#ZZPUPDATE week 44: VZN wil betere regeling voor vaste lasten zzp’ers en coronakorting geven geen goed idee

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de oproep van belangenvereniging VZN aan het kabinet voor een betere regeling vaste lasten voor zzp’ers, SER wil dat overheid zzp-regels snel gaat handhaven en waarom het belangrijk is om je uurtarief op peil te houden in tijden van corona.

‘Drempel voor toekennen TVL aan zzp’ers moet omlaag'

Het maandbedrag voor vaste lasten waarop zzp'ers getoetst worden voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) moet omlaag. Dat betoogt de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) in een manifest dat is gericht aan de overheid. Volgens de belangenvereniging voor zzp'ers vallen de meeste zelfstandigen buiten de boot bij het aanvragen van deze regeling omdat het minimum bedrag van € 3000 aan vaste lasten per maand te hoog is.

Weliswaar kunnen zelfstandigen die als gevolg van de coronamaatregelen te kampen hebben met inkomstenverlies Tozo aanvragen. ‘Maar die regeling is uitsluitend bedoeld als voorziening voor levensonderhoud,’ merkt VZN-voorzitter Christel van de Ven op: ‘Daardoor komen veel zelfstandigen in de problemen met hun doorlopende vaste kosten zoals verzekeringen, huur van bedrijfsruimte en pensioenopbouw.'

Lees hier meer over de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

De VZN stelt voor om het drempelbedrag voor TVL te verlagen, zodat ook zzp’ers voor deze regeling in aanmerking komen. Een alternatief is om het Tozo-steunbedrag te verhogen, zodat deze een deel van de vaste kosten gaat dekken. VZN wil verder dat de vermogenstoets van de Tozo (die is uitgesteld tot april 2021) van tafel gaat en dat geld voor om- en bijscholing specifiek beschikbaar komt voor zelfstandigen. 'Dat is nu vaak gekoppeld aan regulier werk', zegt Van de Ven.

Bron: VZN 

SER: ‘Kabinet moet zzp-regels snel gaan handhaven’

Het kabinet moet snel de regels gaan handhaven om onterecht inhuren van zzp’ers bij zogeheten platformbedrijven te voorkomen. Dat adviseert de Sociaal-Economische Raad (SER) in een onderzoek naar de platformeconomie. De SER-verkenning stelt vast dat de handhaving van bestaande regelgeving te kort schiet en dat de problemen hierbij zo snel mogelijk moeten worden opgelost.

Hoewel het bedrijven - dus ook online platformen als Deliveroo, Uber en Helpling - vrij staat om met zzp’ers te werken, gelden er wel regels over welk type werkzaamheden zzp’ers mogen verrichten, en welk werk niet. Sommige soorten werk moéten door een werknemer in loondienst worden verricht, bijvoorbeeld als diegene weinig vrijheid krijgt om de klus op zijn eigen manier of eigen tijdstip uit te voeren. Deze regels zijn alleen nog nooit streng gehandhaafd.

Lees hier meer over de Wet DBA en het werken met modelovereenkomsten.

De Belastingdienst kan naheffingen en boetes opleggen, maar dat gebeurt in de praktijk niet. Die handhaving moet nu snel beginnen, vindt SER-voorzitter Mariëtte Hamer ‘Als je regels hebt, moet je die ook stevig handhaven.’ Daarnaast wil de SER meer duidelijkheid over welk werk nu wél door zzp’ers mag worden gedaan en welk werk niet. De SER hoopt voor de Tweede Kamerverkiezingen met een breder advies te komen.

Bron: NRC 

Coronakorting voor klanten? Geen goed idee

Vasthouden aan je eigen uurtarief als je opdrachtgevers blijven vragen om korting? Het valt niet mee in coronatijd. Dat de verleiding om dan maar genoegen te nemen met een lager uurtarief groot is, blijkt onder meer uit cijfers die Hoofdkraan.nl deze week publiceerde. Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben zzp’ers gemiddeld 7% ingeleverd.

Hoe begrijpelijk ook, toch is het niet verstandig om niet mee te gaan in de race naar de bodem, verkondigen zelfstandig ondernemers en zzp-specialisten in een artikel in het FD. Hoewel je natuurlijk wel kunt kijken in hoeverre je opdrachtgevers tegemoet kunt komen, bijvoorbeeld door het aanbieden een betalingsregeling of door bepaalde 'extra' werkzaamheden achterwege te laten, is coronakorting geven geen goed idee.

Bereken hier het uurtarief dat past bij jouw gewenste levensstandaard.

Een van de specialisten die in het artikel aan het woord komen, is Martijn Pennekamp, oprichter van ikwordzzper.nl. Hij merkt op dat je met het verlagen van je uurtarief een verkeerd signaal afgeeft als zzp’er. 'Je uurtarief gaat niet over wat je kost, maar over wat je oplevert. Dat moet je kunnen uitleggen aan je klant.’ En als het echt niet lukt om het gewenste uurtarief te krijgen? ‘Probeer dan vast te leggen dat je bij een bepaald resultaat iets extra’s krijgt. Of dat je de opdracht krijgt voor een langere periode. En dat jullie over een paar maanden bespreken of het tarief omhoog kan.’

Bron: FD

Lees hier het overige nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl

Onze partners

Bereken jouw uurtarief

Bereken jouw uurtarief

Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!