• Laatste update:
  • Update datum:

Willekeurig afschrijven als startende zzp’er

Als startende zzp’er mag je in sommige gevallen willekeurig afschrijven. Je schrijft dan meer af dan normaal, waardoor je minder winstbelasting betaalt. Wat zijn daarvoor de voorwaarden? En wanneer is het interessant voor startende zzp’ers om willekeurig af te kunnen schrijven? Je leest het in dit kennisartikel.

Wat is willekeurig afschrijven?

Een afschrijving is de boekhoudkundige waardevermindering van een bedrijfsmiddel in een bepaalde periode. De waardevermindering van die investeringen (de afschrijving) voer je op als aftrekpost in je administratie. Afschrijven kan over investeringen met een waarde van meer dan € 450 excl. btw. Normaal is de termijn waarover je een bedrijfsmiddel afschrijft, gelijk aan de economische levensduur ervan. Deze levensduur mag je niet zomaar zelf bedenken. Er zijn wettelijke afschrijvingstermijnen hiervoor in het leven geroepen. Echter, door middel van willekeurige afschrijven mag je hier van afwijken. Willekeurig afschrijven wil zeggen dat je zelf beslist of je een bedrijfsmiddel sneller of juist minder snel afschrijft. De afschrijving kan dus versneld worden, of juist uitgesteld; afhankelijk van wat jou als startende ondernemer fiscaal gezien het beste uitkomt.

Rekenvoorbeeld
Je koopt een machine van € 50.000 met een levensduur van 10 jaar en een restwaarde € 10.000. Het bedrag dat je mag afschrijven, is dan normaal gesproken € 50.000 - € 10.000 = € 40.000. Dit bedrag schrijf je af in tien jaar, dus € 4.000 per jaar. Mag je willekeurig afschrijven, dan mag je in een jaar meer of minder afschrijven. Je zou dus ook € 40.000 ineens ten laste kunnen brengen van de winst.

Wanneer mag ik willekeurig afschrijven?

Willekeurig afschrijven is speciaal bedoeld als regeling om startende ondernemers meer liquiditeitsruimte te geven. Om in aanmerking te komen voor toepassing van deze regeling dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • Je moet starter zijn voor de aangifte inkomstenbelasting (jaarlijkse belastingaangifte) en recht hebben op de startersaftrek. De Belastingdienst ziet je als startende ondernemer als je jouw onderneming minder dan 5 jaar geleden bent gestart.
  • In de jaren dat je de startersaftrek kan toepassen heb je in bedrijfsmiddelen geïnvesteerd (of in het jaar ervoor, het aanloopjaar).
  • Je onderneming moet een eenmanszaak, maatschap, commanditaire vennootschap óf vennootschap onder firma zijn. BV’s komen niet in aanmerking.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Word lid van Het Ondernemerscollectief
Fiscale hulp?

In principe komen alle investeringen in aanmerking voor willekeurig afschrijven, maar de belastingdienst maakt enkele uitzonderingen voor grote, zeer specifieke investeringen, zoals aankoop van huizen, auto’s en bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor verhuur. Wordt binnen 5 jaar na het begin van het investeringsjaar niet langer voldaan aan de voorwaarden, dan moet de willekeurige afschrijving worden teruggedraaid. Dit is bijvoorbeeld het geval als de ondernemer een bedrijfsmiddel alsnog gaat verhuren. In dat geval wordt de boekwaarde van het desbetreffende bedrijfsmiddel gesteld op de boekwaarde die het bij normale afschrijving zou hebben gehad. Lees hier hoe dat werkt.

Over welk bedrag mag ik willekeurig afschrijven?

Het bedrag dat je willekeurig mag afschrijven is gelijk aan het maximum van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek KIA. Bij een gebroken boekjaar mag worden uitgegaan van het grensbedrag van het jaar waarin het boekjaar eindigt. Is een hoger bedrag geïnvesteerd, dan moet op het meerdere normaal worden afgeschreven. Je kunt zelf bepalen voor welke bedrijfsmiddelen dat dan geldt. 

Een minimumbedrag is er niet voor willekeurig afschrijven (behalve de € 450 excl. btw die geldt voor afschrijven). Dit houdt ook in dat het minimum bedrag dat geldt voor de KIA niet van toepassing is. Koop je in een jaar bijvoorbeeld een computer van € 2.000, dan heb je geen recht op KIA voor die computer, omdat het bedrag van de investering te laag is. Maar je mag de computer wel willekeurig afschrijven.

Wat is het voordeel van willekeurig afschrijven?

Door gebruik te maken van willekeurig afschrijven haal je afschrijvingen naar voren of naar achteren. Op die manier kun je de winst die je maakt in een jaar dus verlagen of verhogen. Afhankelijk van de winst die je maakt, kan dit fiscaal voordeel opleveren. Verwacht je een goed jaar te draaien, dan zal het bedrag dat je moet afdragen aan de Belastingdienst hoger zijn. Door afschrijvingen naar voren te halen, verlaag je de winst over dat jaar en betaal je dus minder belasting. Ook heb je mogelijk recht op hogere toeslagen.

In zijn algemeenheid geldt dat het naar voren halen van afschrijvingen interessanter is, naarmate je meer winst maakt. Ben je pas begonnen als zzp'er en maak je (dus) nog niet zoveel winst, maar verwacht je in de komende jaren meer te gaan verdienen, dan kan je ervoor kiezen om nu minder af te schrijven en het volgende jaar juist meer.

En wat zijn de nadelen?

Als je willekeurig afschrijft krijg je minder Mkb winstvrijstelling, omdat de winst lager uitvalt. Ook kun je mogelijk minder doteren aan de oudedagsreserve. In de jaren erna kun je bovendien minder afschrijven en treden juist de omgekeerde effecten op. Het is dan ook opletten of de voordelen tegen de nadelen opwegen.

Gevestigde zzp'er

In 2023 kregen ook gevestigde zzp'ers de mogelijkheid om willekeurig af te schrijven. Het gaat dan om investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen in 2023. Deze regeling gaat gelden voor 50 procent van de afschrijvingskosten. Dus maximaal 50 procent van de investering mag je direct ten laste van je fiscale winst brengen. De resterende 50 procent moet je regulier afschrijven. In 2024 is deze regeling niet meer toepasbaar.

Hulp nodig?

Hoe je zo gunstig mogelijk gebruik kunt maken van deze regeling, hangt helemaal af van jouw omstandigheden en verwachtingen. Om goed in te schatten of het voor jou interessant is om willekeurig afschrijven toe te passen, kun je het beste contact opnemen met een boekhouder bij jou in de buurt. Ook kun je lid worden van Het Ondernemerscollectief en gebruik maken van de fiscale helpdesk.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!