Zonnepanelen voor de zaak: blijvend een goed idee!

Steeds meer zzp’ers plaatsen zonnepanelen op het dak van hun bedrijf of woning. Dat is niet vreemd, want na de aanschaf van zonnepanelen profiteer je gemiddeld 25 jaar van de voordelen van zonne-energie. Overweeg jij ook deze stap te zetten? Dan heb je vast vragen, zeker nu er zoveel verandert op het gebied van zonnepanelen. In dit artikel leggen we uit waarom zonnepanelen interessant blijven en hoe je slimmer omgaat met de stroom die je zelf opwekt.

Breng je stroombehoefte in kaart

Het is belangrijker dan ooit om je stroombehoefte goed in kaart te brengen. Angelique Vreeke, energieadviseur bij DELTA Energie, legt uit waarom: "Je stroombehoefte afstemmen op je zonnepanelen is belangrijk omdat er terugleverkosten in rekening worden gebracht als je stroom teruglevert aan het net." Niet alleen consumenten, maar ook zzp’ers krijgen hiermee te maken. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten.

  • Voorkom overcapaciteit: De salderingsregeling zorgt ervoor dat het financieel nog steeds het meest aantrekkelijk is om niet meer stroom op te wekken dan je afneemt. Je kunt namelijk de stroom die je verbruikt wegstrepen tegen de hoeveelheid stroom die je teruglevert. Produceer je meer stroom? Dan krijg je hier gewoon een vergoeding voor maar het levert gewoonweg minder op. En dat heeft effect op de terugverdientijd.  
  • Denk aan de toekomst: Houd rekening met uitbreiding van je zaak en een toename in het stroomverbruik; bijvoorbeeld wanneer je voor een warmtepomp of elektrische bedrijfswagens kiest. Plan je installatie zo dat er ruimte overblijft om eenvoudig meer zonnepanelen te plaatsen.
  • Kies voor de juiste ligging: Kies de oriëntatie van je zonnepanelen op basis van je stroomverbruik. Werk je veel overdag thuis, dan is een zuidelijke ligging ideaal. Ben je vooral ’s ochtends en namiddag thuis, kies dan voor een oost-west opstelling.

Het verschil tussen zonnepanelen op het oosten en westen versus zonnepanelen op het zuiden zie je duidelijk in de onderstaande grafiek.

Zo ga je slimmer om met je zonnepanelen

De kunst is om stroom te verbruiken als je stroom opwekt. Vaak krijgen de energieadviseurs van DELTA Energie te horen dat niet iedereen in staat is om op die piekmomenten energie te verbruiken.

“Natuurlijk is de hoeveelheid opgewekte stroom die je direct kunt verbruiken sterk afhankelijk van de situatie in jouw bedrijf. Een kantoorpand van een reclamebureau waar het personeel deels thuis werkt, verbruikt veel minder stroom dan bijvoorbeeld een loods waarin een timmerbedrijf met machines hout bewerkt of wanneer je als zzp’er veel op de weg zit.” legt Angelique uit.

Toch is het goed om in kaart te brengen of er nog stroomverbruik is dat je kunt verplaatsen naar de tijdstippen waarop je zonnepanelen stroom opwekken. Overweeg één van de volgende maatregelen:

  • Slim koelen en verwarmen met airconditioning: De stroom die je in de zomer opwekt, kun je direct verbruiken om de zaak koel te houden. En in de winter kan een airco specifieke ruimtes verwarmen, waardoor de cv-ketel minder hard hoeft te werken. Zo bespaar je weer flink op je gasverbruik!
  • Overweeg de plaatsing van laadpalen: Heb je ruimte op je terrein? Overweeg laadpalen te plaatsen die gekoppeld zijn aan je eigen stroomvoorziening. Dit is niet alleen handig, maar ook een extra bron van inkomsten. Zo maak je optimaal gebruik van de opgewekte stroom!
  • Verwarm je water met een boilervat: Haal je warm water uit een boilervat, zoals die van een volledig elektrische warmtepomp? Laat dit opwarmen door de stroom die je gedurende de dag opwekt.

Extra voordelig verduurzamen

Zonnepanelen blijven dus een interessante keuze. De afhankelijkheid van het stroomnet wordt kleiner en het zorgt voor een directe verlaging van je energienota. Bovendien kun je als zakelijke klant van DELTA Energie profiteren van exclusieve kortingen op verschillende maatregelen om jouw bedrijfspand te verduurzamen, waaronder zonnepanelen!

Ben je op zoek naar persoonlijk advies om jouw zaak te verduurzamen? Dan staan Angelique en het energieadvies-team voor je klaar om je op weg te helpen. Zo helpt DELTA Energie zzp'ers bij het zetten van duurzame stappen en het verlagen van hun energiekosten. Dat alles doen ze op z’n Zeeuws: nuchter, efficiënt en vriendelijk.

Goed om te weten: bij een investering in verduurzamingsmaatregelen kan je als zzp’er verschillende fiscale voordelen benutten. Meer over de mogelijkheden lees je op de subsidie- en financieringswijzer van de RVO. Heb je geen boekhouder die jou hierbij kan helpen, word dan lid van Het Ondernemerscollectief en vraag het aan de fiscale helpdesk. Ben of wordt je klant van DELTA Energie dan ontvang je bovendien het eerste jaar lidmaatschap gratis!

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

ZZP Agenda