• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 37: Een huis kopen als zzp’er lastig en rechter prikt zzp-constructie Uber door

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de regelgeving omtrent het kopen van een huis voor zelfstandigen, hoe je bijzonder uitstel aanvraagt voor belasting én de uitspraak van de rechter inzake het conflict tussen Uber en de FNV!

Een huis kopen als zzp'er lastig!

Je bent eigen baas. Dit betekent meer vrijheid om te doen wat je leuk vindt. Je kan ook je eigen tijd indelen, werken wanneer jij dat wilt en je kunt zelfs je eigen klanten kiezen. Maar een hypotheek regelen als zzp’er is wel een uitdaging.

Een geschikt huis vinden in deze overspannen woningmarkt is voor iedereen momenteel lastig. Maar als zzp’er is dat nog iets complexer. De hoogte van de lening wordt namelijk gebaseerd op de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Sommige banken gaan uit van het gemiddelde. Bij andere banken weegt de omzet van het laatste jaar zwaarder.

Kredietverstrekkers vinden het lastig om de financiële situatie van zzp'ers in te schatten. Dat je een jaar goed verdiend hebt, wil niet zeggen dat het volgend jaar weer goed gaat.

Voordat je dus in aanmerking komt voor een hypotheek, ben je drie jaar verder. Dat zorgt vooral tijdens corona voor uitdagingen. Stel dat je vorig jaar een heel slecht jaar had, dan moet je weer drie jaar wachten om je jaargemiddelde op te krikken. Anders is het bedrag dat je kunt lenen wel erg laag. De financiële regeling waar zelfstandigen gebruik van konden maken tijdens corona, Tozo, ziet de hypotheekverstrekker bovendien niet als inkomsten.

Zelfstandigen blijven zo noodgedwongen huren. Daarom ging FNV Zelfstandigen het gesprek aan met kredietverstrekkers en de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Die laatste partij heeft onlangs een plan opgesteld. Dit heeft geresulteerd in het volgende: Als een ondernemer duidelijk kan aantonen dat de omzetkrimp te wijten is aan corona en er perspectief is op herstel, heeft de krimp geen of minder effect heeft op de hoogte van de hypotheek.

Lees ook: Wat zijn je hypotheekmogelijkheden als zzp'er?

Hulp nodig? De hypotheek helpdesk van Het Ondernemerscollectief hielp al honderden zzp'ers aan een hypotheek

Bron: Nu.nl

Bijzonder uitstel betaling belasting aanvragen

Zzp' ers die door corona hun belastingen niet kunnen betalen, kunnen alleen deze maand nog bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Als je dit nu aanvraagt, dan loopt dat tot 1 oktober 2021. Vanaf deze datum moeten alle belastingen waarvoor je op of na 1 oktober 2021 aangifte doet, weer op tijd betaald worden. En ook belastingaanslagen waarvan de uiterste betaaldatum ligt op of na 1 oktober 2021, moet je betalen.

Waarom nu nog uitstel aanvragen?

  • Tot en met 30 september hoef je de belastingen waarvoor je bijzonder uitstel hebt, niet te betalen. Je krijgt hier een ruime betalingsregeling voor.
  • Vanaf 1 oktober 2022 start de betalingsregeling voor de belastingschuld die je hebt opgebouwd tijdens het bijzonder uitstel. Je betaalt de belastingschuld dan af in 5 jaar.

Aangifte doen en belastingaanslagen op of na 1 oktober 2021

  • Op of na 1 oktober 2021 aangifte doen
    Heb je bijzonder uitstel? En doe je in oktober 2021 aangifte over één of meer van de volgende tijdvakken? Bekijk de tijdvakken wanneer je voor het eerst aangifte moet doen en wanneer je moet betalen.
  • Belastingaanslagen met uiterste betaaldatum op of na 1 oktober 2021
    Krijg je bijvoorbeeld op 2 september 2021 een aanslag inkomstenbelasting over 2020? Lees hier waarom het bijzonder uitstel voor deze aanslag niet geldt.

Heb je vragen over het bijzonder uitstel van betaling? Op de webpagina Bijzonder uitstel van de Belastingdienst vind je de meest actuele informatie.

Rechter prikt zzp-constructies platforms door. Uber chauffeurs blijven liever zzp’er

De strijd tussen internationale platformbedrijven en vakbonden laait verder op. Afgelopen maandag bepaalde de rechter dat taxi-app Uber zijn 4000 zelfstandige chauffeurs in dienst moet nemen en beloond moeten worden volgens de taxi-cao. De uitspraak heeft mogelijk ook gevolgen voor andere platformbedrijven.

Uber kondigde meteen aan in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Ook negeert de taxi-app de uitspraak. Uber neemt zijn vierduizend Nederlandse chauffeurs vooralsnog niet in dienst.

Het in dienst nemen van de chauffeurs betekent dat de kosten voor Uber omhoog schieten. Een deel van de chauffeurs zit ook niet op een dienstverband te wachten. Zij zijn bang dat ze er financieel op achteruitgaan. Een vast dienstverband betekent ook dat chauffeurs niet meer de vrijheid hebben om te werken wanneer ze willen.

Uber zegt teleurgesteld te zijn over de beslissing van de rechter. Zij wil liever zelf een akkoord sluiten met de overheid om hun werk „toekomstbestendig” te maken. Volgende week dinsdag bespreekt het Uber-management de situatie met haar chauffeurs. Wordt dus vervolgd!

Lees ook: Wanneer ben je zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst?

Bron: NRC

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

 

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

ZZP Agenda

Hypotheek helpdesk

Hypotheek helpdesk

Wil je weten wat jouw hypotheek mogelijkheden zijn als zzp'er? Wil je weten wat je maximale hypotheek is en onder welke voorwaarden jij een hypotheek kunt sluiten? Neem dan contact op met de hypotheek helpdesk van Het Ondernemerscollectief.