• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 12: gesprek over arbeidsmarktpositie zzp’ers, Kamermotie afscherming woonadres zzp’ers en prijsopdrijving door toename zzp’ers in zorg

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

VZN praat met minister Van Gennip over verbetering arbeidsmarktpositie zzp’ers

Alle coronamaatregelen zijn sinds afgelopen woensdag afgeschaft. Dat is goed nieuws voor de zzp’ers en andere zelfstandig ondernemers die de afgelopen twee jaar zijn getroffen door de coronacrisis. Dit moment viel samen met een kennismakingsgesprek tussen minister Karin van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Cristel van de Ven van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) over de positie van de zelfstandige in Nederland.

Er staat een hoop te gebeuren voor zzp’ers in de komende kabinetsperiode. Denk aan het al dan niet handhaven van de Wet DBA, de verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek en het plannen van een verplichte verzekering voor langdurige arbeidsongeschiktheid. Het zijn zaken die zzp’ers in hun ondernemersvrijheid én portemonnee raken.  

Download het whitepaper Wat als je ziek wordt of arbeidsongeschikt?

VZN behartigt de belangen van ruim 100.000 zelfstandigen in Nederland, óók van de leden die bij Het Ondernemerscollectief zijn aangesloten. Zelfstandig ondernemers vrezen in de toekomst in de problemen te komen door de bovengenoemde lastenverzwaringen. Daarnaast zijn er zorgen over de enorme prijsstijgingen voor brandstof, energie en grondstoffen, evenals over de oorlog in Oekraïne. Van de Ven heeft de minister namens de VZN met klem gevraagd om snel met concrete oplossingen te komen voor een arbeidsmarkt met volop ruimte en een modern sociaal stelsel voor zelfstandigen.         

Bron: De Ondernemer

Tweede Kamer: zelfbeslissingsrecht zzp’ers voor zichtbaarheid in Handelsregister

Zzp’ers die vanuit huis werken, moeten zelf kunnen beslissen of ze al dan niet met hun privéadres vindbaar zijn in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het kabinet moet op zoek gaan naar een manier om dit mogelijk te maken. Dit staat in een motie van de PvdA en VVD, die de Tweede Kamer de afgelopen week heeft aangenomen. Daarnaast ging de Tweede Kamer akkoord met een D66-motie dat vestigingsadressen standaard worden afgeschermd als deze met het woonadres overeenkomen. Verder zouden woonadressen van zzp’ers ook uit archieven moeten worden verwijderd.       

De woonadressen van zzp’ers en andere zelfstandigen zijn weliswaar sinds begin dit jaar afgeschermd in het Handelsregister, maar de vestigingsadressen van hun ondernemingen zijn nog wel op te vragen. Vooral bij zzp’ers zijn beide adressen veelal hetzelfde, met als gevolg dat hun woonadressen eenvoudig te vinden zijn voor kwaadwillenden. Er is regelmatig sprake van bedreigingen en intimidatie. Minister Adriaanse van Economische zaken onderzoekt momenteel of hiervoor wetgeving moet worden aangepast.

Bron: Villamedia

Ruim 90% van zzp’ers blij met keuze voor ondernemerschap

Maar liefst 92% van de zzp’ers is blij met de keuze voor het ondernemerschap. Dit blijkt uit onderzoek van online  bank Knab onder 3.000 zakelijke klanten die tussen 2016 en 2021 zijn gestart met ondernemen. Van deze groep draait iets meer dan de helft (51%) meer omzet dan vooraf verwacht. Slechts 17% van de kleine zelfstandigen laat weten minder om te zetten dan waar ze vooraf op gerekend hadden.

Vele zzp’ers ergeren zich volgens het onderzoek aan het feit, dat ze over één kam worden geschoren en er geen onderscheid wordt gemaakt tussen bewuste zelfstandigen en schijnzelfstandigen. Er ontstaat zo een verkeerd beeld dat een groot deel van de zzp’ers moeilijk kan rondkomen en eigenlijk liever in loondienst wil, concludeert Knab. Volgens de online bank kun je beter aan deze ondernemers vragen hoe het met ze gaat, in plaats van alleen te focussen op winstcijfers. Als starters (vooral) de eerste jaren in zichzelf en in hun bedrijf investeren, wil dat niet zeggen dat ze ongelukkig zijn.

Lees ook het kennisartikel: Wanneer ben je als zzp’er schijnzelfstandig?    

Bron: De Limburger

Prijsopdrijving in mond- en huisartsenzorg door toename zzp-assistenten

Steeds meer assistenten bieden zich in de mondzorg en huisartsenzorg als zzp’er aan. Het is een ontwikkeling die de prijs opdrijft en de nodige risico’s met zich meebrengt. De VvAA (Vereniging voor Artsen Automobilisten) ziet in toenemende mate doktersassistenten, tandartsassistenten en preventieassistenten als zelfstandige aan de slag gaan. Dat brengt hoge kosten (hoger tarief, soms ook bemiddelingskosten en de niet-verrekenbare btw) met zich mee, al staat daar tegenover dat de zzp’ers niet hoeven te worden doorbetaald bij ziekte en vakantie.       

De beroepsorganisaties hebben nog geen exacte cijfers van het aantal assistenten dat als zzp’er werkt. Het vakblad Arts en Auto heeft wel bij de Kamer van Koophandel opgevraagd hoeveel handelsnamen met 'doktersassistent' en 'tandartsassistent' in het register staan ingeschreven. Voor 'doktersassistent' liep dit aantal tussen januari 2017 en januari 2022 op van 28 naar 146, voor 'tandartsassistent' van 35 naar 152. Dit is een ruwe indicatie, omdat niet elke zzp’er in de mond- en huisartsenzorg het beroep in de handelsnaam vermeldt.  

Bron: Arts en Auto

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.