• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 31: Rechtszaak coronaschade zzp’ers in kunstsector opgeschort, uitstel strengere regels zzp’ers bedreigt flexbranche, meer jongeren starten als zzp'er

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Rechtszaak coronaschade zzp’ers in kunstsector opgeschort

De Nederlandse Staat krijgt uitstel van de Kunstenbond om te komen met een compensatievoorstel voor de schade die de kunst- en cultuursector heeft geleden door de coronamaatregelen. De vereniging heeft berekend dat kunstenaars ongeveer 1.6 miljard schade hebben geleden tijdens de coronapandemie. Het ultimatum verliep afgelopen woensdag 3 augustus, maar een aantal ministeries (als Sociale Zaken en OCW) heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben.   

De Kunstenbond, die de actie 'De Kunst klaagt aan' opzette, verwacht in de tweede helft van augustus een inhoudelijke reactie van de ministeries. Femke Strik van de Kunstenbond: “We waren stellig over de deadline omdat je anders niks bereikt, maar ons doel is om compensatie voor elkaar te krijgen, niet om er zo hard mogelijk in te gaan. Wel bereiden wij onze dagvaarding verder voor. Als de Staat in zijn reactie geen aansprakelijkheid aanvaardt, gaan we over tot een rechtszaak.”

Ongelijke behandeling is de belangrijkste grond voor de rechtszaak die de Kunstenbond samen met negen creatieve zzp’ers dreigt aan te spannen. De afgelopen weken konden creatieve zzp’ers via de webpagina De Kunst klaagt aan aangeven hoeveel schade zij door het coronabeleid leden. 492 zzp’ers meldden gezamenlijk ruim 20,8 miljoen schade, ofwel ongeveer € 42.000 gemiddeld per zzp’er.      

Bron: Trouw

Uitstel strengere regels zzp’ers bedreigt de flexbranche

De combinatie van strengere regels voor uitzendbedrijven en structurele krapte op de arbeidsmarkt maakt het risico op een verdere verschuiving van de inhuur van uitzendkrachten naar zzp’ers groot. Deze waarschuwing deed ING de afgelopen week in een rapport over de flexbranche. De verwachting is dat uitzendwerk snel duurder zal worden, terwijl zelfstandigen pas over enkele jaren te maken krijgen met nieuwe wettelijke eisen. “Het grootste risico voor de sector wordt het ongelijke speelveld tussen uitzendkrachten en zzp’ers”, stelt ING.

Ondanks de sombere economische vooruitzichten neemt het aantal starters toe. Veel van de nieuwe zzp’ers vinden opdrachten via platforms als Uber, Temper, YoungOnes en Maqqie. De platforms groeien momenteel explosief, al is hun aandeel nog relatief gering. Ongeveer 50.000 van de 1,1 miljoen zzp’ers verdienen via platforms hun brood. De hele flexbranche telt 460.000 werknemers. De groei in de flexbranche loopt, na jaren van stijgingen, dit jaar terug. “Als je via een platform € 23 per uur kunt verdienen als afwasser, wil niemand nog voor € 15 in loondienst”, aldus Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group, dat arbeidsmarktdata verzamelt en analyseert.

Het kabinet wil de bezem door de flexbranche halen en het ongelijke speelveld tussen vast en flexibel werk effenen. Maar het ziet er naar uit dat uitzenden eerder aan de beurt komt dan werken met zzp’ers. Plannen om de duur van uitzendkrachten te bekorten, draaideurconstructies te verbieden en de uitzendvergunning terug te brengen, gaan misschien al in 2023 of 2024 in. Strengere controle op schijnzelfstandigheid komt er niet voor 2025 en de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen laat tot minstens 2027 op zich wachten. Dat betekent dat uitzendwerk voor opdrachtgevers snel duurder en minder flexibel wordt.     

Bronnen: De Ondernemer en FashionUnited

100% afgekeurd en als zzp’er gestart

Als zzp’er starten, terwijl je 100% arbeidsongeschikt bent. Het kan heel moeilijk zijn, maar Virgil Smit uit Loosdrecht bewijst dat het mogelijk is als je kijkt naar wat je wél kan. De 55-jarige Smit is vanwege een chronische zenuw/spierziekte, hernia en diabetes type 2 begin 2022 voor 100% afgekeurd, maar de voormalig ICT’er startte in mei dit jaar als zzp’er een eigen onderneming als chocolatier.

Lees ook het kennisartikel: Als zzp’er starten vanuit de WIA  

Smit valt onder de WIA. Hij kon een onderneming starten, zonder dat dit gevolgen heeft voor zijn uitkering. Hij kwakkelt al sinds 2012 met zijn gezondheid, maar hij kijkt niet naar zijn beperkingen maar naar zijn mogelijkheden. De Loosdrechter heeft zijn passie voor bakken omgezet in het beroep van chocolatier. Omdat hij volledig is afgekeurd en recht heeft op een uitkering, nam hij eerst contact op met het UWV.

Smit: “Ik wilde goed voorbereid zijn en weten of het überhaupt een goed idee is, een eigen onderneming starten. Gelukkig stimuleert het UWV dit soort initiatieven. Bij de Belastingaangifte zal blijken of ik iets terugkrijg of dat ik moet bijbetalen.” De chocolatier wil voorzichtig opschalen en heeft daarbij een financieel zetje nodig. Smit is hard aan het sparen en hij is bovendien een crowdfundingsactie begonnen.        

Bron: De Ondernemer

Steeds meer jongeren aan de slag als zzp’er

Steeds meer jongeren gaan als zzp’er aan de slag. Cijfers van de Kamer van Koophandel spreken boekdelen. Het aantal jonge zzp’ers onder de 30 jaar in Nederland is van januari 2019 tot januari 2022 gestegen van 211.000 naar 306.000. De jongeren beginnen vaak thuis een eigen webshop, winkel of bureautje of ze gaan één of meerdere dagen aan de slag via platforms als Uber, Thuisbezorgd, Deliveroo, Helpling, YoungOnes of Temper.

De KvK heeft wel een verklaring voor deze trend. Jessica van Es: “Ze willen zelf bepalen wanneer ze gaan werken en zelf hun werk indelen. Op scholen wordt het ondernemerschap gestimuleerd. Er zijn zelfs opleidingen waar de scholieren zelf een onderneming moeten starten.”

Rosalie de Beer van YoungOnes ziet dat flexibiliteit bij veel jongeren de voornaamste reden is om zich bij platforms in te schrijven. Daarnaast is het voor de jongeren lekker bijverdienen, omdat het gemiddelde uurtarief hoog ligt. De jongeren vinden het ook fijn om bij allerlei organisaties en branches ervaring op te doen. De FNV waarschuwt daarentegen dat de jongeren schijn-zzp’ers zijn, die geen vakantiegeld en vakantiedagen krijgen, niet krijgen doorbetaald als ze ziek zijn en geen WW-uitkering krijgen.

Bron: De Ondernemer

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Juridische service

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.