• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 35: Kabinet stopt Coronasteun en run op zakelijke rekeningen

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de stopzetting van de coronasteun voor ondernemers, vermogenstoets voor het aanvragen van bijzondere bijstand en waarom er een run is op zakelijke bankrekeningen.

Coronasteun stopt per 1 oktober

Het kabinet stopt definitief met de coronasteun. Vanaf 1 oktober gaat de stekker uit de generieke steunpakketten. Dit staat in een brief die naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

De meeste steunmaatregelen om bedrijven door de coronacrisis heen te helpen stoppen, zoals verwacht, per 1 oktober. Het demissionaire kabinet vindt het niet langer nodig om met generieke maatregelen de economie te ondersteunen, omdat de meeste beperkende coronamaatregelen inmiddels zijn opgeheven.

"De economie draait weer volop en de werkloosheid is laag. Doorgaan met de steun zou het economisch herstel in de weg zitten", laat het kabinet weten. Regelingen als de NOW (voor loonkosten), TVL (voor vaste lasten), Tozo (voor zzp'ers) en TONK (voor noodzakelijke kosten) houden op te bestaan. Alleen voor bepaalde sectoren blijven er ook in het vierde kwartaal van dit jaar steunregelingen van kracht.

Dan gaat het bijvoorbeeld om de nachthoreca en de evenementensector, die ook na 1 oktober nog niet helemaal van het slot kunnen. Het Garantiefonds Evenementen blijft bestaan, net als bepaalde financieringsgaranties voor ondernemers.

Bron: NOS

Vereniging zelfstandigen: schrap vermogenstoets bijstandsregeling

Zelfstandig ondernemers moeten structureel achteraf bijzondere bijstand kunnen aanvragen. Ook moet de bijbehorende vermogenstoets weg, aldus belangenorganisatie Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) waar ook de leden van Het Ondernemerscollectief door worden vertegenwoordigd. Door het wegvallen van de coronasteunmaatregel voor zelfstandigen, TOZO, kunnen deze nu in de problemen komen, vreest de organisatie.

Het kabinet zet per 1 oktober de coronasteun aan ondernemers stop, omdat de economie weer aantrekt, maar volgens VZN moet er niet te licht over gedacht worden. „De coronamaatregelen in combinatie met ontoereikende coronasteun, door onder meer de partnertoets bij TOZO, heeft er bij hen ingehakt, zowel financieel als mentaal. We moeten nu niet te snel denken: het gaat weer goed met de economie, het leed is geleden”, aldus VZN-voorzitter Cristel van de Ven.

De voorwaarden voor de regeling voor bijzondere bijstand zijn tot eind dit jaar versoepeld. Tot die tijd wordt er niet gekeken naar het vermogen van een zelfstandig ondernemer en ook niet naar het vorige boekjaar. Normaal gesproken is dat wel zo. VZN wil dat de vermogenstoets blijvend wordt geschrapt.

VZN zegt dat speciale en blijvende aandacht voor branches die nog steeds last hebben van de coronacrisis hard nodig is, zoals de kunst- en cultuursector. Zij moeten de tijd krijgen om hun buffers weer op te kunnen bouwen, vindt de organisatie.

Bron: RD

Run op zakelijke rekeningen om negatieve rente te ontlopen

Er is een run op zakelijke bankrekeningen. Ondernemers proberen door hun vermogen te spreiden onder de negatieve rente uit te komen. Maar dat zorgt voor opstoppingen bij de banken, meldt het FD.

Mensen die meer dan een € 100.000 op hun bankrekening houden, krijgen bij veel banken sinds een tijd hier een negatieve rente van 0.5% op. Door het geld te spreiden, kan men voorkomen dat er negatieve rente betaald moet worden. Als een ondernemer € 200.000 op een rekening heeft staan en de helft overhevelt naar een nieuwe rekening, bespaart hij op jaarbasis € 500 aan negatieve rente. 'Niet alle banken zien een run op nieuwe rekeningen. Maar ING meldt al dat ze een groei van 20% zien bij de aanvragen van zakelijke rekeningen ten opzichte van vorig jaar', vertelt FD-journalist Marcel de Boer.

Daardoor ontstaan er flinke wachttijden om zo'n rekening te krijgen. 'De Volksbank zegt dat het zes weken kan duren tot de rekening is geopend, maar wij horen ook geluiden dat het wel tot tien weken kan duren', volgens De Boer. De wachttijd is onder andere zo lang omdat banken eerst klantonderzoek moeten doen, voordat iemand een zakelijke rekening kan openen.

Bron: BNR

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

Blogs

ZZP Agenda