• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 8: Zzp’ers diep in schulden door fout Belastingdienst en ondernemer gered van coronafaillissement dankzij nieuwe wet

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over opnieuw een pijnlijke uitglijder van de Belastingdienst, schoonheidsspecialisten in problemen door partnertoets Tozo, en nieuwe faillissementswet WHOA bewijst al gelijk zijn waarde voor ondernemers.

Duizenden zzp’ers diep in schulden door fout Belastingdienst

Naar schatting 10 tot 15 duizend zzp’ers zijn in de problemen gekomen doordat ze door een fout van de Belastingdienst allerlei toeslagen moesten terugbetalen. Het gaat om de regeling voor de zogeheten leenbijstand (Bbz). Dat is een renteloze lening waarmee mensen vanuit de WW of bijstand een eigen bedrijf kunnen starten. Als dan later blijkt dat ze met hun onderneming niet meer dan de bijstandsnorm hadden verdiend, wordt de lening kwijtgescholden.

Lees ook: De Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) aanvragen als zzp'er.

Maar de Belastingdienst maakte een fout. De kwijtgescholden lening werd opgeteld bij het toetsingsinkomen, waardoor de zzp’ers op papier ineens een te hoog inkomen hadden en teveel ontvangen toeslagen (zoals huur- en zorgtoeslag) moesten terug betalen. Duizenden zelfstandigen kwamen daardoor diep in de schulden terecht.

Het probleem met de toeslagen voor zelfstandigen was al sinds 2010 bekend, maar werd pas in 2017 opgelost. Het overgrote merendeel van de gedupeerden heeft echter geen compensatie ontvangen. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt zegt in een reactie tegen De Volkskrant veel parallellen te zien met de toeslagenaffaire. “Slachtoffers werden heen en weer gestuurd van Sociale Zaken naar Financiën, de Kamer heeft steeds weer vragen gesteld, de minister heeft er lang over gedaan om met een oplossing te komen en toen kon het weer niet met terugwerkende kracht.”

Bron: De Volkskrant (betaalmuur)

Schoonheidsspecialistes dupe van partnertoets Tozo

De Tozo-regeling die in het leven is geroepen als steunmaatregel voor zelfstandig ondernemers is voor grote groepen ondernemers bij lange na niet toereikend. Het is vooral de partnertoets waardoor zzp’ers naar steun kunnen fluiten. En als er geen partner is, is het wel de kinderalimentatie die van de maandelijkse financiële bijdrage uit het steunpakket moet worden afgetrokken, waardoor er nauwelijks geld overblijft om van rond te komen.

Vara programma Kassa brengt in beeld tot wat voor schrijnende situaties dit leidt, door in te zoomen op de schoonheidsspecialisten. In het programma komt nagelstyliste Jolanda Denneman aan het woord, die bij het aanvragen van Tozo opgaf dat zij kinderalimentatie ontvangt. Dit werd afgetrokken van het steunbedrag van €1050, waardoor zij maandelijks nog maar €700 heeft om van te leven. "En dat is best weinig", zegt Denneman, die een huur heeft van €1000 en €2000 vaste lasten.

Bij Denneman komt de bodem van de spaarpot snel in zicht. En niet alleen bij haar. Volgens de Anbos, de branchevereniging van schoonheidsspecialisten, ontvangt 90% van de aangesloten leden geen Tozo vanwege het feit dat ze een partner hebben met inkomen. Omdat 75% van de specialistes praktijk houdt aan huis, komen ze ook niet in aanmerking voor TVL.

Update: Politici van PvdA, Groen Links en SP spreken zich in de reportage uit voor het verwijderen van de partnertoets. Een motie van deze partijen heeft het deze week echter niet gehaald in de Tweede Kamer. Een meerderheid van VVD, CDA, D66, SGP en ChristenUnie stemde tegen.

Bekijk hieronder de hele reportage.


Ondernemer ontsnapt dankzij nieuwe wet aan coronafaillissement

Dankzij een recente aanpassing van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA), gloort er hoop voor bedrijven die in betalingsproblemen zitten, maar daarover niet kunnen onderhandelen met schuldeisers. Een ondernemer in de evenementensector heeft als eerste met succes een beroep gedaan op een wijziging van de faillissementswet waardoor zijn schuldeisers akkoord moeten gaan met een forse korting op hun uitstaande vorderingen.

Lees ook: Nieuwe wet moet faillissementen voorkomen

De Rechtbank Noord-Holland heeft vorige week het verzoek daartoe gehonoreerd. Dat betekent niet alleen de redding van Jurlights, een lichtinstallatie- en ontwerpbureau uit Haarlem, het is ook voor het eerst dat een rechter een complete deal onder de nieuwe WHOA. Tot nu toe lastten rechters alleen maar pauzes en betaalschorsingen in, om ondernemers de kans te geven zo'n deal te sluiten.

Het vonnis komt op een moment dat voor duizenden bedrijven dreigt dat zij door corona hun schulden of hun huurverplichtingen niet na kunnen komen. Advocaat Christiaan Mensink spreekt in een persbericht van een ‘baanbrekende uitspraak’. “Met deze bekrachtiging is het faillissement van de onderneming daadwerkelijk voorkomen en kan de ondernemer verder met een financieel gezond bedrijf. Tegelijkertijd zijn ook de betrokken schuldeisers beter af dan bij een faillissement. Een win-win situatie, precies waarvoor de WHOA bedoeld is.”

Bron: Financieele Dagblad (betaalmuur)

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.