• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Zelf je aangifte inkomstenbelasting doen als zzp'er! Weet je het wel zeker?

Het is bijna tijd voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Wie begint met ondernemen, zal merken dat het invullen wel iets anders gaat dan voor particulieren. Waar moet je allemaal op letten als zzp’er? En was is handiger: zelf aangifte doen of uitbesteden aan een boekhouder?

Hoera, daar is de blauwe enveloppe!

Waarschijnlijk ben je niet zo enthousiast. Misschien zie je er wel enorm tegenop. Toch is er geen ontkomen aan. Vanaf 1 maart staan de aangiften inkomstenbelasting klaar bij de Belastingdienst. Als je de blauwe enveloppe ontvangt, ben je verplicht om aangifte te doen.

Als  zzp’er heb je je bedrijf hoogstwaarschijnlijk inschreven als eenmanszaak of V.O.F. bij de Kamer van Koophandel. Maar dat betekent nog niet automatisch dat je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Daarvoor moet jouw bedrijf deelnemen aan het 'economisch verkeer' en winst maken.

Twijfel je over jouw status als ondernemer? Doe dan hier de check: “Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting”. In deze blog gaan we er verder van uit de Belastingdienst jou ziet als ondernemer.

Wat is fiscaal belastbare winst?

Hopelijk heb je in het jaar waarover je aangifte doet winst gemaakt. Belangrijk is het dan om onderscheid te maken tussen de winst uit onderneming en de fiscaal belastbare winst. De winst uit onderneming (omzet minus inkoop minus kosten) wordt ook wel de commerciële winst genoemd. Dit is echter nog niet de winst waarover je belasting betaalt.

De fiscaal belastbare winst is een boekhoudkundig bedrag dat wordt gebruikt om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen. Misschien kun je aanspraak maken op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) of willekeurige afschrijving. Ook hebben zzp’ers die voldoen aan het urencriterium vaak recht op toepassing van de zelfstandigenaftrek.

Wil je op correcte wijze aangifte doen, dan zul je als zzp’er goed op de hoogte moeten zijn van de fiscale wetgeving.

Het berekenen van de fiscaal belastbare winst en het bedrag dat je moet betalen of terugkrijgt, is best ingewikkeld. Gelukkig word je hierbij tegenwoordig wel goed geholpen door de aangiftesoftware van de Belastingdienst. Zo kom je te weten of je geld terug krijgt of moet gaan betalen. Wil je voor het huidige belastingjaar al inzicht in je netto besteedbaar inkomen? Maak dan eenvoudig een berekening met onze netto inkomen calculator.

Waar voer ik mijn inkomsten op als zzp’er?

Heb je een eenmanszaak of V.O.F., dan betaal je inkomstenbelasting. De fiscaal belastbare winst valt namelijk onder het belastbare inkomen in belastingbox 1. Dit is dezelfde box waarin ook je loon belast wordt. Ben je parttime zzp’er en maak je winst, dan tel je die winst op bij het loon dat je verdient in loondienstverband (zie jaaropgave). bij elkaar opgeteld vormen deze twee posten samen het belastbaar inkomen. In dit artikel vind je de tarieven voor de verschillende schijven die de Belastingdienst hanteert in box 1.

Zorg voor sluitende boekhouding

Toen je nog geen zzp’er was, deed je waarschijnlijk zelf aangifte inkomstenbelasting. Omdat de Belastingdienst tegenwoordig al veel posten vooraf invult, is dit voor particulieren redelijk eenvoudig om te doen. Aangifte inkomstenbelasting doen als zzp’er is een stuk lastiger. Kan je dit zelf doen? Ja, maar gemakkelijk is het niet en je bent er wel even mee bezig.

Voorwaarde is ook dat je je financiële administratie op orde hebt en een sluitende boekhouding kunt overleggen. Een goed boekhoudpakket is daarom onmisbaar. Vergelijk hier de verschillende boekhoudpakketten om te bepalen welke het beste bij jouw situatie past.

Zelf doen of uitbesteden?

Niet alleen moet je boekhouding op orde zijn. Wil je op correcte wijze aangifte doen, dan zul je als zzp’er goed op de hoogte moeten zijn van de fiscale wetgeving. Denk aan de voorwaarden die gelden voor het aftrekken van zakelijke kosten, (willekeurige) afschrijvingen, privégebruik zakelijke goederen en het toepassen van startersaftrek en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Hou er verder rekening mee dat je bij de aangifte inkomstenbelasting als zzp’er ook een complete balans en winst- en verliesrekening moet opgeven.

Een balans en winst- en verliesrekening maak je met een boekhoudprogramma. Een boekhoudprogramma helpt je teven om de inkomstenbelasting te berekenen. 

Een aantal boekhoudprogramma’s die wij kunnen aanbevelen voor de inkomstenbelasting aangifte zijn:

 

Automatisch winst aangeven

Bent u zzp’er? En gebruikt u onlineboekhoudsoftware? Met de nieuwe module Automatische Winstaangifte (AWA) geeft u geautomatiseerd uw winst op vanuit uw online boekhoudsoftware in de aangifte inkomstenbelasting. Dit scheelt u tijd en de kans op fouten is kleiner. Lees meer over de module AWA op Belastingdienst.nl.

Zie je het zelf doen van de aangifte nog zitten?

Bespaar jezelf tijd en zorgen en schakel een boekhouder in voor de aangifte inkomstenbelasting. Een professionele boekhouder is op de hoogte van de actuele regelgeving en zorgt er voor zorgen dat jouw aangifte goed en zo gunstig mogelijk wordt ingediend. Met een boekhoudpakket lever je de cijfers kant en klaar aan hou je ook nog eens de kosten in de hand! 

Tip Ga je toch zelf aan de slag en heb je een fiscale vraag? Stel deze aan de fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief.

Onze partners

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

Blogs

Terug naar overzicht
Frank Baltes

Frank Baltes

Frank is ondernemersadviseur bij Stichting Startersloket en adviseert (aspirant) ondernemers op het gebied van onder andere starten, bedrijfsovername en franchise. Frank is als adviseur werkzaam geweest bij de Kamer van Koophandel en is momenteel zelf ook parttime ondernemer.

 

Meer weten? Volg mij dan op LinkedIn!