de ondertiteling. De beroepsorganisatie die de kwaliteit en belangen van zelfstandige ondertitelaars behartigt speelt hierop in met een keurmerk voor professionele vertalers, zodat de kwaliteit gegarandeerd is. Vertaler is geen beschermd beroep, maar veel opleidingen zijn op hbo-niveau.   

 Bron: RTL Nieuws

Zzp’ers lopen steeds groter risico op cyberaanval door datalekken

Steeds meer bedrijven zijn slachtoffer van een cyberaanval door datalekken. Dit blijkt uit de rapportage Datalekken 2021 van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In 2021 kwamen er 88% meer meldingen binnen dan in het jaar daarvoor. “Ook zzp’ers moeten cyberrisico’s niet uit het oog verliezen”, zo waarschuwt Marion van Happen, CEO van internationale HR-dienstverlener HeadFirst Group.  

Zelfstandige professionals die veel werkzaamheden online uitvoeren op een computer, laptop of telefoon lopen meer risico om slachtoffer van online criminaliteit te worden, stelt Van Happen. “Om te voorkomen dat gevoelige informatie in handen komt van andere partijen, is het belangrijk het risico om gehackt te worden zo veel mogelijk te minimaliseren. Bijvoorbeeld door het regelmatig maken van een back-up van kritische gegevens, het draaien van maandelijkse software-updates en het gebruik van twee- of multifactor-authenticatie voor toegang tot e-mail en remote access.”

Lees ook: Hoe wapen je je als zzp’er tegen cybercrime?

Het ministerie van Justitie en Veiligheid meldt dat er momenteel een valse e-mail wordt verspreid, zogenaamd uit naam van de Rijksoverheid. Geadviseerd wordt om deze mail bij de Fraudehelpdesk te melden. In de phishingmail wordt gemeld dat ondernemers, bedrijven, senioren, zzp’ers, gezinnen, culturele instellingen en sportorganisaties recht hebben op een jaarlijkse terugbetaling van de overheid van € 1.400. Het enige dat de ontvanger hoeft te doen, is op de link klikken. Deze link stuurt de bezoeker echter naar een onbetrouwbare pagina. Ondanks de handtekening en het officiële logo van de Rijksoverheid, is het een valse mail. Een van de vele die regelmatig langskomen.      

Bronnen: De Ondernemer en VPNgids.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.