• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 44: Vertrouwen in pensioenfondsen bij zzp'ers laag, nieuwe wet afscherming gegevens zzp’ers ontoereikend en zzp’ers mijden duurdere tankstations

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Vertrouwen zzp’ers in pensioenfondsen laag

Bijna de helft van de zzp’ers in Nederland (46%) zegt het vertrouwen kwijt te zijn in traditionele pensioenfondsen en verzekeraars en regelt daarom zelf zijn of haar oudedagsvoorziening via zelf investeren, sparen of beleggen. Dit percentage ligt vrijwel gelijk aan het percentage Nederlanders dat het niet fijn vindt dat ze momenteel geen zeggenschap hebben over wat pensioenfondsen met hun ingelegde geld doen.

Lees ook het artikel: Wat zijn je pensioenmogelijkheden als zzp’er?

Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Markteffect. Bijna de helft van de ondervraagden wil meer controle over waar hun geld voor wordt gebruikt en hekelt het feit dat zij hier nu in vele gevallen geen invloed op kunnen uitoefenen. Ouderen vinden meer zeggenschap over de ingelegde pensioengelden belangrijker dan jongeren. Van de 25- tot 35-jarigen vindt 35% de beperkte invloed een probleem, terwijl dat bij de oudere leeftijdsgroepen tussen de 45 en 50% zit.

Een onderwerp als duurzaamheid wordt steeds belangrijker, zoals bij bijvoorbeeld BrightPensioen het geval is. De totale inleg wordt duurzaam belegd en je wordt als zzp-klant direct mede-eigenaar en hebt daarmee iets te zeggen over je pensioen.

Bron: Accountancy Vanmorgen

Nieuwe wetgeving afscherming gegevens zzp’ers ontoereikend

Commerciële websites als Transfirm, Oozo, Drimble en Infobel publiceren ongevraagd adresgegevens van zzp’ers. Sterker nog, als je als zelfstandige zonder personeel verhuist, passen deze websites je adresgegevens automatisch aan. Ook al heb je je bedrijfsgegevens niet zelf in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel gewijzigd.

Een adreswijziging in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) wordt automatisch doorgegeven aan het Handelsregister, dat weer koppelingen heeft met bovengenoemde commerciële websites. Dit komt omdat deze sites een business to business-abonnement hebben bij de KvK, waardoor de gegevens wettelijk verplicht moeten worden verstrekt. De KvK heeft getracht om de verstrekking van gegevens van zzp’ers te beperken, maar is door de rechter terug gefloten. Het hoger beroep loopt nog.

Minister Adriaansen van Economische Zaken en Klimaat is bezig met nieuwe wetgeving dat alle zzp’ers op verzoek hun gegevens kunnen afschermen in het Handelsregister. Voor vele eenmanszaken is dit veel te laat, aangezien de thuisadressen allang op allerlei websites te vinden zijn. Ondernemers dienen een alternatief postadres (zoals een postbus) te registreren om qua privacy beter beschermd te zijn. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens gaat deze maatregel niet ver genoeg. De AP wil een systeem, waarbij het vestigingsadres automatisch wordt afgeschermd en alleen kan worden ingezien door een advocaat, deurwaarder, bank, verzekeraar of journalist.

Bron: Radar

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.

Meer over de pensioen helpdesk
Pensioen helpdesk

Zzp’ers laten duurdere tankstations links liggen

Zzp’ers, mkb’ers en leaserijders laten de duurdere tankstations langs de snelwegen sinds de coronapandemie vaker links liggen. Zzp’ers en mkb’ers zitten bij de snelwegtankstations op 80% van het aantal transacties in vergelijking met 2019. Er wordt door deze ondernemers buiten de snelwegen juist méér getankt. Deze groepen zakelijke rijders zaten bijvoorbeeld in de maand september van dit jaar op 110% van het aantal transacties van januari 2019.

Tip: Tank ook langs de snelweg met 14 ct/l korting met de gratis tankpas voor leden van Het Ondernemerscollectief

Leaserijders tanken wél overal veel minder: het aantal tanktransacties schommelt langs de snelwegen rond de 60% van de periode vóór de coronapandemie. Buiten de snelwegen ligt dit op 80%. Dit blijkt uit cijfers van mobiliteitspasaanbieder Multi Tankcard. Volgens directeur Patrick Roozeman wordt er minder getankt door het thuiswerken en door het laden van elektrische auto’s. Dat zzp’ers en mkb’ers juist méér tanken, is omdat thuiswerken voor deze groepen geen optie is, stelt Roozeman. De verwachting is dat deze trend zich voorlopig doorzet.

Bron: TankPro

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Zakelijk of privé rijden?

Zakelijk of privé rijden?

Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!