gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Gratis boekhoudprogramma voor zzp'ers: ga je voor excel of online software?

6 maart 2020

Wil jij een boekhoudprogramma dat je facturatie en boekhouding voor een groot deel uit handen neemt? Of waarmee je je boekhouding op zijn minst overzichtelijk krijgt? Heel verstandig! En het mooie is: Het hoeft niet veel geld te kosten om je boekhouding te stroomlijnen.

Grofweg heb je als startende zzp’er 2 opties: in Excel of met een online boekhoudprogramma. Er zijn namelijk zeer betaalbare en zelfs gratis boekhoudprogramma’s op de markt waarmee je aan de slag kunt. Ontdek hieronder de  voor- en nadelen van beide opties. Ga je voor Excel of toch liever voor een online boekhoudprogramma?  

Welk type gratis boekhoudprogramma voor zzp’ers?

Natuurlijk, je kunt in een notitieboek je boekhouding bijhouden, maar dan moet je zeker weten dat je nooit fouten maakt of veel tijd tot je beschikking hebben. Voor de meesten onder ons geldt: je kunt er beter niet aan beginnen. Online boekhouden is altijd handiger. Je kunt data dan makkelijk hergebruiken, sneller vinden, beter corrigeren en je kunt cijfers en formules - als je ondersteunende software gebruikt - foutloos en razendsnel (laten) berekenen.

Ga je voor digitaal dan kun je cijfers in je tekstverwerkingsprogramma zoals Word onder elkaar zetten, maar de meest voor de hand liggende oplossing is Excel. Dat kost niets extra, omdat het onderdeel uitmaakt van het Office-pakket, dat vrijwel iedereen al op zijn computer heeft staan.

Excel is veelzijdig en goed te gebruiken voor boekhouding, maar je hebt ook specifieke boekhoudsoftware, met meer gebruiksvriendelijkheid en functionaliteiten. Er is dus voor ieder wat wils. 

Gratis boekhouden in Excel

Met Excel kun je prima uit de voeten als je net begint met ondernemen en nog niet een enorme boekhouding hebt. Als startende zzp’er heb je nog niet zoveel klanten en wil je misschien maar een paar facturen per maand versturen. Dan is het goed te doen om je facturen en overzichten in Excel te maken. Wel is het handig als je al kennis hebt van het werken met formules in dit programma, maar is dat het geval, dan is het een aardige basis. Gebruik een simpele boekhouding template en houd je transacties bij.  

Gratis online boekhoudprogramma’s

Als je bedrijf groeit, ga je meer facturen versturen en zijn koppelingen met andere programma’s of platformen wenselijk. In dat geval kun je beter op zoek gaan naar een ander boekhoudprogramma. Dit soort software is gebruiksvriendelijk en kan veel taken automatiseren. Zo kun je offertes omzetten in facturen, periodieke facturen automatisch laten versturen en ervoor zorgen dat debiteuren een herinnering krijgen als ze te laat zijn met betalen. Ook kun je het boekhoudprogramma koppelen met bijvoorbeeld een factuurprogramma, je voorraadbeheer, de site van de Belastingdienst en betalingsplatformen, zodat alles efficiënt en snel verloopt.


Je hebt offline en online boekhoudprogramma’s. De voordelen van online zijn onder meer dat al je data veilig wordt bewaard in de cloud, je overal en altijd bij je boekhouding kunt en je automatisch software updates krijgt. Ook zijn er aanbieders die een handige app aanbieden, die toegang bieden tot de meeste functionaliteiten via je smartphone of tablet. Al moet je hiervoor meestal gebruik maken van een betaald boekhoudprogramma. Wij hebben alvast een paar boekhoudpakketten voor jou op een rijtje gezet.

 

Wil jij weten welke mogelijkheden er nog meer zijn voor online boekhouden? Wij hebben een mooie vergelijkingspagina voor je waar je kunt kijken welk pakket het beste bij je past.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Gratis of goedkoop boekhoudprogramma?

Een gratis boekhoudprogramma met alles erop en eraan? Dat klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het dus vaak ook. Met gratis boekhoudsoftware kun je soms best goed vooruit. Maar er moet uiteraard wel ergens op bezuinigd worden. Dat kan de service zijn, die in een gratis variant alleen online is, of een interface die minder professioneel of overzichtelijk oogt.

Uiteindelijk moet je voor jezelf uitmaken waar je behoefte aan hebt of wat je bereid bent te accepteren voor een lagere prijs. Als je even zoekt, zijn er verschillende aanbieders van boekhoudprogramma’s met een mooie prijs-kwaliteitverhouding. Ook fijn:veel betaalde boekhoudprogramma’s een (gratis) proefperiode bieden. Soms zelfs ruim een jaar. Vrijblijvende proefperiodes van boekhoudsoftware stellen je in staat om verschillende programma’s te vergelijken, zodat je precies weet wat je wilt en hoeveel je daarvoor over hebt.

Keer hier terug naar het dossier "Hoe kan ik mijn boekhouding regelen?"

Terug naar overzicht

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.

 

Meer blogs van Arjan Nieuwbeerta

25 juli 2019

Administratie software voor zzp: wat zijn de mogelijkheden?

2 juli 2020

Factuur maken als zzp'er? De opties en kosten onderzocht

22 januari 2020

Online boekhouden als zzp'er? Alle concrete voordelen op een rij!

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord