• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Geen zorgen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers hoeft niet duur te zijn!

Als werknemer in loondienst ben je standaard verzekerd wanneer je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt. Maar eigenaars van bedrijven moeten daar zelf voor zorgen. Toch doen ze dat niet altijd, ondanks het risico op zware financiële gevolgen. Met name onder zzp’ers is dit een bekend probleem. De reden daarvoor is meestal dat ze een arbeidsongeschiktheidsverzekering simpelweg te duur vinden. Maar het kan stukken goedkoper dan je denkt! Michel Verheij, oprichter van easeley vertelt hoe.

65% van de zzp'ers heeft een financiële voorziening tegen het risico van arbeidsongeschiktheid, 21% daarvan heeft gekozen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, is te zien in cijfers van het CBS. De meeste van hen zullen ergens wel beseffen dat het verstandiger zou zijn om dat wel te regelen, maar het is nu eenmaal niet de leukste taak om te regelen. En het kost geld. ‘Komt volgende week wel’…

Duur

“Vaak zijn de kosten de belangrijkste reden om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten”, zegt Michel Verheij. “Veel zzp’ers vinden de premies voor deze verzekeringen te hoog. Maar het risico is natuurlijk dat ze zwaar aan de grond raken als ze opeens niet meer kunnen werken. Familieleden, partners en kinderen kunnen zich daar dan zorgen over maken, en dat is begrijpelijk.”

Het klopt dat arbeidsongeschiktheidsverzekeringen best duur kunnen zijn, zegt Verheij. “Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering kiest waarbij je tientallen jaren een bedrag uitgekeerd wil krijgen, dan kan het inderdaad een prijzig verhaal worden. Maar het is nooit het idee geweest dat dat de enige juiste manier is. Het kan ook anders.”

Maak een overzicht van wat je per maand nodig hebt om je AOV te bepalen

Michel Verheij | easeley

Zo kies je een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Hoe het dan ook kan? Verheij legt uit: “Start, eventueel samen met je partner of familie, met het maken van een overzicht van je vaste lasten. Stel dat die € 2.100 bedragen. Daar komen nog boodschappen bij, onderhoud van de auto, kleding voor de kinderen, enzovoorts. Dus zeg dat je € 3.300 per maand nodig hebt.”

Dat is dus ongeveer € 40.000 per jaar. “Je kunt er dan ook voor kiezen om je voor vijf jaar te verzekeren voor dat bedrag. Zodat je in ieder geval voorlopig op dezelfde manier kunt blijven leven.”

“De maandelijkse kosten komen dan neer op zo’n € 200 à € 300 per maand. Ongeveer hetzelfde als wanneer je in loondienst bent. En stel: je hebt best wat spaargeld. Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om voor een nog wat lager maandbedrag te gaan.”

Niet voor iedereen

Door voor een kortere dekking te gaan, kun je de kosten voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering binnen de perken houden. “Ik gaf slechts een voorbeeld, je kunt ook voor korter of langer dan vijf jaar gaan. Waar het om gaat, is dat je genoeg ruimte hebt om een klap te boven te komen.”

 “Je kan niet alle risico’s weg verzekeren”, zegt Verheij. “Er zal altijd een onzekerheid zijn als ondernemer. Als je daar moeite hebt, is het misschien beter voor je om in loondienst te gaan. Aan de andere kant hebben de meeste ondernemers niet voor niets voor dat bestaan gekozen. Ze kunnen tegen een stootje en weten hoe ze zich aan moeten passen aan veranderende situaties. Ze verzinnen er altijd wel weer iets waar ze mee aan de slag kunnen.”

Arbeidsongeschiktheidsverzekering kiezen

Wil je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Een organisatie als easeley helpt je graag bij het zoeken van een verzekering die past bij jouw situatie. Zij denken met je mee en kunnen je met hun verzekeringskennis en -ervaring op laagdrempelige wijze adviseren. Je kunt zelf je eigenrisico, het verzekerde bedrag en de uitkeringsduur bepalen.Klik hier om meer te lezen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering van easeley

 

Terug naar overzicht