• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 42: Zzp’ers vrezen gat in opbouw pensioen, forse groei zzp’ers in onderwijs en geestelijke gezondheidszorg en Deliveroo geeft zzp’ers geld mee

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Zzp’ers vrezen gat in opbouw pensioen

Zelfstandig ondernemers willen dat het kabinet een oplossing biedt voor een mogelijk gat in hun pensioenopbouw. De nieuwe pensioenwet is namelijk uitgesteld tot 1 juli 2023, terwijl de opbouw van een oudedagsreserve (FOR) al per 1 januari 2023 aan banden wordt gelegd.

Door de vertraging van de Wet toekomst pensioen (WTP) moeten zzp’ers en andere zelfstandigen langer wachten op de extra opbouwruimte voor pensioenopbouw, bijvoorbeeld via een lijfrente. Ondernemers kunnen vanaf 2023 niet meer via de inkomstenbelasting een deel van hun winst reserveren voor hun oudedagsvoorziening. Netwerk Zelfstandig Ondernemers heeft bij het kabinet over dit probleem aan de bel getrokken. NZO wil dat de opbouw van de FOR wordt gelijkgetrokken met de invoering van de nieuwe pensioenwet. Of de verhoging van de jaarruimte uit de WTP al op 1 januari 2023 laten ingaan.

Lees ook het artikel: Wat zijn je pensioenmogelijkheden als zzp’er?

Pensioenminister Carola Schouten heeft bij de behandeling van de nieuwe pensioenwet wel toegezegd dat werknemers die zzp’er worden langer bij hun oude pensioenfonds aangesloten mogen blijven. Zzp’ers mogen straks tot 15 jaar (dit was 10 jaar) pensioen blijven opbouwen bij het fonds van de oude werkgever. Ze krijgen tot 3 jaar na uitdiensttreding (dit was 9 maanden) de tijd om zich hiervoor aan te melden.

Bronnen: Rendement Online en FD.nl

Zzp’er in onderwijs rukt op, maar is niet duurder

In tijden van personeelstekorten en hoge werkdruk kiezen steeds meer leraren ervoor om verder te gaan als zzp’er of uitzendkracht via een detacheringsbureau. Zo krijgen ze meer zeggenschap over de uren die ze werken en over hun takenpakket. Volgens het CBS waren er in het eerste kwartaal van 2022 96.000 zzp’ers werkzaam in het onderwijs, inclusief schoolbegeleiders, onderwijsassistenten en interim-directeuren. In 2017 waren dit er nog 66.000.

Scholen maken met regelmaat gebruik van zelfstandigen om de vele gaten in de roosters te dichten, maar dit gaat niet altijd van harte. De nieuw ingehuurde zzp-leraren krijgen meer betaald dan leraren met een vaste aanstelling. Ze hebben veel meer zeggenschap over de uren die ze wel en niet werken en ze zouden volgens het onderwijsveld minder binding hebben met de school.

De bewering vanuit het onderwijsveld dat zzp’ers veel duurder zijn, klopt echter niet helemaal. Het gemiddelde tarief van een zzp-leraar ligt op circa € 55 per uur. Voor hen betaalt een school geen 21% btw en geen bemiddelingskosten, zoals bij een uitzendkracht via een detacheringsbureau het geval is. Die € 55 per uur komt omgerekend overeen met een gemiddeld lerarensalaris.

Bron: RTL Nieuws

Wet DBA helpdesk

Wil je meer duidelijkheid over de wet DBA en model overeenkomsten? Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) is uitgesteld?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA helpdesk
Wet DBA helpdesk

Deliveroo geeft zzp’ers afscheidspremie

De ongeveer 4.500 maaltijdbezorgers die hun werk verliezen door het vertrek (per 30 november) van Deliveroo uit Nederland, krijgen een vergoeding op basis van hun verdiensten en de tijd waarin zij actief waren voor het bedrijf. Een unicum, want de bezorgers worden als zzp’er ingehuurd. Deliveroo betaalt de zzp-koeriers 38% van de verdiensten die ze tussen augustus 2021 en augustus 2022 hebben behaald. Als ze daarvoor ook al voor de maaltijdbezorger werkten, komt daar nog wat bovenop.

