gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Ontvang ik ook toeslagen als zzp’er?

Als zzp'er kom je wellicht in aanmerking voor toeslagen. Met name als starter met nog niet zo’n hoge winst in het eerste jaar kan dit zelfs oplopen tot duizenden euro’s. Het loont de moeite om te controleren of deze toeslagen ook voor jou gelden. In dit artikel lees je meer.

Welke toeslagen zijn er?

Er zijn vier toeslagen:

  • zorgtoeslag, een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering;
  • kindgebonden budget, een bijdrage in de kosten van je kinderen;
  • huurtoeslag, een bijdrage in je huurkosten;
  • kinderopvangtoeslag, een bijdrage in de kosten van kinderopvang.

Lager inkomen hogere toeslagen

De toeslagen zijn inkomensafhankelijke tegemoetkomingen. Bij de berekening om vast te stellen of je recht hebt op toeslagen wordt gekeken naar je huishoudsamenstelling en gezamenlijk gezinsinkomen (toetsingsinkomen).

Aan de hand van het toetsingsinkomen wordt bepaalt of je er recht op hebt en zo ja, hoeveel. Het toetsingsinkomen is gelijk aan het fiscale verzamelinkomen uit jouw aangifte inkomstenbelasting. Heb je een fiscale partner? Dan geldt het gezamenlijke verzamelinkomen. Hoe lager het inkomen, hoe hoger je recht op toeslagen.

Hogere toeslagen door zelfstandigenaftrek

Het fiscale verzamelinkomen is na aftrek van de ondernemersaftrekposten (zoals o.a. zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling). Net zoals hypotheekrenteaftrek ook jouw toetsingsinkomen verlaagt. Het leuke is dat je hierdoor eerder recht hebt op toeslagen.

Op zorgtoeslag heb je in 2020 recht met een verzamelinkomen van maximaal € 30.481 per jaar (alleenstaanden) en € 38.945 als je een toeslagpartner hebt.

Opmerking hierbij is wel dat je vermogen aan sparen en beleggen in 2020 wel onder de € 116.613 (voor alleenstaanden) of € 147.459 (voor partners) is.

Het ene jaar hoog inkomen andere jaar lager inkomen?

Het toetsingsinkomen wordt ieder jaar apart berekend. Bij sterk wisselende inkomens over verschillende jaren kan het voorkomen dat je het ene jaar wel recht hebt op toeslagen en het andere jaar niet. Heb je een jaar een sterk verminderd inkomen? Controleer dan of je recht hebt op toeslagen.

Kinderen

Als je kinderen in je gezin hebt, is het vaak ook de moeite om te controleren of je recht hebt op kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag. De uren die je aan jouw eigen onderneming werkt kun je ook gebruiken voor de bepaling van hoeveel uur kinderopvangtoeslag je mag aanvragen. 

Aanvragen toeslagen

Heb je recht op toeslagen? Dan dien je deze zelf aan te vragen bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl. Hierbij heb je jouw DigiD-code en indien van toepassing die van jouw partner nodig. De uiterste aanvraagtermijn is 1 september na het kalenderjaar waar de toeslag betrekking op heeft. Heb je uitstel gekregen voor het indienen van jouw aangifte inkomstenbelasting (bijvoorbeeld als je via een belastingconsulent aangifte doet) dan geldt de termijn tot wanneer je uitstel hebt gekregen. De toeslagen mag je gedurende het jaar aanvragen, verhogen en verlagen. De Belastingdienst berekent per wijziging de gevolgen en hoeveel recht je op toeslagen hebt.

Proefberekening

Ben je benieuwd of je recht hebt op toeslagen? Met de ZZP Aftrekposten Scan weet je binnen 2 minuten op welke aftrekposten en toeslagen jij recht hebt. Start ZZP Aftrekposten Scan.

Hulp nodig bij het aanvragen van toeslagen?

De partners van ikwordzzper.nl staan voor jou klaar om je te helpen met het aanvragen van toeslagen als zzp'er. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2020 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord