gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat betekent de komst van de modelovereenkomsten voor jou als zzp'er?

De VAR-verklaring is per 1 mei 2016 komen te vervallen. Heel zelfstandig ondernemend Nederland werkt sindsdien met de modelovereenkomsten, zoals overeengekomen in de wet DBA. Wat betekent dit voor jou als zzp'er en wat moet je allemaal weten? We vertellen je het hieronder.

Modelovereenkomsten in plaats van VAR-verklaringen

Een aantal jaren geleden (per 1 mei 2016) is de Wet ‘Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie’ (DBA) van kracht geworden. Hiermee is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) komen te vervallen. In plaats daarvan kennen we een systeem met door de Belastingdienst vooraf goedgekeurde modelovereenkomsten.

Op de wet DBA kwam echter veel kritiek, zowel van opdrachtgevers als van zzp'ers. Het kabinet is voornemens om in 2021 met nieuwe wetgeving te komen. De kern van deze nieuwe wetgeving is dat opdrachtgever en zzp'er bij aanvang van een overeenkomst duidelijkheid krijgen met een opdrachtgeversverklaring door het invullen van een webmodule. Aan de nieuwe regeling wordt nog volop gesleuteld. Totdat deze ingevoerd gaat worden, dienen opdrachtgevers en zzp'ers gebruik te maken van modelovereenkomsten.

Wat betekenen de modelovereenkomsten voor jou als zzp'er?

De Belastingdienst keurt de werksituatie van een zzp'er goed aan de hand van van tevoren getoetste overeenkomsten. De opdrachtgever weet daardoor ook dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden. Die overeenkomsten zijn opgesteld om duidelijk te maken dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. De Belastingdienst heeft meerdere goedgekeurde overeenkomsten op hun website gepubliceerd. Je kunt de modelovereenkomsten ook vinden op zzpmodelovereenkomsten.nl.

Daarnaast moeten zzp'ers kunnen aantonen dat zij aan de fiscale criteria van het ondernemerschap voldoen. Als er geen sprake is van ondernemerschap voor de inkomstenbelasting, bijvoorbeeld omdat je niet voldoet aan het urencriterium, maar je verricht wel werkzaamheden die rendabel zijn, dan wordt je door de Belastingdienst gezien als 'resultaatgenieter'.

Drie categorieën modelovereenkomsten

Er zijn drie categorieën van modelovereenkomsten:

  1. De eerste is de al genoemde algemene overeenkomst, opgesteld door externe partijen, soms samen met de Belastingdienst. Hiermee zijn bijna alle arbeidsrelaties, waarbij geen sprake is van een dienstbetrekking, gedekt.
  2. De tweede categorie bestaat uit voorbeeldovereenkomsten voor bedrijfstakken en beroepsgroepen. Sectoren en belangenorganisaties kunnen deze voorleggen. Ze zijn bedoeld voor iedereen die volgens de voorwaarden van de betreffende branche of beroepsgroep werkt.
  3. Ten derde is er nog de individuele overeenkomst. Individuele opdrachtgevers of opdrachtnemers kunnen deze voorleggen aan de Belastingdienst.

Hoe lang is een modelovereenkomst geldig?

Als er niets aan de werksituatie en afspraken in de overeenkomst wijzigt, is de overeenkomst maximaal 5 jaar geldig. Verandert je werksituatie? Dan zal je sowieso moeten kijken of je nog met de modelovereenkomst kunt werken of dat deze moet worden aangepast aan de veranderende werksituatie.

TIP Wil je weten hoe je schijnzelfstandigheid kunt voorkomen? Je leest erover in de gratis whitepaper: 'Schijnzelfstandigheid: wat is het en hoe voorkom je het?'

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Downloads

 

Whitepaper: Wet DBA en zzp-inhuur: en nu?

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord