• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Twee zzp’ers onder één dak? Zo zorg je voor (sociale) zekerheid

Ik leef als zzp’er mijn ondernemersdroom. Alles loopt op rolletjes en ik geniet van de vrijheid als zelfstandig ondernemer. Tot mijn partner – die in loondienst werkt – met ‘wilde’ plannen thuiskomt. En verkondigt óók voor zichzelf te willen beginnen. Ja, maar ho eens even. Kan dat eigenlijk wel?

De stap naar mijn bedrijf is een stuk eenvoudiger door de (sociale) zekerheid van het vaste dienstverband van mijn partner. Het beste van twee werelden. Hoe gaan we dat als twee zzp’ers onder één dak regelen?

Samen sta je nooit alleen

Gelukkig laat je je als ondernemer niet zomaar uit het veld slaan. En er zijn meer duo-zzp’ers die het weten te rooien. Wat ik vooral wilde weten was: ‘Kunnen we nog wel ‘zomaar’ een huis kopen? Wat als één van ons ziek wordt? En ‘Wat te doen met ons pensioen?’

Een dak boven ons hoofd

Dat huis is wel een dingetje. Als je minder dan drie jaar onderneemt, telt je inkomen niet altijd mee om een hypotheek of zelfs een lening voor een verbouwing af te sluiten. Heb je een baan in loondienst, dan kun je alle zekerheid garanderen toch? Precies, een kromme wereld. Gelukkig wordt daar hard aan gewerkt en ontstaan er slimme oplossingen. Bij Jens heb je bijvoorbeeld geen bank meer nodig voor een hypotheek.

Ondernemen is mooi. Ook met twee onzekere inkomens onder één dak kun je samen voor (sociale) zekerheid zorgen

Cosmas Blaauw | SharePeople

Een inkomen bij ziekte

Een AOV; dat is duur en ingewikkeld. Dat dacht ik altijd. Maar de technologie heeft niet stilgestaan. Bij SharePeople regel je je arbeidsongeschiktheid onderling. Eenvoudig en betaalbaar. Een tip van mijn buurvrouw die ook zzp’er is. Ze stuurde me deze video.

Dat er dit najaar ook een oplossing komt tot aan de pensioenleeftijd is helemaal fijn. Maar het is ook mogelijk om voor een AOV met een eigen risicoperiode van twee jaar te kiezen en die te overbruggen met SharePeople. Dat scheelt flink in de kosten.

'Look at the bright side'

In loondienst is sparen voor later vanzelfsprekend. Dat regelt de werkgever. Er is dus een begin gemaakt en als de pensioenregeling het toelaat, kan je deze vrijwillig voortzetten. Iedere zzp’er heeft recht op een AOW en misschien blijf je wel tot je tachtigste aan het werk om deze aan te vullen. Of je begint nu al met geld opzijzetten voor je pensioen, zodat je meer (financiële) vrijheid hebt. Ik kwam erachter dat dit ook nog eens fiscaal voordelig is!

Zie je wel, ondernemen is mooi. Ook met twee onzekere inkomens onder één dak kun je samen voor (sociale) zekerheid zorgen. Om met meer plezier te leven, leren en ondernemen.

Terug naar overzicht
Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw is oprichter van SharePeople en een sociaal ondernemer pur sang. Zijn missie is om verzekeren weer 100% transparant, eerlijk, solidair en vooral betaalbaar te maken.

Cosmas is altijd op zoek naar hoe het anders (en socialer) kan, niet door het aan de overheid over te laten, maar door middel van ondernemerschap. Dat deed hij eerder in ontwikkelingssamenwerking en de zorg en nu dus ook in de manier waarop (zelfstandig) ondernemers risicodelen.