gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Je eigen onderneming starten in een handomdraai

21 september 2016

Het is mooi weer en onderweg naar je baas zie je ze zitten met hun laptopje op het terras: de ondernemers. Met wat afgunst, maar ook respect, kijk je achterom. Hoe doen ze dit toch? Je loopt al een tijd met het idee in je achterhoofd je eigen onderneming te starten. Toch blijf je de concrete stap uitstellen. Zonde!

Daarom nemen we je mee langs de stappen die je moet zetten om een kersverse zzp’er te worden. En daarbij zullen we de mogelijke valkuilen die je hierbij hebt bespreken. Ze blijken vaak lang niet zo groot als gedacht.

Stap 1. Je identiteit als bedrijf

Valkuil: totdat de naam perfect is, kan ik niet starten

Je naam draag je je hele leven bij je. Voor de naam van je onderneming geldt dit niet. Wijzigen van de naam bij de Kamer van Koophandel is zelfs gratis. Check wel even of er voor je bedrijfsnaam nog een domeinnaam beschikbaar is voordat je beslist.  

Stap 2. Je bedrijf aanmelden bij de Kamer van Koophandel

Valkuil: totdat ik zeker weet dat mijn bedrijf een succes gaat worden, kan ik niet starten

Je bedrijf aanmelden bij de KvK is tegenwoordig nog gemakkelijker dan solliciteren. Op de website van de Kamer van Koophandel kan je je aanmelden voor een afspraak op kantoor. Hiervoor moet je een online vragenformulier invullen met de diensten van je bedrijf en je gegevens.  Je denkt dan wellicht aan een heel vragenvuur onderworpen te worden als test of mijn bedrijf wel levensvatbaar is. Waar je zelf natuurlijk stiekem ook wel twijfels over hebt. Veel omzet heb je immers nog niet gemaakt.  Als een verdachte voor de rechter, zo voel je je. Maar uit meer dan een kop koffie drinken en de vragen doorlopen van het online vragenformulier bestaat het niet. Vaak krijg je zelfs nog wat nuttige tips voor je bedrijfsvoering. Vervolgens even € 50,- afrekenen en je bent directeur.

Stap 3. De Belastingdienst tevreden houden

Valkuil: ik heb al moeite met mijn jaarlijkse opgave inkomstenbelasting. Boekhouden gaat me nooit lukken.

Met een online boekhoud- en factuur software haal je je persoonlijke financiële assistent in huis. Deze tools denken namelijk voor je. Zeker als je net begint, en je weinig verstand van boekhouding hebt, is een boekhoudprogramma een must. Je kunt het zelfs met een online boekhoudpakket helemaal alleen! En heb je een vraag of kom je er even niet uit? De meeste boekhoudsoftware leveranciers hebben een prima support afdeling die je graag verder helpen.

Met de moderne tools verstuur je nette facturen, hoef je geen boekhoudkundige kennis te hebben om je bonnetjes te kunnen administreren en gaat belastingaangifte met één druk op de knop. Transacties op je bankrekening worden automatisch ingeladen. En het programma leert van eerder ingevoerde boekingen, waardoor je terugkerende uitgaven enkel hoeft te bevestigen met een druk op de knop. Zo gaat het doen van je administratie elke keer sneller.

Door de combinatie van facturatie en je geboekte bonnen, dus inkomsten en uitgaven in één tool, heb je altijd overzicht over je financiën. Dat is belangrijk, want hiermee stuur je je beslissingen en dus je bedrijf.  En dat voor maar een paar tientjes. Aanschaf van een online boekhoudprogramma is nuttig vanaf het moment dat je het overzicht begint te verliezen. Voor de een is dit vanaf drie man personeel, voor de ander is dit vanaf de start.

Vergeet niet om vanaf het prille begin zowel je declarabele als niet declarabele uren bij te houden. Wanneer je wilt profiteren van fiscaal voordeel moet je aantoonbaar kunnen maken dat je 1225 arbeidsuren in je onderneming hebt gestoken dat kalenderjaar.  Een online urenregistratie voor zzp’ers kan je hierin faciliteren. Zo heb je diverse urenregistratie apps waarmee je altijd en overal je gewerkte uren kunt bijhouden op je smartphone.

Boekhoudpakketten vergelijken

Wil jij weten welk pakket het beste bij jou past? Hieronder vind je een aantal handige boekhoudpakketten:

 

Er zijn nog veel meer mogelijkheden! Hier kun je alle ins en outs van boekhoudpakketten bekijken en vergelijken.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Stap 4. Beginnen!

Valkuil: denken in plaats van doen

Er zijn vele vormen van uitstelgedrag. Vaak ligt hier geen luiheid aan ten grondslag, maar onzekerheid. Begin vandaag nog met geloven in jezelf: the world needs your gift! Start vandaag nog met het nemen van concrete stappen. Met jezelf als baas ben jij volgend jaar degene die op dat terras zit in de zon met je laptop. En lachend kijkt naar alle zwoegende fietsers op weg naar hun baas.

Dus ga, onderneem en overwin!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.

 

Meer blogs van Arjan Nieuwbeerta

25 juli 2019

Administratie software voor zzp: wat zijn de mogelijkheden?

3 april 2019

Factuur maken als zzp'er? De opties en kosten onderzocht

19 maart 2019

Online boekhouden als zzp'er? Alle concrete voordelen op een rij!

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.