• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUPDATE week 3: Uitbreiding TVL voor kleine ondernemers en geld steunmaatregelen komt verrassend goed terecht

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de miljarden euro’s extra overheidssteun voor bedrijven, zzp'ers verbaasd over geringe betalingskorting bij in één keer betalen voorlopige aanslag, en coronageld komt grotendeels terecht bij levensvatbare bedrijven.

Uitbreiding TVL, vermogenstoets Tozo van de baan

De lockdown is verlengd en uitgebreid met een avondklok. Om te voorkomen dat bedrijven voor het einde van de pandemie alsnog omvallen, is een forse aanvulling van het coronasteunpakket aan ondernemers op zijn plaats, vindt het demissionaire kabinet, en daar trekt het liefst € 7,6 miljard euro extra voor uit.

Door uitbreiding van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) kunnen meer ondernemingen aanspraak maken op steun. De drempel van minimaal 30% omzetvlies blijft, maar de vergoedingen gaan omhoog: van 70% naar 85% subsidie van de vaste lasten. Hoewel de verruiming van de TVL-regeling vooral positief uitpakt voor grotere ondernemingen - zo wordt het maximum van 250 werknemers losgelaten - is er ook aan kleine en beginnende ondernemers gedacht. Voor kleine ondernemers zoals kappers en pedicures gaat het minimale subsidiebedrag omhoog van € 750 naar € 1500.

Ook voert het kabinet een regeling in voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen. Beginnende ondernemers vielen tot nu toe vaak buiten de boot. Dat komt, verduidelijkt Martijn Pennekamp van startersplatform ikwordzzper.nl, omdat veel steun wordt gebaseerd op cijfers van vóór maart vorig jaar, dus van voor de coronacrisis. Daardoor kwamen ze voor hulp niet in aanmerking. Diverse leden van Het Ondernemerscollectief stelden hierover vragen bij de helpdesk van het collectief.

Vanaf april gaat ook voor starters het loket open. Ze kunnen een tegemoetkoming in hun vaste lasten krijgen, die wordt gebaseerd op hun omzet in het derde kwartaal van 2020.

Over het loslaten van de drempel van € 3000, waar de VZN vorige week op aandrong, wordt niet gesproken. Wel zegt het kabinet de mogelijkheid te onderzoeken ‘om meer kleinere ondernemers toegang te geven tot de TVL’

Lees ook: VZN roept op tot verlagen drempel TVL. 

Goed nieuws is er verder over de omstreden vermogenstoets die per 1 april onderdeel zou gaan uitmaken van de verlengde Tozo. Als gevolg van deze toets zouden veel zzp’ers hun uitkering kwijtraken en moeten interen op hun vermogen. Na aandringen door o.a. de VZN is de vermogenstoets nu van de baan. De partnertoets blijft wel van toepassing. Tevens is besloten dat zzp’ers de Tozo vanaf 1 februari met terugwerkende kracht kunnen aanvragen vanaf de voorafgaande maand. Dus op 1 februari kan een ondernemer dus Tozo aanvragen vanaf 1 januari 2021. Op 1 maart kan de Tozo vanaf 1 februari worden aangevraagd.

Bronnen: RTL Nieuws, AD en RVO

Betalen aanslag in één keer? Dan 1 euro korting!

Zzp’ers reageren met verbazing op de geringe betalingskorting die zij krijgen, als zij hun voorlopige aanslagen in één keer betalen, in plaats van in termijnen. Normaal is de korting die je krijgt bij het in één keer betalen van de aanslag een interessante mogelijkheid om te besparen. Maar dit jaar is alles anders. Zzp’ers die hun voorlopige aanslagen bekeken, zagen daarop minimale kortingen van enkele euro’s.

De karige betalingskorting heeft alles te maken met corona, zo blijkt. Ondernemers betalen namelijk invorderingsrente aan de Belastingdienst als zij hun belastingen niet op tijd overmaken of uitstel krijgen. Om ondernemers in coronatijd tegemoet te komen heeft het kabinet de invorderingsrente tijdelijk verlaagd van 4% naar 0,01%. Prettig voor zzp’ers die te laat zijn, maar de Belastingdienst gebruikt het lage percentage van de invorderingsrente ook om de betalingskorting te berekenen.

Lees ook: Help, een voorlopige aanslag. Dit is wat je moet doen.

En dat pakt dus nadelig uit voor wie zijn voorlopige aanslag in één keer betaalt. Een korting van € 1 motiveert niet echt om de belasting in één keer te betalen, reageert registeraccountant Marjan Heemskerk. Zij verwacht dan ook dat veel ondernemers er voor kiezen om de belasting in termijnen te betalen. "Geef ze eens ongelijk. Voorheen kwam de betalingskorting neer op € 20 of € 30. Dat is nog de moeite waard."

Bron: NOS.nl

Coronasteun komt verrassend goed terecht

De bijna € 40 miljard die tot nu toe via regelingen als NOW, Tozo en TVL bij ondernemers is terechtgekomen komt verrassend goed terecht. Dat concluderen economen van Rabobank en de Universiteit Utrecht in econonomenvakblad ESB.

Volgens sommige economen is de overheidssteun deels weggegooid geld, omdat de maatregelen zo generiek zijn dat ook veel ongezonde bedrijven in leven kunnen blijven. Die vormen zo een blok aan het been van de rest van de economie. De onderzoekers zien hier tot dusverre niets van terug. Het geld van de coronaregelingen lijkt voornamelijk terecht te komen bij bedrijven die het op korte termijn echt nodig hebben. Ook gaat het om goed gemanagede bedrijven die op langere termijn levensvatbaar zijn.

“Onze primaire conclusie luidt dat beter gerunde en dus levensvatbare bedrijven de steun hebben ontvangen”, vertelt Rabobank-econoom Sjoerd Hardeman. Volgens Hardeman moet nog wel nader worden onderzocht in hoeverre dit een toevalstreffer is. Hij sluit niet uit dat gezonde bedrijven de weg naar de Haagse potjes beter weten te vinden.

Bron: FD


Lees hier het overige nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.