• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Dalende energieprijzen gunstig voor zzp'ers

De recente daling in energieprijzen biedt zzp'ers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van energieleverancier. Vaak schrikt de opzegvergoeding zzp'ers met een doorlopend vast energiecontract af om over te stappen naar een nieuw contract. Maar in sommige gevallen hoeft dit helemaal geen drempel te zijn om maandelijks te profiteren van lagere energiekosten.  

Energietarieven 60% lager dan vorig jaar

De prijzen van gas en elektriciteit blijven dalen. De forse daling in energieprijzen kent meerdere oorzaken. Peter Molenveld, Manager Sourcing bij DELTA Energie, wijst op een combinatie van factoren.

Figuur 1 Inzicht in de dalende energieprijzen

‘De milde winter heeft geleid tot een lager energieverbruik. In combinatie met een constante aanvoer van vloeibaar gas en een wereldwijde afname in de vraag naar industriële productie, resulteerde dit in een aanzienlijke daling van 60% van de energieprijzen vergeleken met vorig jaar.’

Met de sterke daling van deze energietarieven kan het dus gunstig zijn om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier, vooral als het huidige tarief aanzienlijk lager ligt.

Overstappen ook mogelijk bij een vast contract

Heb je een variabel contract? Dan hoef je geen rekening te houden met een opzegvergoeding. Je bent dan vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier, zonder extra kosten.

Heb je nog een doorlopend vast energiecontract, dan kun je ook overstappen, maar dan loop je waarschijnlijk tegen een opzegvergoeding aan. Dat klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk valt het wel mee.

Hoe zit dat precies met een opzegvergoeding?

De regels zijn per 1 juni 2023 gewijzigd zodat de opzegvergoeding meer in lijn is met het verlies dat een energieleverancier lijdt als je vroegtijdig jouw contract beëindigt. Dit verlies ontstaat doordat de energie al is aangekocht op basis van jouw geschatte verbruik, maar niet meer kan worden geleverd vanwege het voortijdig beëindigen van je contract.

De opzegvergoeding wordt nu berekend op basis van zowel de resterende looptijd als het verschil tussen je contractprijs en de actuele prijs van hetzelfde contract. Het kan dus voorkomen dat de opzegvergoeding lager uitvalt dan in het verleden, vooral als je contract binnenkort afloopt.

Tip: Wil je overstappen? Informeer dan eerst bij je energieleverancier naar de hoogte van de opzegvergoeding en beoordeel of een overstap de moeite waard is. In veel gevallen kan dit online.

Speciaal energieaanbod voor zzp'ers

Met Zeker&Vast heeft DELTA Energie een aantrekkelijk aanbod van één- of driejarige energiecontracten. Tijdelijk ontvang je zelfs tot 400 euro korting op jouw energiecontract. Als nieuwe klant krijg je ook een jaar lang gratis lidmaatschap van Het Ondernemerscollectief.

Bovendien profiteer je als zakelijke klant van de Duurzame DELTA Deals. Je ontvangt exclusieve kortingen op verschillende maatregelen om jouw bedrijfspand te verduurzamen. Zo helpt DELTA Energie zzp'ers bij het zetten van duurzame stappen én om hun energiekosten te verlagen. Dat alles doen ze op z’n Zeeuws: nuchter, efficiënt en vriendelijk.

Bekijk het Zeker&Vast aanbod van Delta

Blogs

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.