• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Als zzp'er ziek zonder AOV: dit zijn je mogelijkheden

Wanneer je ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt en niet kunt werken, kan dit tijdelijk tot inkomensverlies leiden. Als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt afgesloten of geen ander vangnet hebt, zoals de SharePeople crowdsurance, moet je opletten, omdat de ziektewet niet van toepassing is op zzp'ers en ondernemers. In dit artikel bespreken we regelingen en tips die jou als zzp'er kunnen helpen.

Eigen buffer of pensioenfonds

Het is verstandig om een financiële buffer op te bouwen, niet alleen voor momenten van verminderde werklast, maar ook voor situaties waarin je langdurig ziek bent of om andere redenen niet kunt werken. Een buffer is echter vaak slechts een tijdelijke oplossing. Als je geld hebt gereserveerd voor je pensioen, bijvoorbeeld via een lijfrenterekening, is het soms mogelijk om dit geld eerder op te nemen in geval van arbeidsongeschiktheid. Controleer de voorwaarden van je pensioenregeling. Als je een pensioenrekening hebt bij Bright, mag je het geld gebruiken in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid.

Bijstand

Speciaal voor zzp'ers is er het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Als je geen buffer meer hebt en zelf geen inkomen kunt genereren, kun je bij de sociale dienst van je gemeente aankloppen voor het Bbz. Het is een tijdelijke uitkering en de voorwaarden verschillen per situatie. Met de Bbz-check kun je controleren of je in aanmerking komt voor deze uitkering.

Er is ook algemene bijstand. Iedereen in Nederland met een inkomen onder het sociaal minimum kan hierop aanspraak maken, dus ook zzp'ers die minder verdienen dan dit minimum, onder bepaalde voorwaarden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar je vermogen. Als je te veel spaargeld hebt, moet je dit eerst opmaken. De vermogensgrens voor een gezin of alleenstaande ouder is € 15.210 en voor een alleenstaande is het € 7.605.

Als je volwassen huisgenoten hebt, telt hun inkomen ook mee bij het bepalen van de hoogte van je uitkering. Hoe meer personen van 21 jaar of ouder bij je wonen, hoe lager je bijstandsuitkering zal zijn. Dit komt doordat woonkosten gedeeld kunnen worden als er meer personen in je huishouden zijn.

De bijstandsuitkering is echter geen grote som geld. Voor een alleenstaande van 21 jaar of ouder ligt de bijstandsnorm op € 1.283,83 per maand (januari 2024). De bijstandsnorm geldt als het sociaal minimum. De bijstandsuitkering vult je inkomen aan tot de voor jou geldende bijstandsnorm. Je vraagt een bijstandsuitkering aan bij je gemeente of via werk.nl. Lees hier meer over de bijstand en wanneer je ervoor in aanmerking komt.

Verzekeringshelpdesk

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.

Tip: controleer de toeslagen

Zzp'ers komen ook in aanmerking voor veel wettelijke toeslagen die werknemers in loondienst ook ontvangen. Dit omvat niet alleen huurtoeslag en zorgtoeslag, maar ook onder andere kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Controleer dus of je als zzp'er aan alle wettelijke toeslagen hebt gedacht en of je hiervoor in aanmerking komt. Dit kan al snel honderden euro's per maand schelen. Je moet toeslagen zelf aanvragen via de Belastingdienst.

Verplichte AOV

Er wordt gewerkt aan een verplichte AOV. Met deze verzekering wil de overheid een financieel vangnet bieden bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid en zelfstandigen meer bescherming bieden. De verplichte AOV voor zzp'ers zal op zijn vroegst vanaf 2027 van kracht worden.

Wil je weten of SharePeople ook bij jou past? Doe de test en ontdek het in 1 minuut.

Doe de test