• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 19: Nauwelijks terugvordering Tozo-steun, Dag van de zzp’er en vrouwelijke zzp’ers vrezen opdrachtgevers kwijt te raken door moederschap

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Nauwelijks terugvordering Tozo-steun

Nederlandse gemeenten hebben nauwelijks Tozo-steun teruggevorderd van zelfstandig ondernemers. In het kader van de coronasubsidieregeling voor zzp’ers is bijna drie miljard euro uitgekeerd. Daarvan werd 130 miljoen euro (ofwel ongeveer 4%) teruggevorderd. Dit meldt het radioprogramma Pointer, dat concludeert dat gemeenten weinig belang hechten aan controle.  

De Tozo-regeling liep van maart 2020 tot oktober 2021. Amsterdam was de meest coulante gemeente en kende ruim 95% van de aanvragen toe. Amsterdam vorderde 7% terug, gelijk aan het gemiddelde van de tien grootste gemeenten. Uit onderzoeken en controles blijkt dat bij subsidieregelingen als de Tozo 20% onrechtmatig wordt ontvangen. In dat geval zou  - na aftrek van de 130 miljoen euro die is teruggevorderd – ongeveer 470 miljoen euro ten onrechte ontvangen zijn.

Bron: Accountancy Vanmorgen

Dag van de zzp’er met workshops, sprekers en netwerken

Inspirerende workshops, de behandeling van centrale thema’s door toonaangevende sprekers, netwerken en een hapje en een drankje. Je vindt het allemaal op de Dag van de zzp’er, die op 4 juni in Hart van Holland in Nijkerk plaatsvindt.   

Er is een informatieplein met partners die jou als zzp’er verder helpen. Je kunt vragen stellen aan specialisten en jezelf ontwikkelen met het volgen van verschillende workshops. Peter Heerschop is dagvoorzitter. Sprekers zijn onder anderen Gregory Sedoc (Focus, talentontwikkeling en vitaliteit), Kelly Weekers (Pak de regie over je onderneming), Tessa Dekkers (Slapend rijk worden) en Franck Fielemon (Succesvol verkopen zonder te leuren, sleuren en zeuren). Bekijk hier het gehele programma.

Bron: Dag van de zzp’er

70% vrouwelijke zzp’ers vreest opdrachtgevers kwijt te raken door moederschap

Zeven op de tien vrouwelijke zzp’ers met een kinderwens vrezen opdrachtgevers kwijt te raken als ze rond de geboorte van hun kind tijdelijk stoppen met werken. Een angst die grotendeels onterecht is, blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 1.000 zzp’ers met kinderen of met een kinderwens. Slechts 9% van de vrouwelijke zzp’ers die tijdens het ondernemerschap moeder werden, geeft aan dat zij ook daadwerkelijk klanten of opdrachten zijn kwijtgeraakt.

Lees ook het artikel: Wat is de regeling voor zwangerschapsverlof als zzp’er?

Ondernemende vaders maken vaker tijd vrij (45%) voor de geboorte van hun kind. Van de mannelijke zzp’ers die vóór het ondernemerschap een kind kregen, deed 29% dat. Onder moeders is dat verschil er niet. In beide gevallen werkte ongeveer driekwart van de vrouwen minder rond de geboorte van hun kind. De regeling voor zwangere zelfstandig ondernemers is bij velen onbekend. Veel zzp’ers (54% van de vrouwen en 70% van de mannen) die nog geen kinderen hebben (en dat wel willen) weten niet dat zwangere ondernemers een uitkering kunnen krijgen rond de geboorte. Zwangere zelfstandig ondernemers kunnen deze uitkering aanvragen via het UWV. Zij krijgen dan rond de geboorte minimaal 16 weken een uitkering ter hoogte van het minimumloon.  

Bron: Bieb.knab.nl

Kanaries die de verstikkende kolenmijn ontvluchten

Of je nu een vast contract hebt of zzp’er bent, iedereen verdient sociale zekerheid. Dit stelt Roos Wouters deze week in een opiniestuk in dagblad Trouw. Volgens haar groeit de kloof tussen mensen met en zonder sociale zekerheid en reageert de politiek te traag op de veranderingen op de arbeidsmarkt, met meer flexwerkers. “Koppel de opbouw van arbeidsongeschiktheid, opleidingsbudget en pensioen aan de werkende zelf. Zo dragen werkgevers bij aan deze collectieve zekerheden, ongeacht de contractvorm.”

Het percentage mensen met werkgerelateerde stress neemt al jaren toe. In 2020 had 1,2 miljoen Nederlanders burn-outklachten. Vooral werknemers (34%) ervaren werkstress. De belangrijkste oorzaak: een gebrek aan autonomie. Freelancers en zzp’ers geven juist aan meer autonomie en minder stress te ervaren. Steeds meer mensen hebben liever meer autonomie ten koste van zekerheid, dan overgeleverd worden aan de grillen van de werkgever.

Lees ook het artikel: Gezond groeien vraagt om een gezonde mindset

Toch blijft de politiek zich hartstochtelijk vastklampen aan het vaste contract als toegangspoort tot een hypotheek en sociale zekerheid, stelt Wouters. “De mensen die tegenwoordig voor zichzelf beginnen zijn de kanaries die de verstikkende kolenmijn ontvluchten. Neem het ze eens kwalijk. Liever dat, dan overspannen op de bank belanden met de zekerheid terug te moeten keren naar de baan die ze ziek maakt. De tijd is rijp om de opbouw van zekerheden niet alleen aan de vaste baan te koppelen, maar aan het hebben van werk.”    

Bron: Trouw.nl

Ondernemer berekent gestegen energieprijs vaak niet door aan klant

Zelfstandig ondernemers berekenen de gestegen energiekosten vaak niet door aan hun klanten. Bijna de helft doet dat helemaal niet, een derde doet het enigszins of deels. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van de Kamer van Koophandel onder 1072 ondernemers, dat in april werd gehouden. Van de ondernemers die te maken hebben met gestegen grondstoffen, materialen en producten, berekent 80% die gestegen kosten wél deels of helemaal door.  

Ruim vier op de tien ondernemers geeft aan dat de impact van gestegen brandstofprijzen groot is. Bij gas en elektriciteit is dat drie op de tien. Het onderzoek laat zien dat de impact van alle prijsstijgingen bij zzp’ers minder groot is dan bij mkb’ers. Bijvoorbeeld: in vergelijking met zzp’ers ervaren bijna tweemaal zoveel mkb-ondernemers met tien of meer werknemers grote impact van prijsstijgingen in elektriciteit.

Bron: De Ondernemer

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

Gratis tips

Gratis tips

meld je aan voor de nieuwsbrief