• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

Experts waarschuwen voor schuldengolf onder zzp'ers

De gevolgen van de maatregelen rond het coronavirus worden door alle ondernemers gevoeld. Maar het zijn met name de zzp’ers die hard worden geraakt. Veel zzp’ers houden het hoofd niet meer boven water als de financiële noodmaatregelen vanuit de overheid stopgezet worden, aldus een nieuwsbericht op NOS.nl.

Experts waarschuwen dat gemeenten de schuldhulpverlening niet op orde hebben. Zij voorzien grote problemen voor ondernemers die de komende tijd schulden opbouwen. SchuldenlabNL en Deloitte becijferden in dit rapport al dat 21 tot 39% van de zzp’ers een langdurige inkomstenterugval zal ervaren. Dat inkomensverlies gaat leiden tot meer problematische schulden, waarschuwen de onderzoekers.

Stijging van aanvragen schuldhulpverlening. Bron: Deloitte.

Schuldhulp aan ondernemers 'krakkemikkig'

De  op handen zijnde schuldengolf is vooral problematisch vanwege het feit dat de schuldhulp aan ondernemers is al geruime tijd krakkemikkig is. Door een onduidelijkhheid in de wet verkeerden veel gemeenten in de veronderstelling dat het niet hun taak is om zelfstandigen te helpen.

Hoewel dit een misvatting is, zijn veel gemeenten niet ingericht op het verlenen van schuldhulp. In Arnhem is net een pilot geopend. Hier hopen ze maximaal 100 ondernemers te kunnen helpen. Als het er meer worden, moet het Rijk met extra geld over de brug komen. ‘Wij hebben het geld niet. Zonder extra geld zullen wij keuzes moeten maken om iets anders niet meer te doen.’

Voor veel ondernemers is de periode die ze zonder omzet moeten overbruggen te lang

Herman Weessies, Waardevoorjegeld.nl

'De Tozo-regeling zorgt nu nog voor zuurstof,' zegt directeur Jacqueline Zuidweg van Zuidweg en Partners. 'Maar dat houdt een keer op. En als het uitstel van belastingbetalingen ook nog afloopt, dan gaan er heel veel zzp'ers struikelen.’

DóórOndernemen.nl: voor en door ondernemers

Wanneer dat struikelmoment precies komt is onduidelijk. Maar dat de noodhulp vanuit de overheid niet voldoende is om alle ondernemers voor het wegvallen van omzet te compenseren is al langer duidelijk. Om te voorkomen dat ze hierdoor in de problemen komen, is DóórOndernemen.nl in het leven geroepen: een platform dat erop is gericht om ondernemers met betaalbaar krediet de helpende hand te reiken.

Via dit platform dragen ondernemers die daarvoor de ruimte hebben bij aan de financiële gezondheid van de zwaarst getroffen mede-ondernemers. "Voor veel ondernemers is de periode die ze zonder omzet moeten overbruggen te lang, ook al was hun bedrijf financieel gezond," vertelt commercieel directeur Herman Weessies van Snelstart Software. Martijn Pennekamp (ikwordzzper.nl) en Johan van Buuren (waardevoorjegeld.nl) kunnen zich vinden in deze visie en hielpen mee DóórOndernemen.nl vorm te geven.

Onze partners