gasten online
Registreer en profiteer!
 

‘Gratis’ laptop op kosten van de Belastingdienst

13 november 2013

Dit is, in bepaalde gevallen, mogelijk door gebruik te maken van kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Door het fiscaal plannen van jouw investeringen kan je, als je voldoet aan de voorwaarden, recht krijgen op een extra aftrekpost en hierdoor wellicht een laptop ‘gratis’ krijgen.

Wat houdt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek in?

Speciaal voor bedrijven in het MKB, waar jij als zzp’er ook onder valt, bestaat er een fiscale stimuleringsmaatregel in de vorm van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Je komt hiervoor in aanmerking als je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Dit zijn alle aanschaffingen van goederen die gedurende een langere periode (een aantal jaren) in je onderneming kunnen worden gebruikt. Bijvoorbeeld de nieuwste iPad die je hebt gekocht om je te helpen bij jouw presentaties.

Om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek dient het investeringsbedrag per investering minstens € 450 te bedragen.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek geldt voor de meeste bedrijfsmiddelen, maar kent ook uitsluitingen, zoals bepaalde personenauto’s, huizen, grond en dieren. Klik hier voor de overige uitsluitingen.

Voor minimaal € 2.301 per jaar investeren

Ligt het totaalbedrag aan investeringen tussen de € 2.301 en € 55.248 dan heb je recht op 28% extra aftrek (over het totaalbedrag aan investeringen). Dit bedrag mag je van jouw winst aftrekken. Bij een totale investering van € 2.301 is het bedrag al € 644. Bij een belastingdruk van 42% is dat € 270 netto. Nog net niet genoeg om de nieuwste iPad van te kopen, maar door gebruik te maken van willekeurige afschrijvingen kom je wel dichter in de buurt.
Overigens hoort hier wel een kanttekening bij. In dit voorbeeld ben ik ervan uit gegaan dat je een dusdanige winst hebt, dat je zonder de aftrek ook belasting betaalt. Pas dan haal je het maximale voordeel uit de investeringsaftrek.

Investeren in 2013 of 2014?

Om voor de investeringsaftrek in aanmerking te komen moet je in een jaar meer dan € 2.300  investeren. Investeer je normaal gesproken weinig, dan is het raadzaam investeringen zo veel mogelijk in een jaar te laten samenvallen. Investeer je bijvoorbeeld zowel in 2013 als in 2014 voor € 1.500 aan computers en heb je verder geen investeringen, dan heb je in beide jaren geen recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Voeg je alles samen tot één investering van € 3.000 aan computers in 2013 dan haal je € 840 aan belastingaftrek binnen.

Werkt dit ook bij een v.o.f. of maatschap?

Het bedrag dat je van de winst mag aftrekken, is afhankelijk van het totaalbedrag dat je per onderneming hebt geïnvesteerd.
Maakt je onderneming deel uit van een samenwerkingsverband, zoals een vennootschap onder firma of een maatschap? Dan bereken je de aftrek door een percentage te nemen van de totale investering van het samenwerkingsverband.

Je hoeft niet te voldoen aan urencriterium

Om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek dient jouw onderneming als winst uit onderneming te kwalificeren. Je hoeft niet te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur.

Heb je nodig hulp bij het berekenen van je fiscale voordelen?

Bereken nu je bedrag aan investeringen en of je recht hebt op investeringsaftrek. Wellicht is het tijd om juist nu te investeren! Mocht je hierbij hulp nodig hebben, de partners van ikwordzzper.nl staan graag voor jou klaar om je te helpen met het inzicht geven in jouw fiscale planning om zo veel mogelijk belastingvoordelen te kunnen benutten. Kijk op zzpboekhoudkantoor.nl en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Ronald Glasbergen

Ronald Glasbergen is partner van startersplatform ikwordzzper.nl en gecertificeerd zelfstandig belastingadviseur. Met zijn bedrijf Glasbergen Belastingadvies helpt hij (startende) zzp’ers de cijfers op orde te brengen en de vele belastingvoordelen die er voor zzp’ers zijn te benutten bij de belastingaangifte.

Bekijk hier zijn website of voeg hem toe via deze link.

 

Meer blogs van Ronald Glasbergen

1 maart 2017

In 2017 betaal je geen belasting tot een winst van € 26.832

8 juni 2015

In 5 stappen zelf je aangifte omzetbelasting indienen

27 maart 2015

5 tips om als zzp’er geld te besparen bij je belastingaangifte

23 februari 2015

Uren bijhouden levert aftrekpost van € 9.403 op

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord