• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Ondernemingsplan maken (sjabloon)

Ben jij op zoek naar een gratis (voorbeeld) ondernemingsplan? Het maken van een ondernemingsplan is tijdrovend maar erg belangrijk, het zorgt ervoor dat je bewust bezig bent met alle aspecten van je bedrijf en het starten als zzp'er. En dat zorgt dan weer voor een goed onderbouwde beslissing om te starten (of niet), een beter voorbereide start van je bedrijf en daarmee betere slagingskansen voor jou als zzp'er. Doordat je over alle aspecten hebt nagedacht, onderzoek hebt gedaan, zaken goed hebt doorgerekend, weet je beter wat je kunt verwachten en kun je tegenvallers voorkomen.

Het is dus voor iedereen aan te raden om een ondernemingsplan te schrijven. En soms 'moet' je sowieso een plan schrijven, bijvoorbeeld omdat de bank dit van je vraagt als onderbouwing voor financiering van je bedrijf.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Inhoud

Een ondernemingsplan kun je op verschillende manieren opzetten en er zijn allerlei verschillende versies in omloop.
Vaste onderdelen zijn in elk geval:

  • De ondernemer
  • Het marketingplan
  • Het financiële plan

Onderaan deze pagina en op onze gratis downloads-pagina vind je een voorbeeld van een gratis basisondernemingsplan.

De ondernemer

Dit gaat over jou als ondernemer. Welke ervaring, kennis heb je, wat zijn jouw sterke en zwakke punten als ondernemer? Het is niet erg als je zwakke punten hebt, dat heeft iedereen, zolang je er maar over hebt nagedacht hoe belangrijk deze punten zijn in je bedrijf, en hoe je daarmee om zult gaan in je bedrijf. Kun je deze punten uitbesteden? Kun je de punten verbeteren, bijvoorbeeld door training, opleiding

Het marketingplan

In dit deel van het ondernemingsplan gaat het om jouw idee, je product of dienst en jouw doelgroep: wie is jouw potentiële klant of opdrachtgever? Hoe ga je die bereiken? Hoe onderscheid je je ten opzichte van concurrenten? Wat maakt jou of jouw product/ dienst anders? Hoe ziet de markt er uit voor jouw product of dienst?

Financiële prognose

Het maken van een financiële prognose is essentieel om te weten wat je financieel te wachten staat als zzp'er. Je gaat hierbij zo realistisch mogelijk inschatten wat jouw opbrengsten en kosten zullen zijn, hoeveel winst er onder aan de streep over zal blijven en wat er dan na aftrek van belasting (eventueel) overblijft als inkomen. Dit geeft je vervolgens een goed beeld van hoe je financiële situatie er uit ziet als ondernemer. Je weet dan ook of je financiering nodig hebt, voor investeringen die je moet doen, of bijvoorbeeld omdat je de eerste periode geen winst zult maken en je toch inkomen nodig hebt.

Online ondernemingsplan maken

Wil je online een ondernemingsplan maken? Het Startersloket heeft tool gemaakt waarbij jij stap voor stap een ondernemingsplan kunt maken. Je leert nadenken over alle facetten van het ondernemerschap en als je klaar bent kun je het plan downloaden in Word en eventueel nog opmaken. Deze tool vergt een investering van € 69 exclusief btw. Ben je lid van ikwordzzper.nl dan ontvang je een korting van € 29. De kortingscode vind je wanneer je hier inlogt.

Bekijk hieronder de werking van de tool van het Startersloket of start gelijk met het maken van een online ondernemingsplan via deze link.

 

 

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.