• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 51: Zzp’er onterechte zondebok in de zorg, eind 2024 wetsvoorstel over verplichte AOV en zzp’ers volgens CBS het meest kwetsbaar voor armoede

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Zzp’er onterechte zondebok in de zorg

Zzp’ers, uitzendkrachten en gedetacheerden krijgen ten onterecht de schuld van de verslechterde financiële situatie in de zorgsector. Dit zegt SoloPartners, de brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg, die een medestander heeft in de medische nieuwssite MedicalFacts. Volgens beide bronnen geeft Zorgvisie een vertekend beeld van de situatie door een CBS-cijfer (18% stijging van de kosten van personeel dat niet in loondienst is) volledig aan de zzp’ers in de zorg toe te schrijven. “Dat klopt dus niet.”

Volgens SoloPartners dreigen de zzp’ers en de uitzend- en bemiddelingsbureaus de zwartepiet te krijgen voor de kostenstijging, terwijl zij dit niet veroorzaakt hebben. Oorzaken schuilen (ook) in het gestegen ziekteverzuim onder vast personeel en de hoge werkdruk in de zorgsector. Bovendien nemen zorginstellingen een afwachtende houding aan bij het aantrekken én behouden van personeel. “Een stijging van 18% betekent op zichzelf niets. Uit de CBS-cijfers blijkt dat een deel van die stijging wordt gecompenseerd door een daling van de kosten van vast personeel”, aldus SoloPartners.

Cijfers en statistieken kunnen een vertekend beeld geven, zo wordt gesteld. “Uit de cijfers blijkt dat de kosten van personeel dat niet in loondienst is (PNIL) 9,05% van de totale personeelskosten bedragen, inclusief de toename van 18%. Dit betekent dat het percentage PNIL in 2021 ongeveer 7,7% bedroeg. In absolute percentages valt de toename van personeel dat niet in loondienst is alleszins mee.”

Bronnen: MedicalFacts en SoloPartners

Eind 2024 wetsvoorstel over verplichte AOV

Er komt volgend jaar naar verwachting duidelijkheid over de komst en de invulling van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandig ondernemers. Het wetsvoorstel over het pensioenakkoord, waar de verplichte AOV onderdeel van is, is volgens planning eind 2024 klaar. De wet zal op zijn vroegst in 2026 ingaan.

Het Ministerie van Sociale Zaken werkt op dit moment de wet uit op basis van een adviesrapport van de Stichting van de Arbeid. De AOV gaat gelden voor alle ondernemers die inkomstenbelasting moeten betalen over de winst uit hun onderneming. Dit geldt ook voor hun echtgenoten die meewerken. Zzp’ers met een AOV krijgen maximaal 70% van hun inkomen in de laatste maand dat ze hebben gewerkt, over een inkomen tot maximaal 143% van het minimumloon. De maximale uitkering is 100% van het wettelijk minimumloon.

Lees ook het artikel: Vrijblijvend AOV-offertes opvragen

De jaarpremie komt waarschijnlijk tussen de 7,5 en 8% van het laatst verdiende inkomen te liggen. Iedere zelfstandige krijgt een verzekering met dezelfde voorwaarden, ongeacht de eigen situatie. Het kabinet onderzoekt nog of er op een later moment weer kan worden gekozen voor een particuliere AOV met minimaal dezelfde dekking en premie. Tot de verplichte AOV er is, is het voor ondernemers zaak om zelf goed na te denken over een financiële back-up bij uitval door ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Bron: Facto.nl

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Stel: je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt. Wat dan? Kom erachter wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kan betekenen.

Vergelijk AOV-offertes
2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Zzp’ers meest kwetsbaar voor armoede

In 2022 moesten 335.000 huishoudens (van de in totaal bijna 7,7 miljoen) rondkomen van een laag inkomen. Ofwel, 4,4% van de huishoudens leefde met armoederisico. De armoedegrens voor een alleenstaande lag vorig jaar op € 1.200 per maand, voor een paar op € 1.690 en voor een éénoudergezin op € 1.830. Zzp’ers zijn het meest kwetsbaar voor armoede, stelt het CBS, dat in het rapport Armoede en sociale uitsluiting 2023 de nieuwste gegevens presenteert over de bevolking van Nederland die in financieel en sociaal opzicht achterblijft bij de rest.

Van de mensen met hoofdzakelijk inkomen uit betaald werk maakte 1,7% (135.000 werkenden) in 2022 deel uit van een huishouden onder de lage-inkomensgrens. De koopkracht van werknemers steeg vorig jaar, die van zelfstandigen daalde. Bij zelfstandigen met personeel (zmp’ers) en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) steeg het armoederisico naar respectievelijk 2,9% en 5,9%.

Van de zzp’ers en zmp’ers met kans op armoede had een derde een direct beschikbaar vermogen van minimaal € 10.000. Ruim 14% van de zzp’ers en 12% van de zmp’ers kon een beroep doen op liquide middelen van € 50.000 of meer. Bij werknemers was dat 9%, en ook een liquide vermogen van minstens € 10.000 kwam bij hen met 22% minder vaak voor dan bij zelfstandigen.

Lees ook het artikel: Wat zijn liquide middelen en waarom is dit van belang voor jou als zzp’er?

Binnen de EU scoort Nederland redelijk gunstig qua risico op armoede of sociale uitsluiting. Voor wat betreft het armoederisico waren in tien lidstaten de percentages lager dan die van Nederland. In Tsjechië was het armoederisico het kleinst.

Bron: Zorgkrant

Kerstpakket? Niet voor de zzp’er

Waar 70 tot 80% van de werknemers volgens Kerstpakketten.nl een kerstpakket ontvangt, krijgt 20 tot 30% géén aardigheidje van de baas. De 1,2 miljoen zzp’ers kunnen sowieso zelden op een kerstpakket rekenen. Een aantal zzp’ers heeft dit probleem getackeld door elkaar dan maar een kerstpakket te geven. Er zijn zelfs zzp’ers die zelf een pakket samenstellen en dat vervolgens aan zichzelf cadeau doen, zegt zelfstandig schrijver, journalist en columnist Jerry Goossens deze week in zijn column in het AD. Een soort Mister Bean gevoel dus.

Goossens: “Mensen zonder kerstpakket zijn natuurlijk sneu. Maar mensen die zelf € 15 inleggen om via een omweg voor zichzelf een pakket aan te schaffen, staan natuurlijk een paar flinke treden hoger op de sneuheidsladder. Nee, dan neem ik toch liever een voorbeeld aan vriend K, zelfstandig stukadoor, die aan het einde van elk jaar bij de slijter een doos met sterke drank samenstelt, en de kosten onder de post ꞌkerstpakketꞌ van de belasting aftrekt.”

Goossens zou zichzelf graag een kerstpakket cadeau doen. “Ware het niet dat ik dan weet wat erin zit, wat het onmogelijk maakt om erop te mopperen. Want ik geloof dat dát de grootste attractie van de traktatie is: dat je er lekker ontevreden mee kunt wezen.” Er worden pakketten verkocht met namen als ꞌblozendꞌ, ꞌavondvullendꞌ, ꞌcoolꞌ of ꞌknusꞌ. “Op zich is dat al voldoende om je een avondje helemaal scheel te ergeren. Maar dat al die pakketten uit min of meer dezelfde supermarktproducten bestaan, maakt het helemaal af. Ik heb het pakket ꞌuitgebreidꞌ besteld, zodat ik mij de hele kerstavond lang scheel kan ergeren. Deel ik als zzp’er toch een beetje in het kerstgevoel.”

Bron: AD

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

ZZP Agenda