• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 16: Oplichting zzp’ers met advertentieverkoop, roep om standaardtarief zzp’ers binnen de kerk en btw op zonnepanelen naar 0%

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Radar: 'Z-Works licht zzp’ers op met ordinaire advertentieverkoop'  

Zzp’ers die worden gevraagd om mee te werken aan een tv-programma, omdat hun deskundigheid en expertise perfect aansluiten bij de uitzending die op primetime wordt uitgezonden op RTL of SBS6. Na drie kwartier telefonische babbeltjes blijkt het niet meer dan een ordinaire, veel te dure advertentieverkoop. Dit is volgens het consumentenprogramma Radar de werkwijze van productiehuis Z-Works, dat overdag uitzendt op de commerciële zenders van RTL en SBS6.  

De werkwijze van Z-Works wordt omschreven als 'testosteron gedreven verkopers' en 'hongerige hardcore telefonische verkopers'. Z-Works maakt 9 programma’s waarin ze reclamefilmpjes van bedrijven achter elkaar zetten, maar zo verkopen ze het volgens Radar niet aan de ondernemers. Het gaat om de uitzendingen: Op de Zaak, Onderweg naar de Regio, Holland van Boven, De Barometer, How it’s done, Op de camping, Dit is Holland, Nederland beleeft, Zakelijk Nederland en Business in Europe.

Volgens Radar verkoopt Z-Works op een agressieve en misleidende manier advertentiezendtijd voor deze programma’s. Er wordt eerst verteld dat het om een redactioneel item gaat, niet dat het een betaald reclame-item wordt. Radar heeft ervaringen gehoord dat ondernemers daarbij onder druk worden gezet om een contract te tekenen. Volgens de huidige telecommunicatiewet mogen zowel zzp’ers als consumenten niet zonder toestemming worden benaderd voor marketingdoeleinden. RTL gaat met Z-Works in gesprek.            

Bronnen: Radar en Gids.tv

Standaardtarief zzp’ers binnen de kerk noodzakelijk

Er moet een degelijk zzp-tarief binnen de kerk komen. De ondernemende theoloog wordt namelijk steeds meer werkelijkheid en is noodzakelijk voor een toekomstgerichte kerk. Een standaardvergoeding waarbij de zzp’er (financieel) op waarde wordt geschat, kan niet langer uitblijven. Dit stelt theoloog en bedrijfskundige Tabitha van Krimpen.  

Bereken jouw minimale uurtarief met de uurtarief calculator.

Het standaard preektarief binnen de Protestantse kerk in Nederland (€ 136) wordt als maatgevend gebruikt voor bijvoorbeeld lezingen en workshops van zzp’ers die zich wijden aan de verspreiding van het evangelie. Door de matige financiële vergoeding komen veel bevlogen vernieuwers met hart voor de kerk en het geloof uitgeblust en gedesillusioneerd thuis te zitten, zegt Van Kampen. Voor de vergoeding van € 136 moet de reli-ondernemer een kerkdienst afstemmen met preekvoorzieners, de liturgie en preek maken, de reistijd compenseren, de dienst houden en daar als ondernemer nog btw van aftrekken.

Van Kampen pleit voor een standaardtarief voor zzp’ers binnen de kerk (in de wereld van het reli-ondernemen is € 90 per uur niet ongebruikelijk), evenals voor een standaardtarief per activiteit (preek, lezing, workshop).      

Bron: Nederlands Dagblad

Bij schijnzelfstandigheid kijken naar uurtarief onder de € 35

Het kabinet moet zich bij de aanpak van schijnzelfstandigheid niet richten op alle zzp’ers, maar alleen op het deel van de zelfstandigen dat minder dan € 35 per uur verdient. Dit stelt CEO Marion van Happen van HR-dienstverlener HeadFirst. De groep zzp’ers die onder de grens van € 35 per uur verdient, heeft moeite om financiële buffers op te bouwen. Deze groep kent op grote schaal een gedwongen zzp-schap, stelt Van Happen. Dit gaat dan bijvoorbeeld om winkelverkopers, onderwijsassistenten en barpersoneel.   

Lees ook het artikel: Wanneer ben je als zzp’er schijnzelfstandig? 

Van de 1,2 miljoen zzp’ers die dagelijks in Nederland werken, is slechts 7% gecategoriseerd als gedwongen zzp’er, stelt HeadFirst. Dan gaat het dus over ongeveer 80.000 werkende mensen op de arbeidsmarkt. Volgens Van Happen moet er eens gekeken worden naar een sectorale benadering (zoals in België het geval is) die zich richt op handhaving van sectoren, waarbij specifiek wordt gekeken naar die 7% die zich categoriseert als gedwongen zzp’er.

Bron: BNR Nieuwsradio

SharePeople komt met AOV tot pensioenleeftijd en eigen arbodienst

SharePeople, een coöperatie die haar leden voorziet van een inkomen tijdens de eerste twee jaar dat zij arbeidsongeschikt zijn, komt met een alternatief voor een AOV tot de pensioenleeftijd. Daarnaast start SharePeople een eigen arbodienst. De coöperatie wil met een uitgebreidere AOV een oplossing bieden voor leden (zzp’ers en andere zelfstandig ondernemers) die langere tijd ziek zijn, zodat zij tot aan de pensioenleeftijd van een inkomen voorzien zijn.  

Hoe de nieuwe oplossing voor arbeidsongeschiktheid tot aan de pensioendatum eruit gaat zien, is nog niet bekend. De eigen arbodienst van SharePeople gaat SharePeople Crowdability heten. Hierin gaan zzp’ers samenwerken aan hun eigen duurzame inzetbaarheid.

Bron: Findinet.nl

Kabinet: btw op zonnepanelen naar 0%

Het kabinet wil de btw op zonnepanelen terugbrengen naar 0%. Deze wijziging ten opzichte van de huidige btw-subsidie moet het eenvoudiger maken zonnepanelen aan te schaffen. Het is nu lastig en soms onmogelijk om de btw terug te krijgen. Consumenten moeten daarvoor een eenmanszaak oprichten en zich aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Kleine eenmanszaken zijn vrijgesteld van het afdragen van btw, mits ze per jaar een btw-afdracht moeten doen van minder dan € 1.800.

Lees ook het kennisartikel: Zijn zonnepanelen aftrekbaar als zzp’er?

Voor zzp’ers is de regeling soms onmogelijk. Zzp’ers zijn al ondernemer. Zij mogen bij de fiscus geen tweede, aparte eenmanszaak opzetten. Daarmee valt deze groep vaak buiten de boot als ze de btw willen terugvragen voor hun particuliere zonnepaneleninstallatie. Ook voor de Belastingdienst betekent de regeling een administratieve last. De overheid heeft een internetconsultatie geopend voor het plan. In de consultatie staat ook dat het verhuren van zonnepanelen – dat vaak door gemeenten wordt aangeboden – wél met 21% belast blijft worden.

Bron: Tweakers

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als zzp'er? Bereken je besteedbaar inkomen via onze netto inkomen calculator!