• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

#ZZPUPDATE week 23: Bijna kwart Tozo-aanvragen afgewezen, en zzp’er wil niet in loondienst

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over het grote aantal afwijzingen van Tozo-aanvragen, de noodzaak van een goed uurtarief in coronatijd, en slechts klein deel zzp’ers wil weer in loondienst.

Bijna kwart Tozo-aanvragen niet betaald of afgewezen

Bijna een kwart van alle aanvragen voor de Tozo-regeling is afgewezen of om een andere reden niet uitbetaald. Dat meldt BNR na een rondgang bij verschillende gemeenten over de steunregeling voor zzp'ers. Behalve een afwijzing worden er verschillende redenen genoemd voor het niet uitbetalen. Onder meer het niet volledig invullen van de aanvraag wordt als reden genoemd.

Zo heeft de gemeente Heerlen 1.200 van de 2.630 aanvragen definitief afgekeurd. In de gemeente Eindhoven zijn van de 500 aanvragen relatief de meeste afgewezen. ‘Bijna alles is nu afgehandeld, we hebben 11% afgewezen’, laat wethouder Martin de Beer van de gemeente Heerlen weten. De kosten zouden richting € 2 miljoen gaan.

Lees hier alles over het aanvragen van een Tozo-uitkering

Zzp-expert Martijn Pennekamp zegt tegen BNR niet verrast te zijn door de uitslag van het onderzoek. Hij vermoedt dat het grote aantal afwijzingen mede het gevolg is van zzp’ers die een aanvraag indienden, terwijl ze niet goed hebben gekeken of ze er wel voor in aanmerking komen.

Verder voorziet hij problemen bij de verlenging van de Tozo-regeling, waarbij het inkomen van de partner mede bepaalt of een zzp'er in aanmerking komt voor steun. Hoewel de meeste zzp’ers tot op heden de crisis redelijk ongeschonden weten te doorstaan, zou dit bij een herhaling over een paar maanden er wel eens heel anders kunnen uitzien. Vooral in de sector kunst en cultuur zullen zware klappen vallen. 'Want die hebben de komende maanden gewoon geen werk en misschien wel het jaar niet.’

Luister hier het item over het onderzoek van BNR en het item met de reactie van Martijn Pennekamp

Stevige financiële buffer vraagt om een goed uurtarief

De coronacrisis toont aan dat veel zzp'ers onvoldoende buffer  hebben om financiële tegenvallers op te vangen. Dat komt doordat ze een te laag inkomen hebben. Zorg daarom juist nu voor een goed uurtarief, schrijft FD Persoonlijk in een uitvoerig artikel over de moeilijke financiële situatie van veel zzp’ers.

Voor het artikel maakt de journaliste uitgebreid gebruik van de kennis van Martijn Pennekamp, oprichter van zzp’ers-platform Ikwordzzper.nl. Hij stelt vast dat veel zzp'ers hun uurtarief min of meer met de natte vinger bepalen. Zij stemmen zich af op het gemiddelde in de branche, zonder te bedenken wat ze werkelijk nodig hebben. Volgens Pennekamp kan het niet zo zijn dat zelfstandig ondernemers in de problemen raken als ze een of twee maanden weinig tot niets verdienen. ‘Zzp’ers moeten hun uurtarief kritisch onder de loep nemen. Je moet voldoende verdienen om een buffer op te bouwen, zodat je een terugval in inkomen kunt opvangen’, stelt hij.

Bereken hier zelf jouw minimale uurtarief

Met rekenvoorbeelden laat het artikel zien hoe je als zzp’er een gezond uurtarief berekent. Uitgangspunt hierbij is het gewenste jaarinkomen, rekening houdend met onder andere het aantal werkbare dagen, de opbouw van een buffer om tegenvallers op te vangen, en een arbeidsongeschiktheid- en pensioenverzekering. Interessant is ook het aansluitende interview met grafisch ontwerper Sjoukje van der Velde, die vertelt hoe zij haar uurtarief vaststelt en hoe zij in de praktijk er in slaagt om het gewenste uurtarief te hanteren.

Lees hier het volledige artikel.

Toch weer in loondienst? Liever niet

De flinke klappen die veel zzp’ers hebben gekregen ten gevolge van de coronacrisis leiden er niet toe dat ze hun zzp-bestaan willen inruilen voor werk in loondienst, blijkt uit arbeidsmarktonderzoek van data-analist Intelligence Group. Slechts 12% van de zzp’ers zegt weer in loondienst te willen werken, een kwart zou dat eventueel wel willen en zes op de tien zzp’ers willen per se zzp’er blijven.

Ondanks alle zorgen door de coronacrisis zijn zzp’ers over het algemeen positief over de toekomst. Ruim driekwart verwacht na de coronacrisis evenveel of meer opdrachten te krijgen dan daarvoor. Slechts 21% verwacht minder opdrachten te krijgen. Op dit moment geeft 60% van de zzp’ers aan minder opdrachten te hebben door de crisis. Slechts 4% heeft meer opdrachten en voor 1 op de 3 zzp’ers is er weinig veranderd.

De uitslag van het onderzoek sluit aan bij een poll van de populaire Facebookgroep ‘ZZP’er durft te vragen’. Hieruit blijkt dat 71% van de zzp’ers die op de poll reageerden tot op heden de crisis goed weet te overleven. Voor nog geen 10% van de respondenten is de coronacrisis reden om te gaan solliciteren.

Lees hier het nieuwsbericht over het onderzoek.

Hieronder lees je verder nog het laatste nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl:

Blogs

ZZP Agenda

oktober
07
Online | 19.00 uur

Succesvol starten als zzp'er

oktober
08