• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUPDATE week 32: Pas op met uitstel van betaling en coronabonus verpleegkundigen ook voor zzp’ers

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over oplopende schulden en het ‘boemerangeffect’ van uitstel van betaling, aanvragen hypotheek lastiger voor veel zzp’ers, en coronabonus zorg ook voor zelfstandige verpleegkundigen.

‘Zzp’ers kunnen uitstel van betaling als een boemerang terugkrijgen’

Geleidelijk aan begint de wereld van zzp’ers weer een beetje te lijken op die van voor de coronacrisis. Terwijl de overheid aan de ene kant druk bezig is om de speciale corona-uitkeringen af te bouwen en strengere toegangsregels in te voeren voor coronahulp, gaan aan de andere kant de schuldeisers weer op pad. Ook de Belastingdienst heeft zijn werk weer opgepakt: btw-plichtigen ontvangen weer aanmaningen.

Kortom, schulden gaan als vanouds geïnd worden. En dat kan een probleem opleveren, omdat veel zzp’ers tijdens de crisis inkomsten misliepen en noodgedwongen hebben ingeteerd op hun financiële buffers. Niet voor niets waarschuwen schuldenexperts voor een aankomende schuldengolf. 

Lees ook dit nieuwsbericht: Experts waarschuwen voor schuldengolf onder zzp’ers

Experts verwachten dat ongeveer 15% van de Tozo-aanvragers schuldhulp nodig heeft. Dat banken en de Belastingdienst tot nu toe soepel uitstel van betaling verleenden, kan zelfs een boemerangeffect veroorzaken, zegt Sadik Harchaoui van SchuldenlabNL. ‘Nu betalen schuldenaren hun achterstanden nog redelijk, blijkt uit onderzoek. Maar op enig moment gaan ze incasseren. Dan hebben zzp’ers een probleem.'

Bij problematische schulden is het belangrijkste advies van Harchaoui en andere experts, om als zzp’er afspraken te maken met schuldeisers over het spreiden van betalingen. Wacht ook niet te lang, zegt Marco Floryn van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverleners: 'Gemiddeld komen mensen met schulden vijf jaar te laat aan onze deur. Zzp’ers in nood moeten een signaal krijgen: zoek hulp.’

Bron: Trouw

TIP: Ben je zzp'er en kun je financieel wel een steuntje in de rug gebruiken? Dóórondernemen.nl is speciaal opgezet om ondernemers die zwaar getroffen zijn door de maatregelen rond het coronavirus tegen aantrekkelijke voorwaarden te helpen. 

Zzp'ers komen moeilijker aan hypotheek door coronacrisis

Zzp’ers en werknemers in kwetsbare sectoren als cultuur, horeca en de reisbranche hebben sinds de corona-uitbraak meer moeite om aan een hypotheek te komen, schrijft het AD. Geldverstrekkers willen meer zekerheid over het inkomen en hanteren een corona-vragenlijst die aanvragers moeten in invullen.

Om eenduidigheid te krijgen is de coronavragenlijst opgesteld onder toezicht van Nationale Hypotheek Garantie. Aan de hand van de vragenlijst moeten zzp’ers en andere ondernemers laten zien dat ze eventuele klappen kunnen opvangen met een financiële buffer. Ook moeten ze kunnen uitleggen waarom ze denken de komende jaren een stabiel inkomen te hebben. Huizenkopers in loondienst moeten de vraag beantwoorden of het huidige inkomen de komende twaalf maanden negatief wordt beïnvloed door de gevolgen van de coronacrisis.

Hoewel de vragenlijst dus van toepassing is op zzp'ers èn werknemers, lijkt het er volgens makelaar Huub van Rumund op dat hypotheekverstrekkers 'vooral richting zzp’ers hun kritische bril hebben opgezet’. Ook hangt het er sterk vanaf in welke sector je werkt. Zo kom je minder snel in aanmerking voor een bezichtiging als je werkt in een van de kwetsbare sectoren.

Positief nieuws is er gelukkig ook. Uit de laatste peiling van de Vereniging Eigen Huis blijkt namelijk dat de zorgen over betalingsproblemen in de woningbouw in crisistijd afnemen. Vooral onder zzp’ers en andere ondernemers is het sentiment aanzienlijk verbeterd. In maart zag 14% nog problemen en twijfelden ze of ze aan hun hypotheekverplichtingen konden blijven voldoen, in juli is dat afgenomen tot 5%. Het vertrouwen onder ondernemers en zzp’ers dat zij voldoende inkomen kunnen verwerven is ook toegenomen van 41% naar 63%. ​

Bronnen: AD en Eigenhuis.nl

Coronabonus ook voor zzp'ers in zorgsector

Zorgprofessionals die in de coronacrisis onder hoge druk moesten werken, kunnen binnenkort uitzien naar een welverdiende bonus van €1000. Begin september verschijnt een zogeheten handreiking met daarin precies omschreven voor welke verpleegkundigen en andere zorgverleners de coronabonus van toepassing is. Zeker is in ieder geval dat ook zelfstandige verpleegkundigen voor de bonus in aanmerking komen.

Dat schrijft het ministerie van VWS in het document ‘Contouren voor de regeling voor een bonus voor zorgmedewerkers’. Het ministerie benadrukt daarin dat de focus ligt op ‘alle zorgprofessionals en het ondersteunend personeel, voorgedragen door de zorginstellingen, die zich tijdens deze periode (1 maart tot 1 september 2020) hebben ingezet voor patiënten en cliënten met covid-19 of die hebben bijgedragen aan de strijd tegen het coronavirus.' Daaronder vallen volgens het ministerie naast verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden enzovoort ook schoonmakers in instellingen.

Als de handreiking is gepubliceerd, is het aan zorginstellingen om door te geven voor hoeveel zorgprofessionals zij de bonus willen aanvragen. ‘Het streven is het loket daarvoor in oktober open te stellen.’

Bron: Nursing.nl

Lees hier het overige nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl.

Hypotheek helpdesk

Hypotheek helpdesk

Wil je weten wat jouw hypotheek mogelijkheden zijn als zzp'er? Wil je weten wat je maximale hypotheek is en onder welke voorwaarden jij een hypotheek kunt sluiten? Neem dan contact op met de hypotheek helpdesk van Het Ondernemerscollectief.

Onze partners

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.