Deliveroo heeft hierover afspraken gemaakt met vakbond FNV, dat al langer opkomt voor de rechten van de bezorgers. Het staat de bezorgers vrij om de afkoopsom te accepteren, maar als ze hiervoor tekenen moeten ze afstand doen van verdere claims op het bedrijf. Deze deal doet volgens FNV niets af aan de lopende rechtszaken. FNV rekent erop dat de Hoge Raad eind december uitspraak doet dat de maaltijdbezorgers geen zelfstandig ondernemers waren maar feitelijk in dienst bij Deliveroo. Dat betekent dat zij recht hebben op cao-loon, vakantiedagen en pensioenopbouw.

Lees ook het artikel: Wanneer ben je als zzp’er schijnzelfstandig?

FNV is bang dat de Deliveroo-maaltijdbezorgers zich nu gaan melden bij Uber Eats, een bedrijf dat zich volgens de vakbond evenmin aan de regels houdt. Komend voorjaar verwacht de bond ook een uitspraak van de Hoge Raad over de vraag of de koeriers onder de cao Beroepsgoederenvervoer vallen. Zo ja, moeten maaltijdbezorgers als Deliveroo en Uber Eats als werkgever pensioenpremies afdragen.

Minister Karien van Gennip ondertekende deze week – samen met 7 andere lidstaten – een Europese brief over een effectieve aanpak van schijnzelfstandigen. Er wordt aangedrongen om Europese regels op te stellen om schijnzelfstandigheid bij platformwerk (als maaltijdbezorgers, aanbieders van taxiritten en verhuurders van thuishulp) tegen te gaan.

Bronnen: RTL Nieuws, FD.nl en Rijksoverheid.nl

Forse groei zzp’ers in geestelijke gezondheidszorg

Het aantal zzp’ers in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is de afgelopen 5 jaar met maar liefst 35% toegenomen. Stonden er in 2017 bijna 13.000 zelfstandig ondernemers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dit jaar zijn het er bijna 17.400. Volgens woordvoerder Stans Damen van de GGZ zijn de vermoedelijke redenen van de forse groei van het aantal zzp’ers meer vrijheid, een betere beloning en door de zelfstandigheid beter kunnen omgaan met werkdruk.

De geestelijke gezondheidszorg kampt met grote personeelstekorten. De helft van de GGZ-organisaties heeft bijna 5.400 uitstaande vacatures, waarvan de helft moeilijk vervulbaar. De nasleep van de coronapandemie, de zorgen om de hoge inflatie en armoede door stijgende lasten zijn volgens Damen van grote invloed op de mentale gezondheid van Nederlanders. Er is een groeiend aantal mensen dat op psychische hulp moet wachten. Dat legt een zware druk op de sector. De inhuur van flexkrachten kostte de sector vorig naar 603 miljoen euro.

Bron: Nationale Zorggids

Amsterdam UMC zoekt zzp’ers

Het onderzoeksteam van Amsterdam UMC is op zoek naar zzp’ers die te maken hebben (gehad) met ziekte. UMC wil te weten komen welke ondersteuningsbehoefte zzp’ers hebben bij ziekte én bij de terugkeer naar werk. Het is de bedoeling dat er groepsinterviews worden gehouden met zzp’ers om zo een beter beeld te krijgen van hun ervaringen en de knelpunten waar zij tegen aanlopen.

Lees ook het artikel: Crowdsurance, een alternatief voor AOV en Broodfonds

Het online groepsinterview duurt circa 1,5 uur. Er staan sessies gepland op 9, 10 en 14 november. UMC zal aan de zzp’ers vragen welke ondersteuning zij bij hun ziekte en terugkeer naar werk gemist hebben en wat juist wel geholpen heeft. Zzp’ers kunnen zich via deze link aanmelden. Zij ontvangen als dank voor hun deelname een VVV-bon ter waarde van € 15.

Bron: SoloPartners

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.