• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

De 5 voordelen van planten op je werkplek als zzp’er

Werk jij als zzp’er vanuit huis of een klein kantoor? Een plant is niet alleen een leuke opvulling van dat lege hoekje naast de kast. Planten kunnen het verschil maken. Zeker in je werkomgeving. Dat planten op je werkplek een zuiverende werking hebben, is bij de meesten wel bekend. Maar wist je dat een plantrijke werkomgeving meer voordelen heeft?

Schonere lucht, minder stress, hogere productiviteit

Planten nemen CO2 en andere schadelijke stoffen op uit de lucht, waardoor je schonere lucht inademt. Handig als jij als zzp’er thuis in benauwde verwarmingslucht aan het werk bent of als je tussen apparaten zit die vervuilende stofdeeltjes uitstoten.

Planten doen meer dan dat. Zo verminderen planten je stressniveau en verhogen ze je productiviteit en creativiteit. Om de onderstaande 5 redenen mag een plant op jouw werkplek niet ontbreken.

Voordeel 1: je wordt er creatiever van

Uit onderzoek blijkt dat je creativiteit met 15% stijgt als je een plant op je werkplek hebt staan. En dat al met één enkele plant. De reden daarvoor schuilt mogelijk in de rustgevende werking van planten. Daardoor ontstaat er meer ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten.

Voordeel 2: planten op je werkplek maken je productiever

Als zzp’er ga je natuurlijk elke dag voor een productieve werkdag. Planten op je werkplek helpen je daar een handje bij. Onder meer uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Cardiff blijkt dat je productiviteit stijgt als je een plant in je omgeving hebt staan. Dezelfde mensen waren in een werkomgeving met planten 15% productiever dan in een werkomgeving zonder planten.

Wat ook meehelpt? Je geheugen werkt 20% beter in een plantrijke omgeving, zo laat onderzoek van de University of Michigan zien.

Verbeter je productiviteit, concentratie en creativiteit én verklein je kans op ziekte met planten op je werkplek

Cosman Blaauw | SharePeople

Voordeel 3: je kunt je beter concentreren

Nog iets waar elke zelfstandig ondernemer om zit te springen: een ijzersterke concentratie. Met planten op je werkplek neemt je concentratie toe, zo toont onderzoek aan. Dit komt deels door de gezondere lucht, maar het zit ‘m ook in de ontspannende werking van planten.

Al dat groen heeft bewezen effect op je focus. Studenten houden hun aandacht volgens onderzoek van het Britse Royal College of Agriculture 70% beter bij de les als er in een klaslokaal planten staan.

Voordeel 4: je ervaart minder geluidsoverlast

Een buurman die aan het boren is of een medeondernemer in je gedeelde werkomgeving (coworking space) die heel veel belt; al dat geluid houd je van je werk. Vooral op plekken met gedeelte werkruimtes is dit een issue. De gebruikte bouwmaterialen (zoals een betonnen vloer) maken het er alleen maar erger op.

Planten steken hier een stokje voor: ze absorberen de geluidsgolven. Daardoor heb jij minder geluidsoverlast en galmt het minder.

Voordeel 5: planten op je werkplek zorgen voor minder ziekte

Voorkom ziekte met een plant in je werkomgeving. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Toch dragen planten daadwerkelijk bij aan een lager ziekteverzuim.

Ten eerste neemt de kans op verkoudheid of een verstopte neus met 30% af met een plant in je omgeving. Dit komt doordat planten voor luchtvochtigheid zorgen en stofdeeltjes absorberen.

Ten tweede hebben onderzoekers ontdekt dat planten formaldehyde uit de lucht halen. Deze chemische stof staat bekend als hoofdpijnveroorzaker. Wil je deze stof uit de lucht halen? Dan is de Sansevieria een goede plant volgens dit NASA-onderzoek. Met ongeveer 6 tot 8 sansevieria’s per persoon heb je een 100% schone lucht. Ga je liever voor een plant met een vrolijker uitstraling? De gerbera heeft hetzelfde effect.

Een minimale investering met groot effect

Dus: haast je als zzp’er naar het tuincentrum voor een paar planten op je werkplek. Verbeter zo jouw productiviteit, concentratie en creativiteit en verklein je kans op ziekte.

Wil je iets geregeld hebben voor als je onverhoopt ziek wordt? Met groene werkplektoevoegingen help je helaas niet alle ziektes de wereld uit. Sluit je dan aan bij SharePeople. Al voor € 1 per dag kun je zorgeloos ondernemen, zonder stress over eventuele arbeidsongeschiktheid.

Terug naar overzicht
Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw is oprichter van SharePeople en een sociaal ondernemer pur sang. Zijn missie is om verzekeren weer 100% transparant, eerlijk, solidair en vooral betaalbaar te maken.

Cosmas is altijd op zoek naar hoe het anders (en socialer) kan, niet door het aan de overheid over te laten, maar door middel van ondernemerschap. Dat deed hij eerder in ontwikkelingssamenwerking en de zorg en nu dus ook in de manier waarop (zelfstandig) ondernemers risicodelen.