gasten online
Registreer en profiteer!
 

Wat betekent de komst van de modelovereenkomsten voor jou als zzp'er?

Op 1 mei 2016 is de VAR vervallen. Heel zelfstandig ondernemend Nederland is vanaf deze datum verder gegaan met de modelovereenkomsten. Wat betekent het vervallen van de VAR voor jou als zzp'er en wat moet je allemaal weten? We vertellen je het hieronder.

Modelovereenkomsten in plaats van VAR-verklaringen

De wet DBA in plaats van de VAR

In 2015 nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel ‘Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie’ aan: begin 2016 heeft de Eerste Kamer gestemd over de wet. Naar aanleiding hiervan is de VAR per 1 mei 2016 komen te vervallen. In plaats van de VAR hebben we nu een systeem met door de Belastingdienst vooraf goedgekeurde modelovereenkomsten.

LET OP Wegens grote kritiek van zowel opdrachtgevers als zzp'ers is besloten de handhaving van de wet DBA voorlopig uit te stellen tot nader order. Het kabinet streeft naar nieuwe wetgeving per 1 januari 2020. Tot die tijd loop je alleen risico op boetes of sancties als je kwaadwillend bent. 

Wat betekenen de modelovereenkomsten voor jou als zzp'er?

De Belastingdienst keurt de werksituatie van een zzp'er goed aan de hand van van tevoren getoetste overeenkomsten. De opdrachtgever weet daardoor ook dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden. Die overeenkomsten zijn zo opgesteld dat geen sprake is van een dienstbetrekking. In de praktijk zullen zzp'er en opdrachtgever uiteraard wel conform die overeenkomst moeten werken om die vrijwaring van de Belastingdienst te kunnen behouden. De Belastingdienst heeft meerdere goedgekeurde overeenkomsten op hun website gepubliceerd. Je kunt de modelovereenkomsten ook vinden op zzpmodelovereenkomsten.nl.

Daarnaast geldt voor zzp'ers dat zij moeten kunnen aantonen dat zij aan de fiscale criteria van het ondernemerschap voldoen om recht te hebben op de fiscale voordelen. Als je (buiten dienstbetrekking) kunt werken met een goedgekeurde modelovereenkomst, maar je kunt niet aantonen dat je ondernemer bent - omdat je bijvoorbeeld maar één opdrachtgever hebt, dan word je door de Belastingdienst voortaan gezien als resultaatgenieter.

Wat voor modelovereenkomsten zijn er beschikbaar?

Er zijn drie categorieën modelovereenkomsten beschikbaar.

De eerste is de al genoemde algemene overeenkomst, opgesteld door externe partijen, soms samen met de Belastingdienst. Hiermee zijn bijna alle arbeidsrelaties, waarbij geen sprake is van een dienstbetrekking, gedekt. De tweede categorie bestaat uit voorbeeldovereenkomsten voor bedrijfstakken en beroepsgroepen. Sectoren en belangenorganisaties kunnen deze voorleggen. Ze zijn bedoeld voor iedereen die volgens de voorwaarden van de betreffende branche of beroepsgroep werkt. Ten derde is er nog de individuele overeenkomst. Individuele opdrachtgevers of opdrachtnemers kunnen deze voorleggen aan de Belastingdienst.

Hoe lang is een goedgekeurde modelovereenkomst geldig?

Als er niets aan de werksituatie en afspraken in de overeenkomst wijzigt, is de overeenkomst maximaal 5 jaar geldig. Verandert je werksituatie? Dan zal je sowieso moeten kijken of je nog met de modelovereenkomst kunt werken of dat deze moet worden aangepast aan de veranderende werksituatie.

Welke alternatieven voor de modelovereenkomsten zijn er?

Als je perse ondernemer wil blijven dan kun je denken aan een combinatie van ondernemerschap en werknemer zijn. Dat kan met een DUbv. Als Uniforce professional ben je eigenaar van je bv en ben je tevens sociaal verzekerd werknemer van de bv. Zo kun je jezelf detacheren bij opdrachtgevers.

Vind je het niet belangrijk om je ondernemerschap te verliezen, dan kun je denken aan:

  • Loondienst (intern) bij je werkgever
  • Loondienst (extern) bij een payroll of detacheringsbureau

TIP Wil je weten hoe je schijnzelfstandigheid kunt voorkomen? Je leest erover in de gratis whitepaper: 'Schijnzelfstandigheid: wat is het en hoe voorkom je het?'

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.