gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Zelf boekhouden of boekhouding uitbesteden als zzp’er?

3 februari 2020

Als zzp’er heb je het al druk genoeg en dan moet je ook nog de boekhouding doen. Voor de meeste zzp'ers is het bijhouden van de boekhouding niet het leukste aspect van het ondernemerschap, maar het moet wel gebeuren. Wanneer is het raadzaam om de boekhouding zelf te doen? En wanneer kun je juist beter kiezen voor uitbesteden? In dit blog lees je alles over het kiezen van de juiste boekhoudmethode voor je bedrijf.

Als je net als zzp’er bent gestart, kun je ervoor kiezen om de boekhouding zelf te doen. Je hebt waarschijnlijk een klein klantenbestand en de hoeveelheid facturen is beperkt. Omdat de boekhouding overzichtelijk is, is het verstandig om de boekhouding helemaal zelf te doen. Zo heb je meteen overzicht over de financiële stand van zaken. Een ander voordeel van zelf boekhouden is dat het kosten bespaart, namelijk de kosten van een boekhouder.

Boekhouding uitbesteden

Als je minder of helemaal geen tijd kwijt wilt zijn aan je boekhouding, dan heb je twee alternatieven: boekhoudsoftware aanschaffen of alles uitbesteden aan een boekhouder. In het laatste geval heb je geen omkijken meer naar je boekhouding. Maar mede vanwege de kosten van een boekhouder kiezen veel zzp’ers voor het eerste alternatief: boekhoudsoftware.

Boekhoudsoftware voor zzp’ers

Er zijn verschillende aanbieders van boekhoudsoftware. Te beginnen bij software waarmee je verkoopfacturen kunt inboeken tot een totaaloplossing waarbij je de hele boekhouding uit handen geeft. In je zoektocht naar de boekhoudmethode die het beste bij je onderneming past is de belangrijkste vraag: Hoeveel tijd wil je zelf nog besteden aan de boekhouding? De prijzen voor de abonnementen van boekhoudsoftware verschillen afhankelijk van de functionaliteiten. Hoe meer functionaliteiten, hoe duurder.

Met een basic versie van boekhoudsoftware heb je de mogelijkheid tot het inboeken van een inkoopfactuur en het versturen van verkoopfacturen. Meer geavanceerde versies bieden allerlei extra's als een meekijkfunctie (voor je boekhouder), een UBL Ready-functie en bankkoppeling. Maar ook bij deze abonnementen geldt dat je nog altijd zelf moet boekhouden als je geen boekhouder inhuurt.

Boekhouding uitbesteden met een totaaloplossing

Een totaaloplossing voor boekhoudsoftware wil zeggen dat je al zzp'er je hele boekhouding uit handen geeft. Je kunt zo'n totaaloplossing het beste zien als dienst. De aanbieder van de boekhoudsoftware heeft ervaren boekhouders in dienst die de gehele boekhouding van je overnemen.

Hoe werkt zo'n totaaloplossing?

Bij de meeste aanbieders heb je eerst een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt besproken waar je behoefte ligt. Ook wordt ingegaan op de werkwijze en hoe de software werkt. Het enige dat je als zzp’er hoeft te doen is het aanleveren van de bonnetjes. Dit kan je meestal aanleveren via een app, online dashboard of e-mail. De documenten worden doorgaans binnen 48 uur verwerkt.

Sommige aanbieders doen ook de belastingaangifte en maken de jaarrekening voor je op, zoals Acconline. De aangiften worden gedaan door ervaren boekhouders zodat je zeker weet dat alles  fiscaaltechnisch klopt. Heb je dan nog vragen? Dan kun je een beroep doen op een ervaren specialist die je vragen kan beantwoorden.

Besparen op tijd of op geld?

Wanneer je zelf over voldoende boekhoudkennis beschikt kun je kiezen om de boekhouding zelf te doen. Ben je iets minder zeker van je zaak? Kies dan voor boekhoudsoftware met meekijkfunctie voor een boekhouder. Wil je het boekhouden liever uitbesteden zodat je tijd overhoudt voor je onderneming en klanten? Kies dan voor een totaaloplossing. Je betaalt iets meer voor het abonnement, maar je hebt verder geen omkijken naar je boekhouding en alle tijd voor je bedrijf.

Zelf doen, een goed idee?

Overweeg jij als zzp'er om zelf de boekhouding te doen? Vraag jezelf dan ook af of je dit echt wil. Veel zzp'ers doen hun boekhouding in de avonduren of het weekeinde. Juist de tijd dat je aan het opladen bent naar de volgende dag. Stel dat je een uurtarief hebt van € 75,-- dan is het vaak rendabeler om je boekhouding (deels) uit te besteden. Hieronder kan je een aantal boekhoudpakketten vinden die mogelijk interessant voor je zijn.

 

Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Kijk hier welk pakket het beste bij je past.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Conclusie

Zelf doen of uitbesteden van jouw boekhouding is een persoonlijke keuze. Doe je de boekhouding zelf dan weet je precies wat er binnenkomt en uitgaat . Je kunt gemakkelijker bijsturen en je hebt optimaal inzicht in het financiële wel en wee. Laat je daarentegen alles door een ander doen, zorg dan in ieder geval dat je betrokken blijft bij resultaten, zodat je tijdig kunt bijsturen.

Keer hier terug naar het dossier "Hoe kan ik mijn boekhouding regelen?"

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.

 

Meer blogs van Arjan Nieuwbeerta

25 juli 2019

Administratie software voor zzp: wat zijn de mogelijkheden?

3 april 2019

Factuur maken als zzp'er? De opties en kosten onderzocht

22 januari 2020

Online boekhouden als zzp'er? Alle concrete voordelen op een rij!

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord