• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 4: Zzp’ers in de bouw en horeca profiteren, patiënten gebaat bij toename zorg-zzp’ers en zzp’ers grijpen hun kans bij personeelstekort energietransitie

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Zzp’ers in de bouw en horeca profiteren van krapte

Zzp’ers in de bouw en de horeca hebben het afgelopen jaar geprofiteerd van de krapte op de arbeidsmarkt, waar andere zelfstandigen zonder personeel er nauwelijks op vooruit zijn gegaan. In een schaarstesector als de bouw konden zzp’ers 18% tot 30% meer verdienen. De tariefstijgingen bij zzp’ers lopen ver uiteen. De tarieven voor ingehuurd kantoorpersoneel stegen vorig jaar met slechts 3,8%, net iets meer dan de cao-lonen maar minder dan begin 2022 werd voorzien.

Dit blijkt uit een rondvraag bij verschillende platforms voor flexarbeid door HR-dienstverlener HeadFirst Group en arbeidsmarktdataspecialist Intelligence Group. De onzekerheid in de markt, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de inflatie, maakt opdrachtgevers voorzichtig. Dat speelt veel zzp’ers parten.

Bij de platforms Maqqie en Temper werden de grootste tariefverhogingen door zzp’ers in de bouw en horeca genoteerd. Aan de andere kant scoorde de detailhandel met slechts 1% slecht, ook in de logistiek was de spoeling dunner. Zzp’ers in deze branche verdienden bij beide platforms in 2022 geen cent meer dan in 2021, terwijl mensen in loondienst er 4,7% op vooruitgingen.

Bereken jouw minimale uurtarief met de uurtarief calculator

Volgens onderzoek in opdracht van platform Fiverr onder duizenden freelancers gelooft driekwart dat de omstandigheden in 2023 beter worden. Vier op de vijf zzp’ers vindt dat de manier waarop opdrachtgevers naar freelancers kijken het afgelopen jaar ten goede is veranderd. Het aantal organisaties dat permanent met een flexibele schil werkt, neemt toe. HeadFirst Group en intelligence Group verwachten een gemiddelde tariefstijging van 4% tot 6% voor zzp’ers in 2023.

Bronnen: FD.nl en De Ondernemer

Ook patiënten gebaat bij toename zorg-zzp’ers

Niet alleen de zorgmedewerkers worden gelukkiger van de overstap van werken in loondienst naar het zelfstandig ondernemerschap, maar de toename van het aantal zorg-zzp’ers heeft ook een positieve invloed op de patiënten. Amy Jansen van brancheorganisatie SoloPartners adviseert zzp’ers in de zorg en ziet de groei van dichtbij. “Als zzp‘er in de zorg kom je weer dichter bij hetgeen waarvoor veel mensen ooit in de zorgsector begonnen: echte tijd, echte aandacht, echte menselijkheid. En vaak met een betere werk-privébalans en een fijner salaris.”

Het aantal zzp’ers in de zorg groeit hard. In 2022 nam het aantal zelfstandigen in de zorg met 50% toe. Jansen weet waarom. “De werkdruk in de zorg is zo hoog geworden en de waardering zo laag, dat mensen op zoek gaan naar andere manieren om hun werkplezier en privébalans terug te vinden.”

Die ervaring heeft Jeroen Swanen, HR-manager van ouderenzorginstelling Vitalis, ook. “Zorgmedewerkers kiezen het vak omdat ze houden van echte aandacht voor mensen. Maar tijd voor bijvoorbeeld een spelletje met bewoners hebben ze niet meer. Ook de niet-flexibele werktijden waren een reden dat we de afgelopen jaren veel medewerkers hebben zien vertrekken.” Vitalis probeert te leren van de vertrekkende zorgmedewerkers én van de zzp’ers die ze daarvoor in de plaats hebben gekregen. Onder meer door meer aandacht voor een betere werk-privébalans van de zorgmedewerkers.

Bron: Libelle

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

ZZP Stappenplan
ZZP Stappenplan

Zzp’ers grijpen hun kans bij personeelstekort energietransitie

Het tekort aan personeel is een spelbreker voor de energietransitie. Juist in de beroepen die essentieel zijn voor de overgang naar schonere energie, is het extra moeilijk om aan vakbekwaam personeel te komen. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, grijpen zzp’er hun kans. Zo neemt het aantal zelfstandige bouwinstallateurs snel toe. In de eerste drie kwartalen van 2022 werden ruim 3.400 nieuwe zzp-bouwinstallatiebedrijven opgericht. Dit waren er een jaar eerder nog 2.600.

Dit blijkt uit de arbeidsmarktindicator van ABN AMRO. Volgens de bank kan het groeiende tekort aan personeel de energietransitie in de weg gaan staan. Installatiemonteurs, werkvoorbereiders, calculators, isoleerders van muren, daken en vloeren en werknemers in de grond- weg- en waterbouw zijn momenteel ontzettend moeilijk te vinden, maar zeer belangrijk voor de in Nederland gestelde energiedoelen.

Eind december 2022 was ruim 36% van de vacatures van de beroepen die gerelateerd zijn aan de energietransitie onvervulbaar. Dit percentage ligt hoger dan de tekorten op de totale arbeidsmarkt, die tussen de 20% en 25% schommelen. De onderzoekers verwachten dat de arbeidsmarkt de komende jaren krap blijft, zelfs bij een afkoelende economie. De groeiperspectieven van werk rond de energietransitie speelt zzp’ers in de kaart, mits zij een gekwalificeerde opleiding of certificering hebben. Anders kan hun inzet ten koste gaan van de kwaliteit, zo wordt gesteld.

Bronnen: Duurzaam Ondernemen en Business Insider

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

ZZP Agenda