Denk na over de toekomst

Nu je gaat starten als zzp’er – of bent gestart – ben je druk met de dagelijkse gang van zaken. Toch is het goed om ook even stil te staan bij je toekomstplannen. Waar wil je over 5 of zelfs 10 jaar staan? Wil je het liefst altijd zzp’er blijven? Of heb je de ambitie om door te groeien naar de rol van werkgever? Denk alvast na over jouw doelen op de lange termijn, zodat je je plannen daarop, gaandeweg, kunt aanpassen.

Denk eens na over vragen als:

Wil je meer of minder werken?

Is werken je lust en je leven en wil je het liefst nog lange tijd fulltime als zelfstandige werken? Of wil je liever een paar dagen per week werken als ondernemer? Bedenk goed wat jouw persoonlijke motieven zijn om te gaan ondernemen en hoe jouw ideale werkweek eruit moet gaan zien.

Wat is de juiste balans tussen werk en privé?

Hoeveel je kunt werken en hoe je toekomst eruit ziet, is natuurlijk ook afhankelijk van je leefwijze en  thuis- / gezinssituatie. Of je nu wel of geen partner hebt, jonge kinderen hebt of kinderen die al uit huis zijn; je privé situatie is erg bepalend voor de hoeveelheid tijd die jij in je onderneming wilt en kunt steken. Realiseer je dat je, juist in het begin, veel tijd moet steken in je onderneming. Zorg bij een gezinssituatie ervoor dat het thuisfront dit ook begrijpt en dat je wordt gesteund.  

Wanneer wil je stoppen met werken?

Als zzp'er kun je op verschillende manieren iets aan je pensioen doen. Bijvoorbeeld via een lijfrente, door zelf te sparen of door (later) je bedrijf te verkopen. In het artikel: Wat zijn je pensioenmogelijkheden als zzp'er? lees je over de verschillende manieren om een potje voor later op te bouwen. Bespreek samen met een financieel specialist wat voor jou de meest gunstige manier van sparen is. 

Het is verstandig om direct na aanvang van jouw onderneming te gaan reserveren voor later.

Fiscaalvriendelijk sparen kun je doen door te gaan banksparen. In 2008 is dit product in het leven geroepen om een einde te maken aan allerlei ondoorzichtige producten waarvan alleen de verkoper van het product beter werd. Alle informatie over banksparen of beleggen voor later kun je hier vinden.

Het is verstandig om direct na aanvang van jouw onderneming te gaan reserveren voor later. Ons advies is om eerst maandelijks te sparen op een spaarrekening. Pas wanneer je er zeker van bent dat het zzp-bestaan voor jou de toekomst is, is het tijd om over te gaan op een product als een lijfrente, banksparen of een pensioenpolis. Stel namelijk dat je er na een halfjaar achter komt dat het zzp'en zijn toch niets voor jou is, dan kun je het geld dat je hebt gestort in een pensioenproduct niet zomaar opnemen. Lukt het je niet om te sparen analyseer dan ook tijdig waardoor dit komt en heroverweeg bijvoorbeeld je uurtarief. 

Hoe ziet jouw bucketlist eruit?

Welke doelen wil jij nog eens bereiken? Misschien staat er wel een wereldreis op je bucketlist, ben je van plan om in het buitenland te gaan wonen, of wil je jouw eenmanszaak laten uitgroeien tot een internationaal bedrijf met veel medewerkers. Door jouw doelen scherp te houden, wordt het gemakkelijker om de juiste keuzes te maken als het erop aankomt.

Onze partners

Terug naar stappenplan