• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

De spelregels van een goede (winstgevende) samenwerking

‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’. Dit gezegde gaat zeker ook op voor jou als ondernemer. Je kan samen namelijk meer bereiken dan wanneer je alleen bent. Door het delen van expertise, middelen, mankracht en dergelijke, kunnen twee of meer bedrijven samen doelen bereiken die ze alleen niet zouden kunnen halen. Meer hierover lees je in deze blogpost van Lex!

Samenwerken is samen afspreken

Een samenwerkingsovereenkomst is, zoals de naam al zegt, een overeenkomst tussen twee of meer partijen die samen aan een doel willen gaan werken. In een samenwerkings- overeenkomst leggen partijen die een gezamenlijk doel hebben hun afspraken vast. Dat doel kan van alles zijn, bijvoorbeeld het uitvoeren van een gezamenlijk project of het gezamenlijk investeren in een activiteit. Het is van groot belang het doel van de samenwerking vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst. Zo vorm je een duidelijk doel om naar toe te werken en voorkom je later misverstanden.

Of je nou gaat samenwerken met een vriend of vriendin, familielid, verre relatie of collega; leg altijd afspraken vast!

Bas van de Werf, HalloLex

In een samenwerkingsovereenkomst regel je zaken als de taakverdeling tussen partijen, de inbreng, de verdeling van eventuele opbrengsten en verliezen en andere verplichtingen die gelden tussen partijen. Erg belangrijk dus en niet iets waar je ‘wel uitkomt’ als het eenmaal over is. Of je nou gaat samenwerken met een vriend of vriendin, familielid, verre relatie of collega; leg altijd afspraken vast! Het voorkomt onenigheid en zorgt ervoor dat je in ieder geval je relatie buiten het zakelijke goed houdt.

Samenwerken kan altijd

Je hebt een samenwerkingsovereenkomst nodig als je met een ander bedrijf gaat samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Dat klinkt enorm breed en dat is het ook. Je kunt namelijk op veel verschillende gebieden samenwerken. Vaak is het doel van het bundelen van krachten om winst te maken. Maar ook het werven van nieuwe klanten, het ontwikkelen van een nieuw product of dienst of het uitvoeren van een gezamenlijk project kan een doel zijn van samenwerking.

Spelregels voor een goede samenwerking

Er zijn geen specifieke wettelijke regels omtrent de inhoud van een samenwerkings- overeenkomst. De algemene regels voor contracten zijn ook hier van toepassing. Doordat dit regelend recht betreft, heb jij als ondernemer veel vrijheid bij het opstellen van afspraken en wensen. Dat is handig want elke onderneming en samenwerking is nu eenmaal anders.

Vanwege de grote verscheidenheid aan afspraken die een samenwerkingsovereenkomst kan bevatten, is het echter niet verstandig om een standaardmodel over te nemen. Laat je samenwerkingsovereenkomst daarom door Lex opstellen zodat jij voor een voordelig prijsje een op maat gemaakt document hebt wat precies bij jou, je onderneming, én je samenwerking past!

Klaar om de volgende stap te zetten?

Heeft Lex je geïnspireerd om samen te gaan werken, of ben je al van plan om samen te gaan werken met een ander bedrijf maar weet je nog niet precies hoe? Kijk dan eens naar de Samenwerkingsovereenkomst van Lex!

Wil je liever als zelfstandige een samenwerking in opdracht aangaan met een ander bedrijf, dan is de Overeenkomst van Opdracht misschien wel iets voor jou.

Terug naar overzicht