• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Ontvang ik ook toeslagen als zzp'er?

Als zzp'er kom je wellicht in aanmerking voor toeslagen. Met name als starter met nog niet zo’n hoge winst in het eerste jaar kan dit zelfs oplopen tot duizenden euro’s. Het loont de moeite om te controleren of deze toeslagen ook voor jou gelden. In dit artikel lees je meer. Wil je een proefberekening maken, klik dan hier.

Welke toeslagen zijn er?

Er zijn vier toeslagen:

  • zorgtoeslag, een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering;
  • kindgebonden budget, een bijdrage in de kosten van je kinderen;
  • huurtoeslag, een bijdrage in je huurkosten;
  • kinderopvangtoeslag, een bijdrage in de kosten van kinderopvang.

Lager inkomen hogere toeslagen

De toeslagen zijn inkomensafhankelijke tegemoetkomingen. Bij de berekening om vast te stellen of je recht hebt op toeslagen wordt gekeken naar je huishoudsamenstelling en gezamenlijk gezinsinkomen (toetsingsinkomen).

Aan de hand van het toetsingsinkomen wordt bepaalt of je er recht op hebt en zo ja, hoeveel. Het toetsingsinkomen is gelijk aan het fiscale verzamelinkomen uit jouw aangifte inkomstenbelasting. Heb je een fiscale partner? Dan geldt het gezamenlijke verzamelinkomen. Hoe lager het inkomen, hoe hoger je recht op toeslagen.

Hogere toeslagen door zelfstandigenaftrek

Het fiscale verzamelinkomen is na aftrek van de ondernemersaftrekposten (zoals o.a. zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling). Net zoals hypotheekrenteaftrek ook jouw toetsingsinkomen verlaagt. Het leuke is dat je hierdoor eerder recht hebt op toeslagen.

Op zorgtoeslag heb je in 2024 recht met een verzamelinkomen van maximaal € 37.496 per jaar (alleenstaanden) en € 47.368 als je een toeslagpartner hebt. In 2023 was dit € 38.520 zonder partner en € 48.224 met partner.

Opmerking hierbij is wel dat je vermogen aan sparen en beleggen in 2024 onder de € 140.213 (voor alleenstaanden) of € 177.301 (voor toeslagpartners) is.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

Het ene jaar hoog inkomen andere jaar lager inkomen?

Het toetsingsinkomen wordt ieder jaar apart berekend. Bij sterk wisselende inkomens over verschillende jaren kan het voorkomen dat je het ene jaar wel recht hebt op toeslagen en het andere jaar niet. Heb je een jaar een sterk verminderd inkomen? Controleer dan of je recht hebt op toeslagen.

Kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag

Als je kinderen in je gezin hebt, is het vaak ook de moeite om te controleren of je recht hebt op kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag. De uren die je aan jouw eigen onderneming werkt kun je ook gebruiken voor de bepaling van hoeveel uur kinderopvangtoeslag je mag aanvragen. 

Aanvragen toeslagen

Heb je recht op toeslagen? Dan dien je deze zelf aan te vragen bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl. Hierbij heb je jouw DigiD-code en indien van toepassing die van jouw partner nodig. De uiterste aanvraagtermijn is 1 september na het kalenderjaar waar de toeslag betrekking op heeft. Heb je uitstel gekregen voor het indienen van jouw aangifte inkomstenbelasting (bijvoorbeeld als je via een belastingconsulent aangifte doet) dan geldt de termijn tot wanneer je uitstel hebt gekregen. De toeslagen mag je gedurende het jaar aanvragen, verhogen en verlagen. De Belastingdienst berekent per wijziging de gevolgen en hoeveel recht je op toeslagen hebt.

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!

Hulp nodig bij het aanvragen van toeslagen?

De partners van ikwordzzper.nl staan voor jou klaar om je te helpen met het aanvragen van toeslagen als zzp'er. Kijk op hulp in de regio en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download hieronder het gratis handboek.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!