• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Waar heb je als zzp’er recht op bij arbeidsongeschiktheid?

Je blijft als zzp’er graag ondernemen tot je pensioendatum, maar het kan anders lopen. Door arbeidsongeschiktheid kan het anders lopen dan gewenst, en kun je recht hebben op een tegemoetkoming van de gemeente. Eén van de belangrijkste regelingen bij arbeidsongeschiktheid is de WIA (de vroegere WAO). Helaas kun je hier als zzp’er geen gebruik van maken, dit is namelijk een werknemersverzekering. Wij kunnen jou alles vertellen over het regelen van je eigen vangnet, maar we vertellen je eerst alles over jouw rechten als je arbeidsongeschikt raakt en niets geregeld hebt.

Onder voorwaarden heb je recht op een uitkering

Tot 2004 was er een voorziening voor zelfstandigen, namelijk de WAZ (Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen). Deze regeling bestaat helaas niet meer als je arbeidsongeschikt raakt. Toch heeft iedereen recht op een bestaansminimum, dus zijn er nog steeds voorzieningen als je een te laag inkomen ontvangt. Zzp’ers die geen bestaansminimum meer kunnen verdienen, hebben onder voorwaarden recht op een bijstandsuitkering.

Wat zijn de voorwaarden voor een bijstandsuitkering?

Met een inkomen onder het bestaansminimum kun je aanspraak maken op een bijstandsuitkering. De hoogte van dit bedrag hangt af van je gezinssamenstelling en van je inkomen. Voor de hoogte van het inkomen telt ook het inkomen van andere gezinsleden mee. Het bestaansminimum voor een gezin bedraagt €1.756,10 bruto (1 juli 2022) per maand. Voor een alleenstaande van 21 jaar of ouder bedraagt het bestaansminimum €1.266,29 bruto per maand.

De hoogte van het netto inkomen verschilt per persoon. Het netto inkomen hangt bijvoorbeeld af van de toeslagen en de belastingkortingen waar je recht op hebt. Online kun je het indicatief berekenen.

Voldoen aan de vermogenstoets voor een bijstandsuitkering

Een gezin of een alleenstaande ouder mag maximaal €13.010 aan spaargeld hebben. Voor een alleenstaande gaat het om een bedrag van €6.505. Het meerdere moet je van leven. Zodra je spaargeld onder dit bedrag zakt, ontstaat recht op een bijstandsuitkering. Ook de overwaarde in je huis heeft invloed. Is de overwaarde groter dan €54.900? Dan bepaalt de gemeente of je recht hebt op een bijstandsuitkering. Als deze wordt toegekend, is het een lening. Bij het verkopen van het huis moet je deze lening terugbetalen.

Het inkomen van de gezinsleden telt mee als inkomen

Je hebt recht op een bijstandsuitkering als het inkomen onder het bestaansminimum blijft. Hierbij wordt ook het inkomen van je partner en kinderen van 21 jaar en ouder meegeteld. Gezellig dat je volwassen kinderen nog thuis wonen, maar het kan het recht op een uitkering wegnemen of verminderen.

Hoe vraag je een bijstandsuitkering aan?

Het aanvragen van een bijstandsuitkering gaat via de gemeente. Bij de gemeente helpen ze jou in het aanvraagproces. Het verschilt per gemeente hoe het aanvraagproces verloopt. Via de DigiD kun je een gesprek aanvragen bij de gemeente. Ook schrijf je jezelf in via Werk.nl. Dit doe je ook als je niet in staat bent om te werken door arbeidsongeschiktheid. Na het gesprek met de gemeente wordt de aanvraag in gang gezet. Vanuit de gemeente kun je recht hebben op hulp bij de re-integratie.

Zelf een vangnet regelen bij arbeidsongeschiktheid hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Bij SharePeople heb je al een vangnet voor €1 per dag voor de eerste 2 jaar. Straks ook tot aan de pensioenleeftijd!

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Terug naar overzicht
Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw is oprichter van SharePeople en een sociaal ondernemer pur sang. Zijn missie is om verzekeren weer 100% transparant, eerlijk, solidair en vooral betaalbaar te maken.

Cosmas is altijd op zoek naar hoe het anders (en socialer) kan, niet door het aan de overheid over te laten, maar door middel van ondernemerschap. Dat deed hij eerder in ontwikkelingssamenwerking en de zorg en nu dus ook in de manier waarop (zelfstandig) ondernemers risicodelen.