• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Zzp en auto: waarom kent niemand de youngtimerregeling?

Met de youngtimerregeling kan je fantastische auto’s rijden van 15 jaar of ouder. Zelf hoorde ik het vorig jaar van een zzp´er die als medisch specialist werkzaam is. Hij rijdt in een fraaie Landrover van 17 jaar oud. Ik ben me er gelijk in gaan verdiepen.

Fiscaal voordelig rijden met een auto van 15 jaar of ouder

Het verbaast me nog steeds dat de meeste zzp´ers die ik spreek nog nooit van de youngtimerregeling hebben gehoord. Iedereen weet wel dat een oldtimer wat fiscale voordelen kan hebben, maar welke ondernemer wil, er nu een auto van 40 jaar of ouder?

Dat hoeft ook niet. Ondernemers die een auto rijden van minimaal 15 jaar oud, kunnen namelijk gebruik maken van de youngtimerregeling. Dat betekent dat je de auto ‘op je zaak zet’, en je bijtelling 35% over de dagwaarde is.

En nu wordt het leuk, ga maar eens even rekenen. Een auto met een cataloguswaarde van € 50.000,- heeft, als je van een bijtelling van 25% uitgaat, als gevolg dat je jaarlijks € 12.500,- bij je inkomen moet optellen.

Ook als je privé rijdt in je youngtimer geldt deze regeling

Als ik even grofweg van 50% belasting uitga, kost je dat dus netto € 6.250,-. Maar nu is diezelfde auto 15 jaar oud. De dagwaarde is € 3.000,-. Je bijtelling wordt dan 35% over € 3.000,- ofwel € 1.050,-. Netto ben je dan € 525,- per jaar kwijt.

Zzp´ers, ga nu gelijk even naar Marktplaats.nl, en zet de zoekcriteria op een bouwjaar van 15 jaar of ouder. Kijk eens bij je favoriete merk (waarvan je nooit dacht dat ooit te kunnen betalen) en kijk wat er te koop is. Is dat leuk of niet?

Ook als je de auto niet alleen zakelijk maar ook privé rijdt, geldt de regeling nog steeds. Wel kan je dan met een beperkte bijtelling te maken krijgen. Verder kan je alle kosten, dus onderhoud, benzine, APK etc., zakelijk aftrekken en ook nog eens 21% BTW aftrekken.

Hou ons rijdend erfgoed in ere

Zelf heb ik mijn droom vorig jaar gelijk waargemaakt: Ik heb een paarsrode Jaguar XJ uit 1998 gekocht, met 140.000 kilometer op de teller en wit leren bekleding. De cataloguswaarde van destijds was maar liefst € 70.000,-. Ik geef toe, de benzine gaat er best hard doorheen (1:8), maar het gevoel als je over de weg zoeft is ongekend.

De fiscale regelingen voor auto’s zijn continu in beweging, maar vooralsnog blijft de regeling gewoon van kracht. Dus weg met die Ford Escort of Opel Astra, maak de wegen wat mooier en hou ons rijdend erfgoed in ere!

Blogs

Terug naar overzicht