• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Stoppen als zzp'er

Stoppen met werken, een baan als werknemer, faillissement of langdurige ziekte: er zijn verschillende redenen voor zzp'ers om hun bedrijf te beëindigen. Wat zijn de regelingen vanuit de overheid als je als zzp'er stopt met je bedrijf? Dat lees je in dit artikel.

Pensioen

Iedereen tussen de 15 en 67 jaar die in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd voor de AOW (algemene ouderdomswet). Je hebt als zzp'er vanaf je AOW-leeftijd tot je overlijden recht op een basispensioen (AOW). De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. Je kunt hier de leeftijd berekenen wanneer voor jou de AOW in gaat. Voor ondernemers bestaan verschillende mogelijkheden om jouw pensioen aan te vullen.

Stakingsaftrek

Met de stakingsaftrek hoef je als je stopt met je bedrijf, minder belasting te betalen over de winst die is behaald bij het staken van de onderneming (stakingswinst). Door de winst uit de beëindiging van het bedrijf aftrekbaar te maken, voorkomt de overheid dat zelfstandigen hun bedrijf noodgedwongen moeten aanhouden omdat stoppen een onbetaalbare belastingafdracht zou betekenen.

Als je je bedrijf staakt, mag je maximaal € 3.630 aftrekken op de stakingswinst. Het berekenen van de stakingsaftrek is erg ingewikkeld. Laat je daarom adviseren door bijvoorbeeld een boekhouder uit jouw buurt.

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Als je met je bedrijf moet stoppen kun je voor financiële ondersteuning gebruikmaken van het Besluit Bijstandverlening zelfstandigen om tijdens de beëindiging van je bedrijf in je levensonderhoud te blijven voorzien. Deze uitkering vult jouw inkomen aan tot bijstandsniveau. Deze kun je bij de gemeente aanvragen, echter je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je inkomen ligt onder bijstandsniveau
  • Je kunt geen andere financiering krijgen
  • Je besteedt minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming

Oudere zelfstandigen

Als je 55 jaar of ouder bent en je bedrijf beëindigt of verkoopt, kun je wellicht een beroep doen op de wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen (IOAZ). Deze uitkering vult het (gezins)inkomen aan tot bijstandsniveau. Voor het vaststellen van de uitkering geldt een inkomens- en vermogenstoets waarin eigen vermogen tot € 167.116 (2023) niet mee telt.

TIP Wil je meer weten over je pensionering en hoe je je daarop financieel kunt voorbereiden? Download dan de gratis whitepaper of handout hieronder.

Gratis downloads

Downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!