• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 10: Zzp’ers regelen te weinig voor later en verkiezingsprogramma's opvallend eensgezind over toekomst arbeidsmarkt

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over het groeiende aantal zzp’ers dat weinig of geen pensioen opbouwt, ombudsman stelt onderzoek in naar haperende schuldhulpverlening voor zzp’ers, en wat melden de verkiezingsprogramma's over zelfstandig ondernemerschap?

Zzp’ers regelen te weinig voor later

Je hele leven hard werken in je eigen bedrijf en dan op je oude dag op een houtje bijten. Dat lot dreigt voor veel zzp’ers, die te weinig regelen voor later. Je druk maken over je oudedagvoorziening staat niet hoog de agenda bij deze ondernemers. Zij vinden het pensioen te duur, te ingewikkeld of nog te ver weg om zich nu al in te verdiepen. Bovendien sluiten pensioenspaarplannen niet goed aan bij hun wensen. Want in tijden van nood kun je niet zomaar aanspraak maken op je opgespaarde pensioengeld.

Het AD laat in een lezenswaardig artikel de 34-jarige zzp’er Gitana aan het woord, die de ambitie uitspreekt om voor haar 55e met pensioen te gaan. Haar doel is om dan maandelijks € 2000 netto te kunnen besteden en daar kan ze zo’n € 200 per maand voor opzij leggen. Op zich positief dat zij zich met haar pensioen bezighoud, maar met deze inleg zal zij haar plannen voor later moeten bijstellen. ‘Ze kan tot haar 55ste zo’n € 80.000 aan pensioen sparen. Als ze daar vervolgens € 2000 per maand uithaalt, is het geld op voor haar 60e,’ rekent Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars voor.

Lees ook: Waarom ik (Martijn Pennekamp) mijn pensioen opbouw bij Bright Pensioen

Het voorbeeld van Gitana staat volgens Koopman model voor een grote groep zzp’ers. Ook Martijn Pennekamp, oprichter van Ikwordzzzer.nl, maakt zich zorgen over de groeiende groep die niets of te weinig regelt voor later. Hij roept zelfstandigen op om vroeg na te denken over het geld waar ze later over willen beschikken. ‘Het is verstandig om direct na aanvang van jouw onderneming te gaan reserveren voor later. Mijn advies is om eerst maandelijks te sparen op een spaarrekening en pas wanneer je er 100% zeker van bent dat het zzp bestaan voor jou de toekomst is over te gaan tot een product als een lijfrente, banksparen of een pensioenpolis.’

Een van de redenen voor zzp'ers om niet te sparen voor later, is dat zij bij hun geld willen kunnen komen als zij door ziekte of arbeidsongeschiktheid zonder inkomsten komen te zitten. Sjaak Zonneveld van BrightPensioen merkt op dat die angst onterecht is. Sinds 2016 kunnen zzp'ers bij langdurige arbeidsongeschiktheid eerder aan hun individuele pensioenpot komen. 'Maar waarom alleen bij arbeidsongeschiktheid?' vraagt hij zich af. 'Waarom niet ook als door andere oorzaken een grote terugval in inkomen plaatsvindt? Maak het mogelijk voor zzp'ers om hun pensioenpot aan te spreken als het inkomen drastisch terugvalt - ongeacht de oorzaak. Dat zal voor veel zzp’ers de drempel weghalen om voor pensioen te sparen. En het zal zorgen dat bij een volgende crisis meer zzp’ers een buffer hebben.'

Bron: AD

Ombudsman onderzoekt schuldhulpverlening voor zzp’ers

Zelfstandigen die ontevreden zijn over de schuldhulpverlening vanuit hun woongemeente kunnen zich sinds deze maand melden bij een speciaal meldpunt van de Nationale ombudsman. Vanwege de coronacrisis zullen veel zzp'ers financiële ondersteuning nodig hebben. Het is de bedoeling dat zij hiervoor kunnen aankloppen bij de gemeente waarin zijn wonen. Maar in de praktijk heeft het merendeel van de gemeenten dit niet op orde.

