gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Experts waarschuwen voor schuldengolf onder zzp'ers

4 augustus 2020

Het stopzetten van de financiële noodmaatregelen vanwege de coronacrisis zal een sterke toename veroorzaken van het aantal ondernemers met schuldproblemen. Experts voorzien zelfs een golf van zzp’ers die op dit moment schulden opbouwen. Gemeentelijke overheden zijn hier slecht op ingericht.

De gevolgen van de maatregelen rond het coronavirus worden door alle ondernemers gevoeld. Maar het zijn met name de zzp’ers die hard worden geraakt. Veel zzp’ers houden het hoofd niet meer boven water als de financiële noodmaatregelen vanuit de overheid stopgezet worden, aldus een nieuwsbericht op NOS.nl. Experts die in het artikel aan het woord komen, waarschuwen dat gemeenten de schuldhulpverlening niet op orde hebben. Zij voorzien grote problemen voor ondernemers die de komende tijd schulden opbouwen.

SchuldenlabNL en Deloitte becijferden in dit rapport al dat dit jaar naar verwachting 21 tot 39% van de zzp’ers een langdurige significante inkomstenterugval zal ervaren, ofwel 307 tot 566 duizend mensen. Volgend jaar komen daar nog eens tienduizenden bij. Dat inkomensverlies gaat leiden tot meer problematische schulden, waarschuwen de onderzoekers.

Zelfstandigen met inkomensterugval. Bron: Deloitte en Schuldenlab.NL.

Schuldhulp aan ondernemers 'krakkemikkig'

De schuldengolf die zij voorzien, is met name problematisch vanwege het feit dat de schuldhulp aan ondernemers is al geruime tijd krakkemikkig is. Door een onduidelijkheid in de wet verkeerden veel gemeenten in de veronderstelling dat het niet hun taak is om zelfstandigen te helpen. In plaats daarvan kregen zij te horen dat ze eerst hun bedrijf moesten uitschrijven bij de Kamer van Koophandel en daarna terug moesten komen als particulier.

Hoewel dit juridisch dus niet juist is en gemeenten wel degelijk verplicht zijn om ondernemers schuldhulp aan te bieden, zijn veel gemeenten hier niet of nauwelijks op ingericht. In Arnhem is net een pilot geopend. Hier hopen ze zo’n 100 ondernemers te kunnen helpen. Als het er meer worden, moet het Rijk met extra geld over de brug komen. ‘Wij hebben het geld hiervoor niet. Zonder extra geld zullen wij keuzes moeten maken om iets anders niet meer te doen.’

'De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers zorgt nu nog voor zuurstof,' zegt directeur Jacqueline Zuidweg van Zuidweg en Partners. 'Maar dat houdt een keer op. En als het uitstel van belastingbetalingen ook nog afloopt, dan gaan er heel veel zzp'ers struikelen.’

DóórOndernemen.nl: voor en door ondernemers

Wanneer dat struikelmoment precies komt is onduidelijk. Al langer is echter zichtbaar dat de noodhulp vanuit de overheid niet voldoende is om alle ondernemers voor plotseling wegvallen van omzet te compenseren. Om te voorkomen dat ze hierdoor in de problemen komen, worden ook vanuit het bedrijfsleven initiatieven genomen.

Een voorbeeld is DóórOndernemen.nl, een platform dat erop is gericht om ondernemers die door het langdurig wegvallen van omzet in financiële problemen komen, met betaalbaar krediet de helpende hand te reiken. Via dit platform dragen ondernemers die daarvoor de ruimte hebben bij aan de financiële gezondheid van de zwaarst getroffen mede-ondernemers.

'Voor veel ondernemers is de periode die zonder omzet moet worden overbrugd te lang, ook al was hun bedrijf financieel gezond,' vertelt commercieel directeur Herman Weessies van SnelStart Software. 'Zo ontstond het idee voor DóórOndernemen.nl.' Elkaar helpen moeilijke dingen makkelijk te maken, dat is de visie van SnelStart, dat 35 jaar geleden als familiebedrijf begon. Ook ondernemers Martijn Pennekamp (ikwordzzper.nl) en Johan van Buuren (waardevoorjegeld.nl) kunnen zich vinden in deze visie en hielpen mee DóórOndernemen.nl vorm te geven.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord