• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUPDATE week 40: 100.000 zzp’ers gaan Tozo 3 aanvragen en internetconsultatie Wet Betaaltermijn van start

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over het schrappen van de vermogenstoets voor Tozo 3, de online consultatie voor de Wet Betaaltermijn is gestart, en best presterende zzp’ers verdienen ruim 5 keer meer met hun website dan gemiddeld.

Zzp-organisaties: 100.000 aanvragen voor Tozo-3

Ongeveer 100.000 zzp’er gaan gebruik maken van de Tozo 3-regeling, die met ingang van vandaag (1 oktober) van kracht is geworden. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR Radio onder zzp-organisaties. Daarmee ligt het aantal aanvragen voor de verlengde coronasteun op vrijwel hetzelfde niveau als voor Tozo 2.

Bij de aanvraag voor de Tozo-3 uitkering zou per 1 oktober getoetst worden op beschikbaar geld. Door de extra maatregelen tegen het coronavirus is deze voorwaarde niet passend, meent het kabinet. In afstemming met verschillende gemeenten heeft het kabinet besloten om de toets op beschikbaar geld (beperkte vermogenstoets) op 1 april 2021 in te voeren. Dit geeft voor een periode zekerheid aan zelfstandig ondernemers.

Lees hier het nieuwsbericht over de plotselinge ommezwaai van premier Rutte.

Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL en lid van een Tozo-klankbordgroep, is blij dat er nu voor langere tijd zekerheid is over de coronasteun. Vanwege de slechte vooruitzichten voor met name de horeca, evenementen-  en cultuursector en de reisbranche, zal die voorlopig nodig blijven, verwacht hij. Daarnaast is hij opgelucht over het uitstel van vermogenstoets. ‘Die vermogenstoets, daar zagen we allemaal erg tegenop, ook bij de gemeenten. Niet omdat het oneerlijk is - voor de reguliere bijstand bestaat die toets immers ook -  maar vooral omdat het heel erg bewerkelijk is. Het zal lang duren voordat de uitvoerders dit goed op orde hebben en die tijd hebben we niet als we willen dat sommige sectoren overeind blijven.’

Wil je weten of je voor Tozo 3 in aanmerking komt? Start de ZZP Corona Scan.

Bron: BNR

Betaaltermijn grote bedrijven aan zzp’er naar 30 dagen

Grote bedrijven moeten de rekeningen van zzp'ers en mkb’ers sneller gaan betalen: niet meer binnen 60, maar binnen 30 dagen. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft samen met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan een wetswijziging gewerkt om de betaaltermijn van een grootbedrijf aan het mkb te halveren. Vandaag (1 oktober) start de internetconsultatie van deze wetswijziging.

Geef hier je reactie op het wetsvoorstel Wet Betaaltermijn

Eerder dit jaar stuurden de bewindspersonen de uitkomsten van de evaluatie van de huidige Wet betaaltermijnen grote bedrijven naar de Tweede Kamer. Uit die evaluatie bleek dat betalingen steeds minder snel gebeuren. 

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): ‘Het later betalen van rekeningen kan al problemen opleveren als het goed gaat met de economie, maar is zeker nu in de huidige economische periode door de coronacrisis écht onwenselijk. Veel zzp’ers en mkb’ers komen in de knel als ze te lang op hun geld moeten wachten. Door de betaaltermijnen te verkorten zorgen we voor meer financiële ademruimte bij ondernemers.’

Bron: RVO

Best presterende zzp’ers verdienen veel meer met website

De gemiddelde omzet die een zzp’er realiseert met de website ligt op € 5.740 Maar als er alleen wordt gekeken naar de best presterende 10% dan ligt de gemiddelde jaaromzet op € 30.375. . Volgens die laatste groep loont het dan ook om te investeren in een professioneel webdesign, regelmatige updates en zoekmachineoptimalisatie.

Dit blijkt uit een rondvraag onder meer dan 1200 ondernemers in opdracht van SIDN, de instantie die in Nederland verantwoordelijk is voor de registratie van domeinnaam extensies. Van deze ondernemers is het merendeel zzp’er, een kleine groep (20%) heeft 2 tot 4 werknemers.

Download hier de whitepaper: Je eigen website (laten) maken als zzp'er.

Uit het onderzoek blijkt overigens dat een grote groep (bijna 40%) géén zakelijke website heeft. Van de zelfstandig ondernemers die wèl beschikken over een website, zegt 29 % uitsluitend dit platform te gebruiken, terwijl de meerderheid ook andere online kanalen inzet, zoals sociale media. De belangrijkste reden voor zzp’ers om te investeren in een website, is de vindbaarheid (genoemd door 85% van de respondenten). Andere argumenten zijn dat een website bijdraagt aan een professionele uitstraling en als online visitekaartje kan worden gebruikt om de expertise van de ondernemer te tonen.

Bron: Ondernemen & Internet 

Lees hier het overige nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.