In bijna twee derde van alle gemeenten is schuldhulp niet aanwezig of niet goed geregeld, zo bleek nog onlangs uit onderzoek van journalistiek platform Pointer. Ondernemers krijgen bijvoorbeeld vaak te horen dat zij geen aanspraak kunnen maken op schuldhulpverlening, omdat dit alleen open staat voor particulieren. Iets wat feitelijk onjuist is en gebaseerd op achterhaalde wetgeving. Ondertussen verwacht de vereniging van schuldhulpverleners NVVK dat zo'n 65.000 zzp’ers dit jaar te maken krijgen met problematische schulden.

Lees ook: Experts waarschuwen voor schuldengolf onder zzp'ers

Ombudsman Reinier van Zutphen kondigt aan een grootschalig onderzoek te gaan uitvoeren naar de toegankelijkheid van de schuldhulpverlening voor ondernemers. Schuldhulpverlening aan ondernemers vraagt volgens hem wel om een ander soort expertise. Gemeenten zouden die in huis moeten halen om goed voorbereid te zijn op de verwachte grote toestroom van zzp’ers. Maar volgens de NVVK zijn er genoeg gespecialiseerde schuldhulpverleners die gemeenten hiervoor kunnen inhuren. 'Zo moeilijk is het nou ook weer niet'.

Bron: Binnenlands Bestuur

Verkiezingsprogramma’s opvallend eensgezind over zzp’ers

De verkiezingskoorts is in alle hevigheid losgebarsten. De toekomst van de arbeidsmarkt staat in debatten misschien niet heel hoog op de verkiezingsagenda, maar bijna iedereen heeft ermee te maken. Hoewel er verschillen zijn tussen de partijen, zijn ze het over een paar zaken eens. Vrijwel alle partijen omarmen het rapport van de commissie-Borstlap. Die noemt de kloof tussen mensen met een vast contract en flexwerkers te groot en de voor- en nadelen van flexibele contracten oneerlijk verdeeld tussen werkgevers en werknemers.

PVV rept over het "tegengaan van de doorgeschoten flexibilisering". GroenLinks wil een einde maken aan "uitbuiting via zonderlinge contractvormen". Denk heeft speciale aandacht voor Nederlanders met een migratieachtergrond die vaak "worden ingezet als de klapstoeltjes van de economie".

Linkse partijen gaan nog een stap verder en willen bijvoorbeeld meer doen tegen schijnzelfstandigheid en de onderhandelingspositie van zzp'ers verbeteren. PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie en D66 pleiten bijvoorbeeld voor het mogelijk maken van minimumtarieven. PvdA wil dit per sector afspreken, Christenunie wil het regelen in de cao’s.

Lees ook: Dit zijn de verkiezingsplannen die zzp'ers raken

Van de partijen die nu in de Tweede Kamer zitten wil alleen het Forum voor Democratie de huidige regels behouden. Maar de meeste partijen willen de fiscale verschillen tussen zzp'ers en mensen in loondienst opheffen of verkleinen zodat het voor werkgevers (of opdrachtgevers) ongeveer even duur is om een zzp'er of een werknemer in te huren.

De financiële prikkel om met zzp'ers in zee te gaan moet op die manier verdwijnen. De aard van een klus, in plaats van de prijs ervan, bepaalt dan meer of iets door een zelfstandige moet worden gedaan of door een medewerker in loondienst.

TIP Wil je van alle politieke partijen weten wat zij voor hebben met zelfstandig ondernemer? Ondernemend Nederland (ONL), dat evenals Het Ondernemerscollectief is aangesloten bij de VZN, maakte een mooi overzicht dat je hier kunt downloaden.

Bronnen: RTL Nieuws en NOS.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl.

Onze partners

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.