• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

3 tips om meer reacties op je vacature te krijgen

Nu de arbeidsmarkt weer langzamerhand op peil komt wordt het steeds moeilijker om de juiste kandidaten voor een openstaande vacature aan te trekken. Vooral in de maakindustrie en IT is de schaarste aan goed opgeleid personeel voelbaar. Maar hoe zorg je ervoor dat kandidaten de button ‘bekijk beroepen’ aanklikken en zo bij jouw onderneming terechtkomen? In deze blog geven we jou 3 belangrijke tips om meer reacties op je vacature te krijgen.

Natuurlijk is het belangrijk dat je de arbeidsvoorwaarden die je biedt goed op orde hebt. En dan praten we niet alleen meer over de hoogte van het salaris en het aantal pk’s van de leaseauto. Nee, veel mensen hechten waarde aan de werkelijke betrokkenheid die een bedrijf heeft met haar werknemers. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde lunch, de mogelijkheid om gratis te sporten, goede collectieve ziektekostenverzekering, vergoeding voor de kinderopvang en opleidingen en trainingen om persoonlijk en professioneel doorgroeien.

Magazijnmedewerker vacatures zijn er bijvoorbeeld voldoende en ze verschillen niet veel van elkaar. Dan kunnen de secundaire arbeidsvoorwaarden de doorslag geven om voor een bepaalde werkgever te kiezen. Maar om te beginnen is het ontzettend belangrijk dat je met je vacature de juiste doelgroep aanspreekt en dat je relevante voordelen van werken bij jouw bedrijf aanhaalt.

Hoe je dat doet? Hieronder geven we 3 belangrijke tips om meer reacties op je vacature te krijgen.

1. Wees open en eerlijk

Het is echt belangrijk om je te realiseren dat je tegen een mens van vlees en bloed praat die ook zelf kan nadenken. Maak het niet mooier dan het is, maar wees realistisch en vertel onomwonden wat je van iemand verwacht en wat hij of zij daarvoor terugkrijgt. Zeg het ook als er nog dingen zijn die voor verbetering vatbaar zijn. En noem vervolgens de oplossing en wat de status daarvan is. Kandidaten willen als een gelijke aangesproken worden en prikken snel door onrealistische hosannaverhalen heen.

2. Start met een bang!

Met alle vacatures die voorbijkomen heb je geen tijd om mensen langzaam warm te maken voor een functie. Vertel direct in de eerste twee zinnen om welke functie het gaat en wat jou zo aantrekkelijk maakt als werkgever. Zet er ook geen standaard kopregel boven en vermijdt clichés. Dus niet: Lasser gezocht. En ga zeker niet leuk doen, zoals: Metal-liefhebbers mogen bellen! Probeer in een pakkende kop de nieuwsgierigheid van de lezer op te wekken. Er zijn tig-lassers om uit te kiezen, maar wij zoeken jou! Is al beter…

3. Concreter is beter

Veel vacatureteksten zijn onduidelijk en vaak zelfs ronduit vaag. Als je een functie omschrijft, is het een goede tip om het te laten lezen door iemand die niets van je branche weet. Als die het enigszins begrijpt, ben je op de goede weg. Vermijd vakjargon. Wat op de werkvloer misschien klaar is als een klontje, kan voor een buitenstaander koeterwaals zijn. Draai ook niet om de hete brij heen. Dus niet ‘dtp’er voor diverse uitingen met betrekking tot loyaliteitscommunicatie’, maar ‘grafisch vormgever voor onze maandelijkse nieuwsbrief’.

Blogs

Terug naar overzicht
Lequal

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken.