• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 21: Eerste cao met vakantiegeld voor zzp´ers en start consultatie over openbaarheid gegevens Handelsregister

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de eerste cao waarin het recht op vakantiegeld is vastgelegd voor zzp’ers, consultatie over gebruik van data uit het Handelsregister is van start en fiscus ziet flexwerkers Temper voorlopig als zzp’ers.

Vakantiegeld voor zzp'ers in architectenbranche

Met de nieuwe cao voor architectenbureaus is voor de eerste keer een cao in werking getreden waarin is opgenomen dat ook zzp’ers recht hebben op uitbetaling van 8% vakantietoeslag. Dit recht is van toepassing op alle zelfstandigen die werken in de architectenbranche. De cao architecten bureaus geldt voor 9350 werknemers, waarvan 3,5% zzp’er is.

Het recht op vakantietoeslag is een verdere uitbreiding op de zzp regeling in de cao voor architecten die in 2019 werd afgesproken. Met deze regeling hadden de architectenbureaus ook al een nationale primeur. Afgesproken werd toen een minimumtarief voor de in te huren zelfstandigen. Zelfstandige architecten die voor een bureau werken, moeten volgens deze zzp-regeling minstens 150 % betaald krijgen van het brutoloon dat een werknemer krijgt voor hetzelfde soort werk.

Dankzij het vakantiegeld komt het uurloon van zelfstandig architecten nu op 158% van het cao-loon voor collega's in loondienst, zegt Zamaney Menso, FNV-bestuurder Bouwen & Wonen. "Door de arbeidsvoorwaarden voor de zzp’ers te verbeteren, ontstaat een gelijk speelveld tussen de werknemers." De nieuwe cao is met terugwerkende kracht vanaf 1 maart dit jaar van toepassing en heeft een looptijd van 2 jaar.

Bron: Persbericht FNV Bouw & Wonen

Start consultatie over openbaarheid gegevens Handelsregister

Een online consultatie moet helderheid bieden over in hoeverre het wenselijk is om data uit het Handelsregister af te schermen. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) gaf deze week de aftrap hiervoor. Ondernemers en andere belanghebbenden kunnen tot 30 juni meedenken over hoe deze data op een goede manier gebruikt kan worden

Volgens de Nederlandse Handelsregisterwet is een groot deel van de gegevens in het register openbaar. Als uitvoerder van deze wet is de Kamer van Koophandel (KvK) verplicht om deze gegevens te leveren als daarom wordt gevraagd. Denk daarbij aan data als het vestigingsadres en de naam van de bestuurders. Dit is van belang omdat ondernemers zo kunnen zien met wie zijn zaken doen. Door enkele incidenten waarbij gebruik werd gemaakt van deze data, is echter discussie ontstaan over de openbaarheid van gegevens in het Handelsregister.

Lees ook: Tweede Kamer wil ook adressen uit Handelsregister schrappen

Het doel van de consultatie is om samen te kijken naar oplossingen die, zo heet het, ‘meer recht doen aan de verschillende, en soms tegenstrijdige wensen en belangen’. Alle oplossingsrichtingen staan hierbij open voor discussie, zo stelt het ministerie van EZK. Bijvoorbeeld kan het daarbij ook gaan over het beperken van de rechtsvormen waarover het register informatie moet bevatten.

Deelnemen aan de consultatie kan hier.

Bron: Rijksoverheid.nl

Fiscus ziet flexwerkers Temper voorlopig als zzp’er

Flexwerkers die via digitale werkplatform Temper aan de slag gaan bij opdrachtgevers hebben wat de Belastingdienst betreft gewoon de status van zzp’ers. De dienst heeft de modelovereenkomst waarmee Temper de relatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers regelt, verlengd tot 1 januari 2022. Dit ondanks het feit dat de Arbeidsinspectie eerder dit jaar het platform bestempelde als uitzendbureau en dus als formele werkgever.

De modelovereenkomst geeft opdrachtgevers zekerheid dat de ingehuurde krachten niet in loondienst zijn, zodat ze geen loonheffing en sociale premies hoeven af te dragen. Hoewel de Belastingdienst achteraf kan toetsen of het in de praktijk net zo toegaat als in de overeenkomst wordt beschreven, is directeur Niels Arntz van Temper ervan overtuigd dat een eventuele controle geen problemen oplevert. “De Belastingdienst heeft hier anderhalf jaar rondgekeken en werkelijk elke map geopend. De status van het bedrijf is nu glashelder.”

Lees ook: Wanneer ben je als zzp'er schijnzelfstandig?

Het besluit van de Belastingdienst leidt tot boze reacties bij FNV en CNV. Die hebben een rechtszaak aangespannen tegen Temper met als inzet dat tijdelijke krachten die via het platform werken als werknemers moeten worden aangemerkt. Volgens FNV, dat om het rapport van de arbeidsinspectie had gevraagd, heeft de verlenging geen gevolgen voor deze rechtszaak. Temper begon als werkplatform voor vraag en aanbod van horecavacatures. maar werkt tegenwoordig ook voor winkels, logistiek en vrijwilligerswerk.

Bron: FD

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.